用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 小朋友的情緒
go

小朋友的情緒 [複製鏈接]

近來囡囡返學既情緒都不太穩定, 有時就話好鍾意返學, 有時就唔想, 臨訓前仲...

問返老師, 話佢上堂鍾意傾計, 我估可能俾老師話完唔開心掛, 咁就教佢如果老師講野既時候就唔好傾住, 等玩遊戲或者食茶點先傾喇...

到琴日放學, 同工人姐姐講唔開心, 咁我地夜晚既時候又問下佢點解唔開心呀, 佢就一路都話唔知點解...

到今日就問左老師, 原來佢昨日食茶點掛住傾計, 食得太慢, 老師都話無特別"", 但係佢跟住就..

開左學就黎2個月, 你地有無遇到D咩小朋友情緒上的問題分享下呢??
   0    0    0    0

原帖由 bobolanice 於 11-10-27 17:03 發表
近來囡囡返學既情緒都不太穩定, 有時就話好鍾意返學, 有時就唔想, 臨訓前仲...

問返老師, 話佢上堂鍾意傾計, 我估可能俾老師話完唔開心掛, 咁就教佢如果老師講野既時候就唔好傾住, 等玩遊戲或者食茶點先傾 ...

其實呢d問題喺好多小朋友身上都會發生, 我阿囡有時都會話唔想返學, 或者要返番之前n班間學校...
我同爸爸會同佢講呢間學校有d乜乜乜wor...好好玩ga...知佢鍾意搭校車, 又會同佢講返學搭校車時可以見到邊個邊個咁, 佢諗諗下就會無嘢...
始終佢地都係返左新學校2個月, 仲要d時間適應, 相信慢慢會有好轉ga la.....加油呀!!!

你小朋友係咪讀K1?我諗佢仲未識得表達自己.不過肯定有問題係學校度發生左.
如果可以既話多接小朋友放學,(因為妳可以觀察吓你小朋友,會唔會好驚老師...同埋可以引道式問小朋友係咪有同學仔蝦你定係驚老師.)我想帶出一點,老師講既話不可盡信!小心觀察.

過來人

fanmama
, chuncelia , 多謝你們的意見...

另外, pls check pm.
‹ 上一主題|下一主題