用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你地個portfilio會用邊個方法做?
go

你地個portfilio會用邊個方法做? [複製鏈接]

1.買個folder入起晒d文件,証書!
2.打兩個孔釘起d文件!
3.去d鋪頭釘裝到成本書咁!

其實學校希望見到一本點樣的portfilio呢?因為我仲未知點整,比d意見我,thx
   1    0    0    0

原帖由 sau2005 於 11-9-2 10:27 發表

其實學校希望見到一本點樣的portfilio呢?因為我仲未知點整,比d意見我,thx ...

我用 No.2的方法
既簡潔又樸實

醒目開學勳章

原帖由 sau2005 於 11-9-2 10:27 發表

其實學校希望見到一本點樣的portfilio呢?因為我仲未知點整,比d意見我,thx ...

間間學校都有吾同的要求
我女果件, D 學校只係要用長尾夾夾住
還有紙數限制
你整到靚靚, 釘裝埋都無用

原帖由 CrabPincers 於 11-9-2 15:07 發表

間間學校都有吾同的要求
我女果件, D 學校只係要用長尾夾夾住
還有紙數限制
你整到靚靚, 釘裝埋都無用

agree x 2。
至於第一個方法,好多學校最憎就係個folder,又厚又浪費金錢和儲存地方。
第三個方法,如果到時人地話唔可以落binder,咁拆又唔係,唔拆又唔係。
所以我會選擇打兩個孔,放一張膠片做面,釘起算數,最緊要係可隨時加減。

你地個portfilio會用邊個方法做?

1.買個folder入起晒d文件,証書!(準備面試時給學校檢查之用)
2.只用釘書機釘起d文件!(交自行分配申請表時)

只用釘書機釘起d文件 .

回覆 1# Carmen2004121 的文章

我都係用釘書機釘好

好多學校因為環保問題, 而不收folder或太厚的portfolio, 所以我係將資料有次序地排好, 然後用魚尾夾夾起就交到學校.

原帖由 Hippomother 於 11-9-3 21:35 發表
好多學校因為環保問題, 而不收folder或太厚的portfolio, 所以我係將資料有次序地排好, 然後用魚尾夾夾起就交到學校.

Exactly, that's the best way to do.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

thx

打孔再用Fasteners. 我覺得咁樣無咁容易散開, 安全d.

回復 12# miffy 的帖子

我諗睇學校要求啦!

回復 1# miffy 的帖子

看學校要求!若沒說明,4年級的成績表勁,便加在portfolio內!cert就選勁獎

這個問題好,答的媽媽也好!謝謝!

我都未知點樣做先好. 不過, 上星期去左阿仔學校家長會, 會上, 副校話依家興用光碟或者usb.  但係, 我都係同以上咁多位一樣, 都係鍾意傳統d方法.

你地個portfilio會用邊個方法做?

副校話依家興用光碟或者usb(我猜他並非主張用此法!用光碟看不方便,把usb插在自己電腦……有中毒危險)所以贊成你所說:傳統d方法

原帖由 vincher 於 11-9-7 22:41 發表
副校話依家興用光碟或者usb(我猜他並非主張用此法!用光碟看不方便,把usb插在自己電腦……有中毒危險)所以贊成你所說:傳統d方法

光碟和usb等都唔係這樣用架。呢d唔關portfolio事,學校亦都唔會係收表這段時間收。呢d係一些家長將這些附有內容的東西寄給校長,讓校長多一個渠道去了解自己的小朋友。

回覆 18# fallenleaf 的文章

謝謝你的資料呀!!! 其實, 我唔識架, 都係會用傳統方法, 即係你地話釘孔呀果d!!! 不過, 係上星期六, 去完阿仔學校, 個副校話, 依家開始, 好多人都將d資料, save係光碟或usb咁交, 佢話d學校, 開始鍾意收呢d(我唔知係米, 係佢講), 同埋, 今年開始, 我仔學校會將小朋友d紀錄(成績表, 獎項, 服務紀錄...)入晒電腦, 叫 i-portfilio, 可以save落光碟交比學校.

不過, 我都係鍾意傳統d, 好似實在d. 同意有位媽媽講, 呢個topic好有用, 你地比左好多好意見. 再次謝謝你.

我以個來人嘅身份分享自己經驗,希望幫到各位家長。

舊年我都有為咗點整個 portfilio 死咗唔少細胞,收集返嚟嘅意見都唔少,學校攪嘅升中面試班亦無實在嘅作法話到比我知,總知就愈問愈混亂 ...... 到頭來先知無辜辜浪費咗唔少時間

最簡單嘅方法喺先決定心儀嘅學校,然後喺學校嘅網頁搵吓有無表格下載,有的話就只要影印好D証書連同表格釘埋一齊交即可,即使你整到點靚都無用,學校D職員都會要你拆番出嚟,到時仲麻煩啦!

好多學校連叩門表格都有得下載,不過到時要求會嚴些,通常會有張數限制,家長就睇住個數嚟交最勁個幾張証書就得!
‹ 上一主題|下一主題