用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四仲有無可能轉校?
go

小四仲有無可能轉校? [複製鏈接]

原校師資校風不差, 但不合適要活動形教學及有專注力不足的小兒. 他對科學很有興趣,經常在家做"實驗". 可是死板型的功課令佢好挫敗. (我不太確定他的學習問題或是形式問題,但這般港型教法其實好快令小朋友對學習死心)

其實小4才想轉校, 仲有無學校收呢? (一來他的成績唔多好,二來都好快升中了,仲有學校收嗎?)
   0    0    0    0
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章 王國長老

小四唔係唔轉得, 只係好想講到小四間間學校都開始谷 TSA, 其實轉去邊間都係差唔多.

囡囡學校都有收過小四插班生, 小五亦都有, 只係唔會收小六.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

為什麼要等小四才轉呢?

樓主,

我好有同感~~~
真係有苦自己知.

但我仍打算頂住
始終小四才轉
轉得好就當然好啦
轉得差
我怕更影響呀!

我還是調節他的學習方式
盡量去迎合傳統教學的模式

係轉就快啦,大部份學校都唔接受小五插班

你留意下邊間學校收小四插班生咪得。

提提你, 轉的時候別忘了「一條龍」, 該小學的升中保障和前景也是該細心考慮, 切忌急病亂投醫
when you say nothing at all

請問st. louis系邊間呢?
如果我小朋友讀小三,讀傳統小學,現下學期轉去英文小學,會吾會好辛苦呢?(因現在覺得讀得辛苦)
三年級吾轉四年級真系好難走得到.

睇都知辛苦啦, 由中文教學轉至英文教, 又要重新適應環境同同學, 又開始TSA, 同一時間要適應咁多樣, 大人都怕啦, 何況細路!

‹ 上一主題|下一主題