用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比你, 你還會選宜資嗎?
樓主: heismama
go

比你, 你還會選宜資嗎? [複製鏈接]

1)你個仔如入直資$都咁緊,咁你個女得10分讀乜?做父母應公平d

2)跨區太險,本區冇好的嗎?

乜自行計分20份都有interview???官津自行冇得in架wor....

點解會咁快知:自行面試入左區內TOP3既小學,亦即係我母校(有20分)

同埋, 你講果間學校好貴

我自己知自己事, 我都兩個, 我唔會報學費超過$2000的直資的, 要通盤想呀.

樓主, 真係唔係撥你冷水, 看你的難處, 我真係個得你家庭唔係甘support 到你小朋友讀直資, 看似是你一人之想法, 若果因為小朋友讀直資而成為你兩夫婦的吵鬧源頭, 小朋友知道一定會好唔開心, 其實我地應該比一個愉快的童年比小朋友, 他們將來成就如何, 要看他們自己的造化了

我問過到時我細女都係20分(畢業生加適齡)
其實我之前有返過母校 見到校長
我有問過佢 佢話基本上有20分係9成收
除非下年好多學生有兄姐係度讀
但so far幾年佢地自行收生20分都係收的
反而呢間學校比直資更谷
我本身報左TSL同英華
九龍塘個D名大於實 所以無諗住報
呢兩間都係學費比較平 教學方式我自己都幾中意
連埋校車同食飯 預3千蚊左右
我個仔亦比較ACTIVE 入官校我都驚佢讀得辛苦 間學校亦算多功課,測驗 但中學派位OK
C6細個讀SFA 佢童年就係比PA呀MA谷
所以佢好唔BUY 坦白講
今日行出街周街都係U GARD.
我亦覺得呢個係底線
情願佢辛苦頭廿年 好過到時大個咁辛苦
所以TSL/WINGWA收而唔讀
我覺得真係好"晒"....

都係嗰句, 收左先再諗啦, 現階段都係安胎先..:)

原帖由 heismama 於 11-10-12 22:51 發表
反而呢間學校比直資更谷
我本身 ...

可唔可以透露係邊間母校?  睇你若放棄直資學位一定後悔 (都好似我), 甘你唯有說服你老公了

揀津小, 條件係你間津小都係BAND 1

原帖由 heismama 於 11-10-12 22:51 發表
反而呢間學校比直資更谷
我本身 ...

其實英華都好谷下架, 我有幾個佢地互相唔識的朋友, 加埋阿仔學校的校長講番以前入左YW旳畢業生, 都係咁講.

我個仔依家都有間地區直資收左, 如果英華收, 我都真係要想清楚的....

其實我首選係TSL, 個english atmosphere我好喜歡, 而呀仔亦好中意英文,
感覺呢間學校係學生好active,
wingwa我覺得比TSL谷, 不過我中意個校長好有心,
亦好了解男仔需要D咩, 加上有中學BACKUP,
但官校, 我相信比以上2間更谷, 我個仔又咁ACTIVE,又易分心,
我驚佢會好辛苦,呢間官校, 係區內出名多功課,
家長complain過, 而家先少左,
同幼稚園老師傾過, 佢話呀仔其實學野好快(佢本身係年尾細仔),
不過比年頭既一d都輸蝕, 但真係要搵到一個佢有興趣既方法去上堂,
呢3間學校老師都有比意見,
官校佢驚呀仔操行問題, 因為佢好多野講, 亦問好多野,
直資比較active少少, 可能會岩呀仔多d
所以我好想比呀仔去直資,
因材拖教, 我覺得好緊要,
我唔係話官校唔好, 直資一定好,
我只係怕官校唔多適合自己個仔,
第日細女如果適合官校既,
我亦唔會考慮直資....
最大問題, 係c6都覺得間間直資都好似SFA咁谷小朋友,
佢唔中意, 但WINGWA同TSL, 跟SFA根本就唔係同一級數,
我真係唔知點講明佢.....

如果你入到間唔錯津校, 可減低經濟負擔, 咁就讀津校.
當你仔入到直資, 但讀讀下發現要補習先追到D程到, 你的開支又會加大.
仲有, 你細女果年的小一報校更加爭崩頭. 你仔讀直資的話, 係唔會對妹妹有利, 妹妹又要重新考小學再爭. 要考小學, 你又要俾一大舊錢去裝備阿妹.
到時阿哥的學費+補習費+阿妹興趣班費用+幼稚園學費+校車費.....
諗起都恐怖.
到時樣樣猛猛緊, 為錢銀同老公嘈就無謂, 講錢真係好傷感情架.
三思呀樓主.

原帖由 heismama 於 11-10-13 10:41 發表
其實我首選係TSL, 個english atmosphere我好喜歡, 而呀仔亦好中意英文,
感覺呢間學校係學生好active,
wingwa我覺得比TSL谷, 不過我中意個校長好有心,
亦好了解男仔需要D咩, 加上有中學BACKUP,
但官校, 我相信比以上2 ...

