用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日係巴士度聽到..........
樓主: cmchang0927
go

今日係巴士度聽到.......... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我99仲勁, 吹噓佢雀友個細妹個女考到入某名津小, 話人地不嬲讀國際學校幾叻幾叻

1. 國際學校=V記
2. 津校係派唔係考
3. 最重要果樣, 雀友個細妹個女讀邊間派邊間考邊間, 關我P事咩! 最頂癮係我99覺得自己都有份沾光咁, 真係BEAR!!!!!!!!一聲

(都係果句, 唔好怪心抱越黎越惡 )

看見這題目,另我想起中學時讀過兩首白居易嘅詩

燕詩------樑上有雙燕,翩翩雄與雌;銜泥兩椽間,一巢生四兒;四兒日夜長,索食聲孜孜;青蟲不易捕,黃口無飽期;嘴爪雖欲弊,心力不知疲;須臾千來往,猶恐巢中飢;辛勤三十日,母瘦雛漸肥;喃喃教言語,一一刷羽衣;一旦羽翼成,引上庭樹枝;舉翅不回顧,隨風四散飛;雌雄空中鳴,聲盡呼不歸;卻入空巢裡,啁啾整夜悲;燕燕爾勿悲,爾當反自思;思爾為雛日,高飛背母時,當時父母念,今日爾應知。

慈烏夜啼----慈烏失其母,啞啞吐哀音,畫夜不飛去,經年守故林。夜夜夜半啼,聞者為沾襟;聲中如告訴,未盡反哺心。百鳥豈無母,爾獨哀怨深?應是母慈重,使爾悲不任。昔有吳起者,母歿喪不臨,嗟哉斯徒輩,其心不如禽!慈烏復慈烏,鳥中之曾參。

上一代教育水平係沒有這一代收人咁高,唔好話上一代會脫節,自己哩一代,學嘢慢啲都可能同十來歲有代溝。返來題目,個麻麻講嘢係有不是之處,但老一輩人好多說話都係比較長夾悶,可能佢咁講完都覺得好平常,自己個仔都係咁鬧大架啦,而個孫女好明顯都冇放在心上,講真,我地哩代有幾多唔係鬧大、打大架,所以大家可聽了就算,不用太認真的。
和老人家相處是同教小朋友一樣,需要時間和耐性,懂得互相尊重,各樣事情就容易解決了。

最後,大家想自己的兒女係"燕子"定"烏鴉"?
共勉之

醒目開學勳章 王國長老

"懂得互相尊重,各樣事情就容易解決了。"
講得好

原帖由 我是一個爸 於 11-11-23 10:55 AM 發表
看見這題目,另我想起中學時讀過兩首白居易嘅詩

燕詩------樑上有雙燕,翩翩雄與雌;銜泥兩椽間,一巢生四兒;四兒日夜長,索食聲孜孜;青蟲不易捕,黃口無飽期;嘴爪雖欲弊,心力不知疲;須臾千來往,猶恐巢中飢;辛勤三十日,母瘦雛漸肥;喃喃教 ...

個麻麻實在實在太過份!!!
佢知唔知有d學校千幾二千個小朋友去考,得個一百個位,有d學校仲少d !
鼓勵說話都冇,仲係度講埋d廢話,小朋友都唔想ga!

實在打擊小朋友的自信心﹗

原帖由 miffy128 於 11-11-23 12:27 發表
實在打擊小朋友的自信心﹗

絕對同意..可能係老人家既角度佢都係實話實說,
但佢唔會估計到對小朋友有幾大

呢d野成日都發生係我身上...因為我一家三口同阿爸阿媽住...我阿媽成日都同我個仔講出一d好負面既說話,
有時我忍唔住出聲..我阿媽又同我講.." 唔話啦,唔話啦,
話下都唔得....>.<
其實mama係好錫我個孫仔..但係經常不知不覺咁語出驚人

我個仔係左撇子, 個D 6299 一見到佢用左手寫字, 99就笑佢左yell仔, (不停咁講), 62就話左手寫字唔靚 (下刪數百字), 本來我仔好地地寫緊野, suddenly put his pencil into his right hand, 無力地寫一D歪歪斜斜的字!!

