用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地區名校,但校長吋,仲報唔報
樓主: c1234
go

地區名校,但校長吋,仲報唔報 [複製鏈接]

回復 38# CP97 的帖子

9x網,有泳池嗰間地區名校換咗校長喇!因為舊校長已經退休了!

lmy

原帖由 cherry媽咪 於 11-9-21 19:37 發表
9x網,有泳池嗰間地區名校換咗校長喇!因為舊校長已經退休了!

如果係哩間, 舊校長都出名唔係人咁品啦(其實佢個人幾nice, 不過個款吋咀), 新校長都唔係小o野, 佢之前果間都搞得唔錯, 出名"chur".

黃小校長不是曾X霞女士嗎? 現轉了誰?

應該無轉到校長,咁即係邊間學校啫???請加多少少明示

小小事都上來回應,你覺得不對咪唔好閱讀此主題羅,而家的網民真難服待。
原帖由 lauerica 於 11-9-20 10:11 發表
小小事都上來講,你覺得串咪唔好讀羅,而家的家長真難服待。

去年,沙呂校長in我朋友時, 眼麗麗問:[將來,你地能為學校作出什麼貢獻?]
...個校長勢利到呢................................................

啊!係你地求我俾你讀,我又唔憂無人讀,你無補習老師,資質唔優秀,我地學校教唔到你架,是因為我學校程度俾人深,你知唔知話俾人聽係我呂小畢業,巴閉D架,包好!如果阿媽要番工,我學校都要考慮下 ............名校經營秘笈

我有朋友的仔仔在沙呂小畢業,升中派了馬x深中學,他說x校長很貪錢,成日都耍家長捐錢比賽,今年六月有朋友的朋友小一面試時x校長問家長你有什麽可以幫到學校,即是不是要捐錢才可以收生?這就是地區名校?

回覆 49# miffy 的文章

梗係啦, 多數名校習慣係由家長教或者去補習,唔係以老師教授為主嘛..

原帖由 water-lily 於 11-9-22 22:37 發表
梗係啦, 多數名校習慣係由家長教或者去補習,唔係以老師教授為主嘛..

I am not sure we are reading the same referred post. The principal not necessary talking about studying, may be moral education, discipline, EQ.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 miffy 於 11-9-22 14:03 發表
好多校長都串, 校長唔係PR, 尤其名校, 強勢管治, 而家怪獸家長又多, 家長會上炳到你飛起呀。

我諗起好多年前一間名女校小一家長會, 校長話:

"你地唔好諗住送個女入黎讀, 自己乜都唔理, 個女就會變到好叻, 如果你咁 ...

我係回應有關名校問題呀, 並非9x網的地區名校
是否有誤會?

回覆 52# water-lily 的文章

We referred to the same post. My inerpretation of miffy's post not the same as your remarks.

Pls take a look.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"你地唔好諗住送個女入黎讀, 自己乜都唔理, 個女就會變到好叻, 如果你咁諗, 我地學校唔適合你讀"

真係字字鏗鏘。

呢間係超級名校, 就算校長說話幾難聽, 年年小一和插班, 家長小朋友都成行成市, 個個扮聽唔到, 人地就是串得起, 當年真的門口高, 狗又大, 連校公都惡死過人, 點知近幾年180度改變, 好nice添, 唔知同五星級校園有無關係.

原帖由 miffy 於 11-9-23 09:36 發表
唔係你講呢間

咁我會錯意, 你講果間可能是用個電話錄音謝絕來電果間.  總之我覺得大多數名校的資源只會放在精英學生身上, 不要期望這些學校會浪費資源補底, 如果不適合不如早走, 對雙方都有益處.

唔好理樓主定個校長邊個啱啦..!
其實校長態度同取向好影老師嘅表現!即係學生有咩事,老師都未必會上心,搞得唔好,就算鬧到去校長度,佢都未必會理!咁老師就大安旨意LAW,冇有怕....!以一間小學,舵手(校長)好重要...!!

如果樓主當時感覺唔好,咁米諗清楚D先啦!

講D唔講D,真相無人知
聽人D片面之詞就信曬,
而家D人真系容易被煽動勒!

Iamtomy, lauerica

你兩位都好精彩, 真係配服。   

原帖由 Iamtomy 於 11-9-22 08:16 發表
小小事都上來回應,你覺得不對咪唔好閱讀此主題羅,而家的網民真難服待。

原帖由 lauerica 於 11-9-20 10:11 發表
小小事都上來講,你覺得串咪唔好讀羅,而家的家長真難服待。

好多校長都串, 校長唔係PR, 尤其名校, 強勢管治, 而家怪獸家長又多, 家長會上炳到你飛起呀。

"你地唔好諗住送個女入黎讀, 自己乜都唔理, 個女就會變到好叻, 如果你咁 ...

見到你提起嗰位校長嘅說話, 我諗起5年前個朋友, 佢去家長會嘅時候, 個校長講嘅一樣, 佢個囡讀尖沙咀間女校,
唔知係咪你講嗰間呢?
‹ 上一主題|下一主題