用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(九龍塘) 九龍塘英藝(Zenith)
樓主: km_chung
go

九龍塘英藝(Zenith) [複製鏈接]

Ononma, 想問咁你小朋友有冇出現語言混淆? cos 學校 講英文 + 普通話, 而屋企就講英文+廣東話?

我想俾小朋友第時讀傳統小學, 所以有少少擔心如果 p1 interview 係用廣東話, 而小朋友又淨係英文/普通話叻, 會唔會唔著數? 而第時上小學 (大部份小學都係用廣東話授課) 小朋友會唔會難適應?

有冇家長可以分享下?

原帖由 Ononma 於 11-11-11 10:49 發表
英文+廣東話,溫習課本都會用普通話。

吾讀全曰班係因為學費好似係$78xx/month.

而家有家長話$6900, 真係有啲心動,不過我要check真先.

或者試從另一角度去選擇一所學校,其實大家有沒有留意那些幼稚園給你們面試時他們怎樣看待我們一班在等候的家長及小朋友?有的在校園乾曬,有的一班家長聚在細房內等候等等,或者從他們的安排可否看到他們將來會怎樣對待我們的小朋友呢。

回覆 61# mamavio 的文章

語言混淆就吾覺,不過普通話就吾夠英文及廣東話好。

英藝比我們印象不錯,個個老師盛裝出席(尊重家長們),等候時有老師給活動我們做下。

已經有1/3時間上普通話, 都唔夠好?  咁如果揀主流班得20 mins, 咪一定唔夠?  又要再諗諗....

原帖由 Ononma 於 11-11-11 15:13 發表
語言混淆就吾覺,不過普通話就吾夠英文及廣東話好。

agree 呀, 所以我次次 interview 都會搵機會同o的老師傾下偈....點都有o的啟示 hehe

原帖由 WKFai 於 11-11-11 15:14 發表
英藝比我們印象不錯,個個老師盛裝出席(尊重家長們),等候時有老師給活動我們做下。

回覆 59# Ononma 的文章

yes, it's HKD6900 for full day class now. my son is in zenith.

回覆 67# ekayfan 的文章

係呀,我都問左學校。

請問你小朋友係吾係全曰班,同埋他食飯ok嗎?有冇人幫吓呢?

交左留位費喇~~~我最後揀左中英班! 打去問zenith, 佢話半日班約3.5hrs, 1hr+ 係上英文 (外籍老師教), 1hr+ 係普通話, 其餘係廣東話....班主任係香港人

$4500/month

我都交咗留位貴, 中英文班

收到方方offer之後打咗2個電話問編班同校車安排,接電話嘅人態度非常唔友善,覺得佢地無愛心同耐性,同先生商量後決定放棄呢間學校。

相反Zenith嘅態度非常好,有問必答,雖然$6,900係貴少少,都交咗留位費。

2012-13國際班,希望可以同你地嘅小朋友做同學!

回復 70# woojochu 的帖子

係唔係上午班?  如果係, 我地就係同學仔喇 :)

回復 71# jiljill 的帖子

同意...zenith 次次我打去問都有問必答, 態度好好!
我惟一一個擔心係佢o地多男外籍老師 (我的是囡囡), 不過我問過, zenith 話一班一定有男+女老師, 叫我放心 !

回復 2# mamavio 的帖子

我個仔pm, 可惜做唔到同學仔lu...

我仲心大 心細交唔交留位費. 我見呢到都有好多人讚ZENITH, 我又問過我身邊有讀緊的人話OK, 但係我就對佢D NET ( 英文同國語) 有保留.

我依家都有其他OFFER 係手, 應該就要放棄ZENITH, 但係如果其他OFFER 諗諗下都唔好呢, 咁未無退路囉? 同埋唔想放棄一間好學校.

回復 75# golfmama 的帖子

but tomorrow (19th) is the deadline la bor...

原帖由 golfmama 於 11-11-17 21:56 發表
但係我就對佢D NET ( 英文同國語) 有保留.

點解有保留?? 佢D外籍老師全部是"鬼婆鬼佬" (唔係印度人), mother language 係英文, 國語老師係國內嚟, 佢O地都唔識廣東話

問題係係未只要係鬼佬就代表佢教英文教得好? 冇鄉下口音?有教學的能力?

諗左一晚都係覺得另外一間d net 適合d , 所以放棄zenith 了。

回復 78# golfmama 的帖子

Honestly I speak very limited English and thus cannot tell which NET speaks Oxford English and which has strong accent.

Likewise, I don't know the NETs personally and therefore am not in a position to comment on their knowledge in childhood education and ability to teach.

From my own observation, there are at least five NETs in the school and none of them look like Indian or Philippino.  The school is new and close to MTR station.  It offers full time PN class which suits our needs.  The staff are courteous and friendly

After careful consideration and lengthy discussion with my hubby, we decided to let our sweetheart to study in this school.
‹ 上一主題|下一主題