我已經好有耐性, 講左不下十次, 讓他自由發展, 還耐心用不同角度解釋, 包括"奧巴馬同XXX都係用左手既", etc... 佢地都係咁

最嬲係你以為細路仔唔明, 唔MIND咩?  otherwise阿仔都唔會放支筆係右手啦,daddy又唔出聲,佢自己細個都係比佢地打到用右手!!!!

agree that 互相尊重是很重要的

回復 4# @piglet@ 的帖子

我都係咁話.... 好離譜....
小朋友已經好辛苦架喇.....
小小年紀, 跑咁多場

回復 29# cmchang0927 的帖子

回復 14# kitty23205 的帖子

鬼唔知咩!

嫲嫲你咁叻﹐我比個女你帶又點話!入到至好講喎!

其實唔只上一輩係咁, 我上星期六同細仔去in 民生, 我先生聽到個爸爸好大聲咁o係民生門口罵個仔, 話佢唔出聲, 唔應老師, 仲話想學校收幾好難...下刪百字唔好聽o既說話, 個小朋友o係度喊....

唉~ 試問一個2歲o既小朋友, 你想佢點????

原帖由 kitty23205 於 11-11-23 09:33 發表
我99成日話做咩去報要交學費嘅學校
點解唔讀政府嗰d
?
maryknoll咪幾好
我真是啞口無言

呢句說話我都聽過, 但係出自我呀哥把口....

When my daughter got accepted in KTS last year, this made us very happy and proud of her.
But finally, we just chose one government traditional school to study.

My dad said they both are not the top schools !  For me, nothing to say.
Luckily, he just mentioned in front of me, not my daughter.

top = DGJS, Maryknoll

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-23 11:39 發表
"懂得互相尊重,各樣事情就容易解決了。"
講得好

有冇咁易?我個99都係超難頂,永逺當自己係老佛爺,要全人類聴佢點,包括埋要我點教仔,但佢嗰套已同時代脫節超out,初頭都忍佢,但自從有次忍唔到丙番佢後,大家從此不相往來,(我同佢),過年亦不例外,我樂得耳根清淨。個仔喺我肚出黎嘅,關佢差事???

回復 5# ChristieMing 的帖子

估唔到我99竟然同妳亞哥有共同話題
哈...........笑c我
我99仲話俾錢就揀女拔
我真是哭笑不得
我老媽子唔識所以從來唔插嘴
99半桶水卻扮代表!

啞口無言、哭笑不得、溝通困難。
不過算吧,她就快80喇,一笑置之

回復 14# kitty23205 的帖子

真係好好笑! 其實我覺得呢個話題真係三日三夜講不完! 我都有成班 (是成班!) 長老要面對, 依家借左聾耳陳隻耳, 好像大明星, 面對各種是非仍然屹立不到!

真係好可憐既小朋友, 但係真係好多老人家都係咁諗,真係同時代脫節

都係自己亞媽好

為了唔想老公難做,我要幫忙,通常叫自己媽媽。我自知會對媽媽忍耐和體諒多D,就是有口角都轉頭無事。
我成日同兩個亞仔講,我好奄尖,結左婚唔好一齊住,免你難做。生左最好要幫忙先找婆婆,最後才找我。

講真有次找99幫忙,雖然最後幫倒忙,老公好無耐望住我。我表示99肯幫手已經感激,要求人幫忙,無收$就唔好'嚴3嚴4'。SO 每次自己亞媽有D另類教法,我會勁笑,老公也唔詐形。

愛屋及污,俾面老公就算LA,有問題出現,咪自己想辦法,唔好叫99幫LAW。無法子,咪笑笑算了,求人不如求己,求人不要'嚴3嚴4'。而且你老公都係佢養大。

看見大家同99.......都係生女好,but I don't have
‹ 上一主題|下一主題