用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問各家長點解選擇根德園幼稚園?
go

請問各家長點解選擇根德園幼稚園? [複製鏈接]

我個仔兩歲半,現就讀匯豐幼兒園N1。因怕他升不到好的中小學,想出年轉讀間較好的,但又不知那間好,我睇過幾間的評價kv好像較好[/f[free][free][free]另想請問kv學生一般會升到那間小學呢?
[/free][/free]ree]
各家長又點解咁辛苦都要撰根德園呢,請指教,謝
   32    0    0    0

請指教

我個仔現時考緊小一(直資/私立).
到時你就知道 KV 好架啦.........

回復 3# yiptszman10 的帖子

有,不過吾太多.
學校己打好左佢既根基............

無喎! 兩歲半應該學乜呢?

我有2個小朋友, 大既已經入左小一.
佢上小一完全適應到, 唔洗點適應. 所以我可以話kv 係train up 得好好. 是先苦後甜, 苦= 早些學規舉, 早點嘗試小息係乜一回事, 早點上堂係要睇黑板. 小朋友吸引力強. 我很滿意. 所以到細女, 都係揀返kv.

但英文呢 ?? 跟到嗎 ?? 要不要補習 ??

我都好想入根德園, 等佢有規律又自動自覺唔洗亞媽労氣 !!!!!!!!!!!!

waiting list — 點算!

回復 2# 萬樂豬 的帖子

勞唔勞氣都要睇小朋友。我兩個都係KV出品。大個個已上小學,一樣勞氣,不過根底好,成績不是問題。多謝KV。細個個無咁勞氣,明年上小一,相信應付小一,應該無大問題。KV的小朋友原全習慣默書和考試,比起沒有測考的幼稚園是容易適應小一課程。

想問一下你小朋友是不是讀直資/私小的呢? 考小一的時候順利嗎? 英文程度跟不跟得上? thanks!

原帖由 Kangaroo 於 11-12-4 22:03 發表
勞唔勞氣都要睇小朋友。我兩個都係KV出品。大個個已上小學,一樣勞氣,不過根底好,成績不是問題。多謝KV。細個個無咁勞氣,明年上小一,相信應付小一,應該無大問題。KV的小朋友原全習慣默書和考試,比起沒有測考的幼稚園是容易適 ...

kv真係一間好好嘅幼稚園, 程度高, 老師嚴謹,
但小朋友學到好多野之餘係返得好開心架,
絕對"唔係"外傳會冇左幾年開心幼稚園生活...
女仔"可能"有比kv更好嘅選擇(有幾間好好嘅一條龍女校)
但for男仔, 我認為"kv is the best"!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Yes! For boys, KV is the best!

女的邊間好?

可唔可以話俾我知女仔通常派哪間? 多唔多女拔?

經常聽說根德學生升小一絕對無問題,學術能力一流;那麼操行又如何?會注重德行培養嗎?謝謝。

回復 BabyHilary 的帖子

同意, 我囝囝都係KV生, 個性活潑好動, ,但一樣好喜歡返學, 會自動做功課, 不牟利, 真係一間好學校!

去年囡囡嗰班有兩個入女拔,另外還有其他KV生和她小一同一班。但女拔中文原來一點也不淺。就算係KV都要好好準備一下中文以應付小學的要求。

其實我一直都已經打算比小朋友入KV, 係最近再認真去比較SC同KV, 而家對KV有點保留

我睇好多用家既comments, 令我覺得KV既老師質素好穩定, 有佢地方法去教小朋友, 就算SC咁多人去讚, 我都會見到有人話某D 老師質數如何, 所以我對KV既老師係好有信心

問題就係, 學生會否在3年學習過程中, 有自信, 同埋創意! 其實我真係好想小朋友入KV, 我好唔鐘意學校commercial, KV二千幾學費, 加埋校巴o個一千蚊(有埋老師跟車), 我真係好滿意, 但係我識有playgroup既老師話小朋友在KV會太多規則, 令到佢地放左學之後好大脾氣, 同埋佢地好多rules 在日常生活中, 咁樣會影響小朋友將來既發展, 呢位老師其實唔係見好多KV學生, 所以我唔係盡信, 但係我都擔心, 因為小朋友既身心發育, 對我來講係好重要! 所以想上來問下KV用家, 學校在創意思維及自信培養係唔係有進步空間呢?

My son is a current K2 student in KV and my daughter will join KV for K1 next year.  Both my hubby and myself are very happy with the school.  

I believe creativity and mindset are solely given by the school.  My son himself is such a good follower.  He likes to listen and works according to instruction.  He is a very good student and he will be good no matter which KG that he joined.  My daughter is very active and mindset is a bit naughty.  I believe KV is even better for her.  Her creativity and mindset would not be so easily be brushed away.  Rather, knowing to be a good students can only be trained when they were young.

Besides, what kind of primary school that you want your kid to be with?  Mainstream? DSS? Private(main stream or IB)?  What kind of character that you want to build for your kid?
‹ 上一主題|下一主題