用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ?
go

觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ? [複製鏈接]

觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ?
   0    0    0    0

如果小朋友真的是觀察型,他應該不會學得慢的。學得慢應該有其他原因。

問得好。我都係估下。以我個為例,兩歲時十分定,我會用“嘔”來形容。做事總是先看看他人,完全吾主動。後來幼稚園老師說小孩是觀察型。其實都好過被老師話吾主動!

原帖由 ok_ko 於 11-9-23 12:34 發表
問得好。我都係估下。以我個為例,兩歲時十分定,我會用“嘔”來形容。做事總是先看看他人,完全吾主動。後來幼稚園老師說小孩是觀察型。其實都好過被老師話吾主動! ...

我囝囝就係, 上左 8 個月了, 日日都返 PLAYGROUP, 但都現在都係唔會跟老師做動作或唱下歌仔, 又唔會主動爭取 ( 舉手搶答之類 )  , 所以老師就話佢係觀察型喎, 會學野無比人咁快咁叻...聽到都幾灰.....老師話要接受佢既缺點 >< 有無學長既小朋友係咁呢 ??

仲有呀, 佢話依 D 個腦會轉得慢, 所以數學會弱 D , 但...可以等佢大個 D 發掘佢既長處再去栽培佢喎...

我仔細個都有老師話佢屬於觀察型,所以囝囝做/學任何野既起步比較慢,而且比較被動和缺乏自信。但老師都話觀察型既小朋友由於觀察得比較詳細、細致,到一定時候之後既實淺會做得更好!
開始我都唔信,淨覺得係老師安慰我。為左唔想握殺呀仔既自信&學習興趣,我揀左間校風好、老師好,但比較淺既小學俾囝囝。而家呀仔已經小五,佢既成績到由小三開始都係全級頭10名。而佢既學習興趣和信心都強左好多。就算細個時學游水都學得慢過人,點知學到8、9歲左右就好似開竅咁,俾總教練揀左入泳隊,練左短短一年已經進步好多,在公開比賽有好成績。
所以我覺得"觀察型"既小朋友真係絕對唔會比其它小朋友差,只不過個起步比較慢,但結果佢會學得比較多。只要幫佢搵到適合既學校同興趣,佢地都會做得好好。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-26 01:03 發表

我囝囝就係, 上左 8 個月了, 日日都返 PLAYGROUP, 但都現在都係唔會跟老師做動作或唱下歌仔, 又唔會主動爭取 ( 舉手搶答之類 )  , 所以老師就話佢係觀察型喎, 會學野無比人咁快咁叻...聽到都幾灰.....老師話要接受 ...

回覆 5# 萬樂豬 的文章

吾好完全信。在那個playgroup,你囝囝會否太細? 咁細個,話他“嘔”,怕醜是可以理解。怎麼可能知道他個腦會轉得慢,所以數學會弱 D?

我小孩的數學天賦不錯的。

其實我囝囝係 PLAYGROUP 到唔係最大又唔係最細, 但細佢一個月的小朋友同大佢一個月既小朋友, 都好叻.....

老師做咩指令同動作, 佢地都可以跟得到做, 但我個囝就永遠都企係到.....唔郁望住老師

講野超細聲, 無自信......唉.........都唔知點INTERVIEW..........

原帖由 sara11 於 11-9-26 10:13 發表
我仔細個都有老師話佢屬於觀察型,所以囝囝做/學任何野既起步比較慢,而且比較被動和缺乏自信。但老師都話觀察型既小朋友由於觀察得比較詳細、細致,到一定時候之後既實淺會做得更好!
開始我都唔信,淨覺得係老師安慰我。為左 ...

我叫了老公睇你依篇回覆, 我地都有少少鬆一口氣,不過, 老公話係咪揀 D 淺既幼稚園佢讀, 但我好怕到一上小學突然變深了, 佢仲難應付..,....真係唔知點做好......

而且我覺得都好睇小朋友個性格, 可能你囝囝會發奮向上的人, 而我囝囝好懶..........

唔好咁灰啦!觀察型小朋友係會比較缺乏自信,基於呢個 point 我唔敢揀太深既小學俾佢 (當年都係靠估、靠直覺),希望呀仔能夠跟到進度,從而培養個人自信。
其實幼稚園都係一個試驗既場地,你大可試左程度深少少既幼稚園先,最多唔得咪轉囉!唔好憂慮太多,太多憂慮會俾左小朋友無影既壓力,始終你小朋友咁細,優點長處有待你慢慢同佢一齊發掘!

P.S. : 我個仔都係極度懶惰!

原帖由 萬樂豬 於 11-9-27 01:55 發表

我叫了老公睇你依篇回覆, 我地都有少少鬆一口氣,不過, 老公話係咪揀 D 淺既幼稚園佢讀, 但我好怕到一上小學突然變深了, 佢仲難應付..,....真係唔知點做好......

而且我覺得都好睇小朋友個性格, 可能你囝囝會發奮 ...

醒目開學勳章

原帖由 萬樂豬 於 11-9-27 01:51 發表
其實我囝囝係 PLAYGROUP 到唔係最大又唔係最細, 但細佢一個月的小朋友同大佢一個月既小朋友, 都好叻.....

