用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小龍女小龍仔家長,你們的心情如何?
go

小龍女小龍仔家長,你們的心情如何? [複製鏈接]

緊張?
無奈?
憂心?
放棄?
不知怎算好?
   0    0    0    0

失眠,精神病發!

平常心!(*☻-☻*)
要急都唔喺今年先急!

上述你講的心情樣樣都有,今年揀中學好似中六合彩一樣,一半靠成績,一半靠運氣.....仲之就煩la

我心情都一樣 雖然話急都唔係今年,但時間越來越近就好緊張。我只可以在這裡講好緊張,唔敢係亞囡面前表現出來,怕影響她。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

抑鬱 + 精神緊張

雖然緊張,但亦很期待。

回覆 7# carrai 的文章

緊張都喺㗎,考試嘅嘢真喺好講佢哋當日狀態,臨門撻Q嘅話就真喺萬劫不復!我哋比多啲正能量佢哋!

忐忑, 囉囉LUN, 想快D考埋個呈分2! 為左解除D不安感, 除了諗點幫個仔盡最大努力之外, 就係四出打探學校資料, 做定兩手準備!

原帖由 pooh仔 於 11-9-17 22:55 發表
緊張都喺㗎,考試嘅嘢真喺好講佢哋當日狀態,臨門撻Q嘅話就真喺萬劫不復!我哋比多啲正能量佢哋!

上年有荃灣band 1生派左去band 3頭中學...今年我都好驚,位又少,又殺左校...又要個編號好....5一定話成績好就5駛驚,都一樣驚...一半靠運.....一半睇成績...仲之有排擔心

煩!! 成日有件事煩擾著, 苦苦期待!! 經常要唸最壞打算, 唸多兩唸, 心情都差D!!

原帖由 寂寞ing 於 11-9-18 00:30 發表
上年有荃灣band 1生派左去band 3頭中學...今年我都好驚,位又少,又殺左校...又要個編號好....5一定話成績好就5駛驚,都一樣驚...一半靠運.....一半睇成績...仲之有排擔心 ...

最怕就係咁, BAND1頭都好, 再去叩門等收, 機會都大.  BAND1尾就慘, 唔上唔落.
END UP, 係咪BAND 3都照讀, 抑或搵直資??

我直頭想死呀! 呀仔放學返黎同我講佢d同學個個都備晒課, 老師問問題, 準備開始教, 點知個個都識答. 今年真係煩, 學生又多, 學位又不足, 我都唔知點算, 唯有順其自然喇!
:) :)

原帖由 toto 於 11-9-18 11:34 發表
我直頭想死呀! 呀仔放學返黎同我講佢d同學個個都備晒課, 老師問問題, 準備開始教, 點知個個都識答. 今年真係煩, 學生又多, 學位又不足, 我都唔知點算, 唯有順其自然喇! ...

所以, 我見老師都跳課或跳冊(調次序)來教,  如常識,中文.....但數學除外.

I feel puzzled.  Not sure how to choose schools.

做好以下準備:

1/ 面試數間直資打底, 亦可作為津校面試前之操練.

2/ 自行首選學校可按 BANDING 升一級, 次選學校必須選一間穩陣而入讀無後悔的學校.

3/ 大抽獎揀頭三間學校, 按成績叩門時有信心學校會考慮收的.

今年囡囡同樣需要面對升中, 既然遊戲規則不能改變, 我反而預先同囡囡詳談一切可能會發生的事, 做足心理準備.

大家努力 + 加油 ! 現實雖然殘酷, 亦不會完全絕望, 解決方法不會只有一種, 只是時間先後問題而已.
‹ 上一主題|下一主題