用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 多閱讀會否影響中英以外的成績?
go

多閱讀會否影響中英以外的成績? [複製鏈接]

朋友的孩子從小喜歡閱讀, 但到了中學也仍然這樣. 朋友說現在反而為孩子沉迷看書而煩惱. 因為到了中學, 中英以外的其他科目更重要. 大家有否如朋友一樣的情況? 怎解決?
   0    0    0    0

我認為不會有問題。我只提醒愛閲讀的女兒要留心上課和提高温習的效率。不過,到高中時,面對文憑試,又可能是另外一回事,到時,會提她注意優次的安排。

如果閱讀是題材廣泛的話, 當然沒有問題, 而且可喜可賀啦.

如果只是單一愛情小說, 咁就差d嘞. 起碼對通識科會無咁好,
另外中英文寫作是時事議題性, 知識層面狹窄就會冇野寫.

在囡囡學校,不只人文和語文科目,就算是數學科,生物科技科......也要有課外閱讀,因此閱讀可以説是必需的。喜愛閲讀需要一份“熱”,不要對孩子那份“熱”潑下冷水。

醒目開學勳章

原帖由 frenchfries 於 11-11-5 12:46 發表
朋友的孩子從小喜歡閱讀, 但到了中學也仍然這樣. 朋友說現在反而為孩子沉迷看書而煩惱. 因為到了中學, 中英以外的其他科目更重要. 大家有否如朋友一樣的情況? 怎解決? ...

我女都好鍾意看書
升左中學之後, 係小左時間看, 但佢會'爭取'時間去看
好似, 沖完涼, 等開飯時, 會看
做完功課, 臨訓前又會看
看書的速度, 係比小學看得慢左, 但, 閱讀, 我相信長遠來說, 對佢地的文筆(中英文都係)黎講, 係會有好的

就算通識, 你都要文筆GRAMMAR 岩, 先寫到自己的意見出黎

所以我依家, 都要呀女, 每晚看書之餘, 都要看NEWSPAPER

ChiChiPaPa,

想不到在這裏見到你,好喜歡睇你的 blog, 為何這麼久沒有新的資料呀?

原帖由 ChiChiPaPa 於 5/11/2011 15:18 發表
在囡囡學校,不只人文和語文科目,就算是數學科,生物科技科......也要有課外閱讀,因此閱讀可以説是必需的。喜愛閲讀需要一份“熱”,不要對孩子那份“熱”潑下冷水。 ...

完全同意。

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-11-5 15:18 發表
喜愛閲讀需要一份“熱”,不要對孩子那份“熱”潑下冷水。 ...

做晒功課睇書有咩問題呢?

能夠廣泛閱讀固然好,能夠同家人談談書中內容,講講對呢本書嘅睇法,甚至花時間想想作者講嘅嘢是是否正確,提出疑問,咁就更好。(當然唔係本本書)

閱讀係好細水長流去改變一個人表達及思考嘅方法,如果閱讀只係為應試服務,我覺得閱讀會變得好功能化。

原帖由 TwoBabies 於 11-11-10 11:56 發表
ChiChiPaPa,

想不到在這裏見到你,好喜歡睇你的 blog, 為何這麼久沒有新的資料呀?

謝謝你的支持。有興趣,可再去看一下:
http://blog.yahoo.com/eugenia-plklfc

囡囡還是依舊喜愛閱讀,我不會擔心這會對成績做成影響。

謝謝通知,我一定會繼續支持的!

原帖由 ChiChiPaPa 於 12/11/2011 15:58 發表

http://blog.yahoo.com/eugenia-plklfc

chichipapa,

請問你所說的數學科,生物科技科的課外讀物是老師介紹的, 還是老師要求學生自己找來看的呢? 初中學生沒有很多他們懂得看吧?

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-11-5 15:18 發表
在囡囡學校,不只人文和語文科目,就算是數學科,生物科技科......也要有課外閱讀,因此閱讀可以説是必需的。喜愛閲讀需要一份“熱”,不要對孩子那份“熱”潑下冷水。 ...

醒目開學勳章

原帖由 frenchfries 於 11-11-23 09:38 發表
chichipapa,

請問你所說的數學科,生物科技科的課外讀物是老師介紹的, 還是老師要求學生自己找來看的呢? 初中學生沒有很多他們懂得看吧?

我想答你
我女上年SUMMER HOLIDAY
數學都要做BOOK REPORT
係數學科老師比左個BOOK LIST 佢地, 要佢地去看, 看完做BOOK REPORT, 但點樣做法, 做成點, 我就吾知
我係因為要幫個女上網預約書, 先知數學都要做BOOK REPORT

我囝學校F.1,2是讀綜合人文科,升中三時轉為讀Geog,Hist;所以暑假時有這兩科的閱讀報告要做,也是有booklist給他們選;但數學的課外書就好少見,請問可否post個booklist給參考?

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 11-11-25 09:40 發表
我囝學校F.1,2是讀綜合人文科,升中三時轉為讀Geog,Hist;所以暑假時有這兩科的閱讀報告要做,也是有booklist給他們選;但數學的課外書就好少見,請問可否post個booklist給參考? ...

下, 暑假既事, 個BOOK LIST 看怕都係堆田區啦
係記得有一本好似叫數學小摩女甘上下, 因為係LIBRARY 見到有, 但係櫃位問, 話本書太舊, 已經落左架,所以我先記得,  其他既書名真係吾記得啦, SORRY

回復 4# frenchfries 的帖子

今天,囡囡話到音樂科要做 Reading Report。

Biotechnology的學校課本內有Reading List。在這Reading List,中英文書都有,有些是故事書,應該不難明白。

至於有關Mathematics 的故事書資料,在網上應很容易找到,例如:

http://202.113.29.5/sxwh/2nd_artsmath_yth/ppt/15am/02_mxg.pdf

http://case.ntu.edu.tw/SciMonthly40/sm40blog/?p=1364

http://staffweb.cms.gre.ac.uk/~A ... 0October%202010.pdf

http://mathematics-diary.blogspo ... ut-mathematics.html

ChiChipapa:
Thank you very much!
很豐富呀!請問有沒有經驗那些是比較有趣又適合中三學生睇的?

原帖由 frenchfries 於 11-11-5 12:46 發表
朋友的孩子從小喜歡閱讀, 但到了中學也仍然這樣. 朋友說現在反而為孩子沉迷看書而煩惱. 因為到了中學, 中英以外的其他科目更重要. 大家有否如朋友一樣的情況? 怎解決? ...

閱讀是好習慣.
但要留意他看的是甚麼書.

我女都好喜歡睇書, 所以佢既中文科考試一直都好好
但就唔係好肯睇英文書, 我覺得閱讀對語文既學習幫助真係好大

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-11-12 15:58 發表

"connection refused. "
why I can't see anything except these words
‹ 上一主題|下一主題