對, 我都係咁睇~
唔係話直資一定好, 但眼見, 唔少官津其實真係谷得好緊要
但谷, 都算, 我真覺得佢地係為左要令所有學生變成一個樣, 方便佢地容易教....
我早兩年已開始去官津學校的開放日, 又問下佢地的學校的課程安排, 只係一句: 無乜驚喜. 最差見過有間, d
學生俾我感覺好木獨,在他們身上,我看不到小朋友應有的活潑,果間仲話係果區叫多人揀,甚至有人在屯門出去讀……我就怕怕,唔想個仔變成咁。

SFA,又係出名係果類型學校,即幼稚園係KV果種學生。我沒想過報這間。我有另一朋友又係呢間讀小學,女仔來的,佢對呢間又係深惡痛絕。我重申,唔係話呢間唔好,但真係,唔啱小朋友就係唔啱,後果可以好嚴重,會令佢產生童年陰影的。

所以,我還是以直資為首選。

你的case,真係錄取了再想吧。YWTSL好似都係在政府大抽獎交表後才公報結果吧?至於你果20分,到時真係自行得左才算啦。或者呢幾個月,屋企又有甚麼變化呢~

如果是 DBS, YW, TSL 收, 供得起緊D都會去馬, 同埋 YW, TSL 學費算好平, DBS就黠都值得去.  但其它, 我相信你有官津 backup, 分別不會太大.  係我就不作考慮.

第一, 收左先算

第二, 直資對妹妹冇著數, 都要照interview。呢樣要唸清楚呀! (再者英華妹妹一定冇得入)

第三, 學唔學其他野都係睇送食飯, 冇咩所謂既。反正兩間學費都平。

第四, 不應該用sfa相提並論, sfa係比正常學校教深一年或以上, 唔係間間都咁谷架。

其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個game你係入唔到去玩, 莫講同人地爭份好工,c6做開工程既 可能唔多覺, 我自己做文職就好清楚, 搵工係米都講到明u.grad, 唔係既你in都無得in, 佢成日話行行出狀元 第日揸車都搵到食 我話佢讀好書既我唔介意佢大個仔倒垃圾添 問題係你揀工 定工揀你 你謮好書大把好工比你揀 你唔揀一回事, 但我唔想佢係大左之後因學歷無能力揀亦無得揀 如果TSL收左唔讀 我真係覺得好對唔住呀仔 4千個人入面收得百幾個 佢收得既我亦都覺得間學校都覺得呢個小朋友岩佢學校 如果因為錢而放棄 我覺得好唔值得 但C6死牛一面頸 我真係唔知點說服佢 而家我地住個度個業主已經移民 唔會收番間屋 亦無諗住賣 加租都幾係咁耳幾百 所以我覺得仲可以供個仔讀書 其實我地2公婆每個月都搵成4萬 供個仔讀3千蚊書 我真係覺得唔應該係一個問題 問題在於佢唔肯拎錢出黎 所以我先覺得如果TSL收左唔讀 真係好可惜...

TSL 亦不一定保証入到好的中學,  就算好的中學亦未必人人可以去心目中理想的大學系. 不過如果小朋友能在一間合佢性格的學校讀, 一定會開心些, 事半功倍先. 如果我是你, 我會預左自已俾TSL 的錢, 相信你老公都不會太反對的.  始終TSL 不是太貴, 又和傳統課程較不同.

原帖由 heismama 於 11-10-13 13:55 發表
其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個gam ...

我而家既心態都係妯女無得諗住, 因為細女就算入唔到直資 都係有20分頂住 大不了又係入返我母校 同埋咁多年後既事 已經諗唔到了 就因為SFA教深最少一年, 所以C6好憎佢, 佢都覺得自己細個讀sfa好辛苦, 所以唔主張呀仔好似佢咁, 但SFA同TSL同yingwa根本就唔同, 佢就當左要比學費既同係同一類學校.....
呢下我先最頭痛

原帖由 silvia_ng 於 11-10-13 13:34 發表
第一, 收左先算

第二, 直資對妹妹冇著數, 都要照interview。呢樣要唸清楚呀! (再者英華妹妹一定冇得入)

第三, 學唔學其他野都係睇送食飯, 冇咩所謂既。反正兩間學費都平。

第四, 不應該用sfa相提並論, sfa係比正 ...

如果YW/ TSL, 都收,以呢兩間既學費,對你既日常開支壓力都不大。

問題就係你老公同你諗法吾一致,好易因呢樣野成導火線。

同埋,到時妹妹係咪都好大機會入到你間母校先?

哥哥讀直資、妹妹讀官校,又會唔會到妹妹懂事後誤會你重男輕女?

重有,就要比較埋幾間學校分別屬邊個校網,比較下邊個校網既中學多band 1, 多英中。

原帖由 heismama 於 11-10-13 13:55 發表
其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個gam ...

其實我家家庭收入同你唔係差好多
我同我老公由仔細個讀幼稚園, 都同你一樣, 開始嘈
我搵左間私立幼稚園, 佢又嘈
我俾個仔做大仔, 佢又嘈
但幾年落來, 我覺得當初的決定係無錯的

到揀小學, 我一早已開始諗係讀直資
佢依然成日話, 阿邊個邊個都係讀官津...
但, 我唔理佢, 自己go ahead
講真, 我果刻係預左必要時, 最多咪自己俾晒錢, 反正依家個仔出去學野的錢, 都係我俾的
最近有間地區直資收左個仔
好在我老公都無特別再嘈了
佢應該都肯俾個仔讀
同埋, 話如果英華收, 當然係讀英華

我見我朋友細個通常比大的仲smart, 妳個仲第時係"大"女, 真係到時要自已去考直資私立都唔會太差我估, 反而現在大仔冇理由為左細妹放左好offer, 如果 TSL, WY 有second in, 叫埋妳先生去睇下, 了解下個2間學校同埋報考收生比例, 佢應該會明多D你的苦心.

原帖由 heismama 於 11-10-13 14:08 發表
我而家既心態都係妯女無得諗住, 因為細女就算入唔到直資 都係有20分頂住 大不了又係入返我母校 同埋咁多年後既事 已經諗唔到了 就因為SFA教深最少一年, 所以C6好憎佢, 佢都覺得自己細個讀sfa好辛苦, 所以唔主張呀仔 ...
‹ 上一主題|下一主題