用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧PN面試用中文定英文?
go

明慧PN面試用中文定英文? [複製鏈接]

請問:
1. PN面試用中文定英文
2. 面試會做D咩?

謝謝!
   0    0    0    0

唔知係咪因為我報左國際班, 我舊年係外籍老師in, 冇問囡囡問題, 只係放左幾件玩具係枱任玩, 全程坐係張chair到, 冇考囡囡任何野, 只係睇住佢點玩, 但係中間就問左我地(家長)好多問題, 所以佢地收左我個囡我都有o的意外, 但最後冇讀 (仲比晒錢tim), 選左第二間, 因為始終唔知佢地點解覺得我個囡passed.  感覺係in 緊&選父母多o的.

吓﹖
收咗又比晒 $$$ 都無讀﹖
你囡囡一定有間好好幼稚園收佢喇
不過聽你講
佢地真係in 家長多過bb啊(但其實 pn interview又真係問唔到bb d咩嘅)!

原帖由 vnghk0001 於 11-9-21 22:01 發表
唔知係咪因為我報左國際班, 我舊年係外籍老師in, 冇問囡囡問題, 只係放左幾件玩具係枱任玩, 全程坐係張chair到, 冇考囡囡任何野, 只係睇住佢點玩, 但係中間就問左我地(家長)好多問題, 所以佢地收左我個囡我都有o的意 ...

明慧要在3月中已經要比晒所有$$, 我地只係幫囡囡報左3間, 得一間收, 仲係因為考父母tim, 所以先要比$$ 咋, 到5月份真係覺得有o的唔放心, 再去北角民生試下(佢地o既考法同蘇浙一樣, 考好多野), 好好彩佢地收左先放棄明慧, 到而家我都仲諗有冇做錯決定, 不過囡囡返民生都ok呀.

原帖由 irene_the_pooh 於 11-9-21 21:12 發表
請問:
1. PN面試用中文定英文
2. 面試會做D咩?

謝謝!

Cantonese

明白了
原來明慧要咁早畀晒 $$$
畀着我都唔知點決定啊
不過民生口碑都唔錯呀
你唔好太擔心啦
你囡囡一定會讀得好開心

原帖由 vnghk0001 於 11-9-22 09:45 發表
明慧要在3月中已經要比晒所有$$, 我地只係幫囡囡報左3間, 得一間收, 仲係因為考父母tim, 所以先要比$$ 咋, 到5月份真係覺得有o的唔放心, 再去北角民生試下(佢地o既考法同蘇浙一樣, 考好多野), 好好彩佢地收左先放棄 ...

係呀, 民生o的老師好有愛心架

民生派位好嗎?

明慧interview, 我有以下經驗:

入班房後, 是廣東話老師in, 老師好nice. 她叫小朋友砌積木, 做少少matching, 然後問媽媽問題, 主要都是看家長是否認同學校的教學理念, 同大部份學校都一樣, 好想家長認同自己學校的教學理念.

我覺得明慧不似其他"牟利"學校一樣是看家長身份背景, 因開學後, 我看見接送的家長都不是大富大貴那type. (最少我不是). 我相信學校都明白得果1歲人仔, 做得d乜, 最重要是家長認同學校.

至於費用, 3月是交書部費同註朋費, 學費就寫自動過數表, 8月先過數.

我報北角明慧左本地課程, nov12 interview 同太古城 st anna 撞了同一日添! 如果時間同一樣就好麻煩, 唉!
北角民生都報左, 不過未知幾時 interview。
我估幼兒園interview睇下小朋友識唔識得聽指令, 同埋 in 埋家長ja, 我又唔太擔心!

明慧有很好嗎?好似有好多家長想報, 但我睇佢小一派位又唔係好好. 其實我唔太鍾意佢既location.

你地幾時收到interview通知家?
我8月底寄申請信, 到而家都未收到通知喎...

我打去問,佢話十月先報名既?

佢地通常問咩架?
我而家除左同阿囝上堂要用英文外,其他時間真係甚少要講英文,所以我都要有D心理準備先得!

I attended the PN interview (North Point) last year. The interviewer speaks Mandarin. I asked whether I could adopt English. They said there were only Mandarin at the moment.

My friend who also attended the PN interview (Prince Edward) last year. The interviewer speaks English.

For my memory, they asked my daughter to tag the block only because my daugther is too young

原帖由 irene_the_pooh 於 11-9-22 23:20 發表
佢地通常問咩架?
我而家除左同阿囝上堂要用英文外,其他時間真係甚少要講英文,所以我都要有D心理準備先得!

咁就弊喇!阿囝到而家都唔鐘意玩積木!

回復 11# Ammeyogi 的帖子

我諗住大包圍報幾間幼兒園, 到時收左再諗讀邊一間。N 班可讀住先, K1 可以直上OR轉其他學校既。明慧不會太差, 我同事個女而家讀緊國際班K1, 佢話OK呀~

北角明慧LOCATION 幾好WO, 地鐵站/巴士站直到, 反而北角民生就唔就腳LA~

原帖由 yeeyu127 於 11-9-22 14:19 發表
你地幾時收到interview通知家?
我8月底寄申請信, 到而家都未收到通知喎...

我親身交FORM 時, 門口RECEIPTION 同我口頭講係NOV 12, 話遲D會有信通知。(我仲未收到, 放心)

原帖由 irene_the_pooh 於 11-9-22 23:16 發表
我打去問,佢話十月先報名既?

上次我八月中打去, 佢話十月先開始報名, 我問佢而家交FORM 你地唔收咩, 佢話其實都可以收既, 我就係八月中親身去入左FORM~

小一派位 is depend on where you live, not relate to any results....
‹ 上一主題|下一主題