老師做咩指令同動作, 佢地都可以跟得到做, 但我個囝就永遠都企係到.....唔郁望住老師

講野超細聲, 無自信. ...

萬樂豬, 我好明你因我個囝囝都係咁, interview一定輸蝕! 不過如樓上一位媽媽的分享, 觀察型小明友睇野深入, 當佢掌握得到時就會做出來, 並且效果幾好! 如我囝囝15個月先肯甩手自己行, 但當佢肯自己行時就行得相當穩陣好少跌!

共勉之!

回復 11# LuLuKiuKiu 的帖子

同意, 我覺得觀察型會=專注=留心

我仔仔5歲, 我從想過他屬那一類的學習類型....但聽以上各位媽咪形容, 我仔仔都中....

佢細時上PLAYGROUP又係唔多跟老師做動作, 老師帶小朋友跳舞佢又唔跳企左係度.....(明明你識又想做, 又唔敢, 只係望住老師...), 又唔多講野...

細時教佢, 佢又冇咩反應, 所以教完又教, 但都唔知佢明唔明....冇辦法啦, 佢明唔明都好, 我都一路教...幾個月之後, 佢就突然明白曬你之前幾個月教佢D野....
我觀察左仔仔好耐, 佢次次都係咁, 幾個月 "空白期", 然後突然之間又識!

而我自己都同上面的媽咪一樣, 選了一間 "唔谷" 的學校比仔仔, 我發現咁佢學得仲好! 而且人亦主動左, 仲會舉手答問題!

哈哈, 好似呀, 我仔仔都有類似情況呀! 佢2歲都唔多講野, 教佢, 佢又冇反應(擔心死我), 但2歲過後就肯講, 仲學得好快, 講得清楚冇BB音!

原帖由 LuLuKiuKiu 於 11-9-27 11:17 發表

萬樂豬, 我好明你因我個囝囝都係咁, interview一定輸蝕! 不過如樓上一位媽媽的分享, 觀察型小明友睇野深入, 當佢掌握得到時就會做出來, 並且效果幾好! 如我囝囝15個月先肯甩手自己行, 但當佢肯自己行時就行得相當穩 ...

睇一本關於"敏感"小朋友,佢地都有呢種情況,表面佢地反應較慢,對人回應唔夠即時,好多人以為佢地怕醜同細膽,其實係佢地接收到一D訊息時,要用佢個腦仔作出比一般人詳細而深入嘅分析,處理的時間較多,到佢地分析完先回應,一般人會覺得佢地反應慢!而同時佢地由於比較喜歡觀察別人,往往會因為咁,佢地不自覺咁認為自己都被其他人觀察中,所以佢地會好謹慎去做事!同時佢地會需要多D安全感,某程度上,俾足夠同肯定嘅指示,佢地會比較有信心去做。佢地亦會因為咁,只要你灌輸一D正面思想比佢地,佢地都係比較願意跟從。

ms. aerpliane,

看到你這段留言, 我真的很驚訝! 因為你說的, 就正正跟我兒子所表現的一樣! 謝謝你的留言, 樣我更明白仔仔的行為的背後原因!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-10-10 11:43 發表
睇一本關於"敏感"小朋友,佢地都有呢種情況,表面佢地反應較慢,對人回應唔夠即時,好多人以為佢地怕醜同細膽,其實係佢地接收到一D訊息時,要用佢個腦仔作出比一般人詳細而深入嘅分析,處理的時間較多,到佢地分析完先回應, ...

觀察型的小朋友可能是九型人格中的5號仔,請參考:
http://enneagramhk.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1424132

原帖由 ms.aeroplane 於 11-10-10 11:43 發表
睇一本關於"敏感"小朋友,佢地都有呢種情況,表面佢地反應較慢,對人回應唔夠即時,好多人以為佢地怕醜同細膽,其實係佢地接收到一D訊息時,要用佢個腦仔作出比一般人詳細而深入嘅分析,處理的時間較多,到佢地分析完先回應, ...

Thanks for your sharing.
我估我囡囡係敏感/觀察型,係喎,佢學溜冰時係慢過人,係吾出聲(對外人),但又有時覺得學野幾快,有d野我問佢,我都無教你,你在那裡學回來的,她說:睇到你地做咪識law.

最近我囝囝突然唱到6, 7首歌出黎, 係好突然......原來佢地真係你做乜都吸收哂, 有時仲會講 D , 好少講, 亦無突然教佢既說話出黎........

希望...佢地敏感+觀察型既小朋友.....繼續發揮, 比多 D 驚喜媽媽....

回復 19# 萬樂豬 的帖子

我本人都是觀察型,看到聽到未算真的,親身做到才變成自己的經驗,並會牢牢記住,也許別人說我反應慢些,然而我在做之前,先思考如何做會更有條理和成功,然后行動和修正...這樣的學習態度對我有效!
老師是集體訓練師,未必可以花時間在每位學生特點身上。
父母親的愛和鼓勵是最重要的,請相信和祝福孩子,加油!
‹ 上一主題|下一主題