用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧(太子)
go

明慧(太子) [複製鏈接]

本地課程HK$3xxx国際課程HK$7xxx 直頭同Kln Tong D国際学校差不多

有冇家長正就讀(e.g. PN class, 2yr old)?有冇comments?
   0    0    0    0

are you sure? N1 or K1?

That's for full day. for half day should be around 3500.

我個囝而家插班讀緊pn班(普英), 每個月3883 (半日) 加每半年一次書費2060連書包同水杯毛巾盒~ 校車校服另計。

7千幾應該係全日喎...

sorry, 出唔晒啲字, 你上去睇入學申請會有埋學費...

http://www.mingwai.edu.hk/

明慧(太子) 學生家長

因為明慧(太子)比較新, official web site 又未有好detail 既information 俾新生家長參考.
所以, 我有些問題想請問一下:
1. 明慧(太子) 課程內容深唔深(同Kln Tong 既KG比較)?
2. K1下學期開始寫字未?
3. net teacher 既分佈時間 (eg. 每日30mins?)
4. 德育教學如何?
5. 升小一既成績如何? (入直資/準小/私校比例)

我剛星期六上完佢pg...感覺好dirty...小朋友同大人不用除鞋就上樓上堂...不用除鞋就可以坐上大隻毛公仔上...坐上playmate上玩........佢地就話上完堂會立即清潔..但感覺也是dirty...大隻毛公仔果d應該洗5到吧...
地方不算大...

醒目開學勳章

原帖由 chichingmom 於 11-11-14 20:52 發表
吓,7XXX,同TUTOR TIME 差唔多?唔係吓?

一間係全日收費, 一間係半日, 冇得咁比~

七千幾是全日學費

Sorry it's full day fees.

原帖由 23102009 於 14-11-2011 04:24 PM 發表
我個囝而家插班讀緊pn班(普英), 每個月3883 (半日) 加每半年一次書費2060連書包同水杯毛巾盒~ 校車校服另計。

Do you recomend this school?

我個囝都係讀咗兩個星期咋...唔知幫唔幫到手…

老實講新校我都係用試吓心態讀pn班, 因為我都打算考其他學校的k1, 我讀係因為兩個月前都仲有pn位, 而且佢著重語言, 對考其他k係有個優勢. 就算考唔到留返喺度讀都有個後備. 我知道佢k係學jolly phonics, 每日都有3個老師, 廣、英、普, 每個星期有20分鐘日文~

加上佢北角正校都算出名, 而且都有老師係由北角黎, 應該都好有經驗.

以從我同老師既對話中, 佢地都幾有愛心, 例如我問佢小朋友情況, 佢都好坦白話要照顧咗未能適應既學生先(勁喊嗰啲)。而我頭幾日有喺地下望返上去, 啲老師又真係有抱住啲喊緊既小朋友安慰緊~ 但可能真係忙又或者啱啱開學, 佢都好似好怱忙收線咁, 但可理解!

論校舍就真係唔算大, 而且無室外空間走動

學費方面都算合理, 因為而家乜都加, 租金, net, 都係錢~ 我見佢既net係真係外國人, 唔係印巴藉…

資料得咁多先….過多一排睇吓亞囝乜情況再上黎報吓先~

thanks, 23102009 !

呢間學校係咪喺太子警察遊樂會對面嗰間呀?

明慧之前收咗我個B讀下學期PN, 而且上過佢PG
一直都15/16覺得佢地好COMMERICAL
不過經過INTERVIEW咗幾間學校, 發現明慧都唔差, 起碼老師有愛心, 有耐性
如果真係無咩特別好的OFFER, 我會俾佢讀明慧

係咪本地同國際課程都有日文學?

:) :) :) :) :) :) :) :)

佢地得國際班, 無本地班, pn 班住任係香港人, 但係k1就係net+普通話, 所以係全部都係日文班

原帖由 supermom1 於 11-11-16 21:40 發表
係咪本地同國際課程都有日文學?
‹ 上一主題|下一主題