用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 唉!終於要面對呢個問題(性問題)
go

唉!終於要面對呢個問題(性問題) [複製鏈接]

個仔5歲, 呢排佢好喜歡係張被上面"郁黎郁去", 最初都唔知咩野事, 唔知佢做咩, 所以冇理.
近日頻率比較多, 我先留心研究下, 發現......
已經俾其他野佢做等佢分心, 但佢一無聊又再黎, 話佢, 佢停一陣又再做, 都唔知點算.
咩野都遲緩, 唯獨呢家野咁正常.
唉唉唉!!!
   0    0    0    0

咁細個小朋友應該係好奇, 佢好可能突然發現咁樣好好玩, 你去買些有關於呢方面的書, 同佢睇下, 又同老師講, 試下佢地有無方法,.我諗好多小朋友都會咁好奇, 我個仔成日問我點解女仔有乳房 ? 男仔又無, 點解男仔企係度小便? 女仔大個點生BB? 我每次都解釋比佢聽, 唔知佢明唔明白!!!

或者教下佢,呢D野淨係可以O係房間度做. 不過佢先得五歲,所以慢慢黎啦.

加油呀!

其實小朋友都係好奇, 唔理佢一排, 佢覺得唔好玩就會停止, 同時, 去家計會找一些性教育既書, 教佢正確既觀念。

其實由小教佢了解自己身體, 尊重別人身體, 平常心咁去面對呢件事, 有個正確既概念係好重要既, 好過佢大過先黎亂黎~ 呢 d 係生理發展既階段, 太在意反而不好~

我仔都有這個問題,不知道怎麼教。。。。特別是我們這些A仔。。。有時想教他只有自己一個人的時候才可以有這些動作,但又怕他一個人時不知道還會做什麽,也怕他會越來越喜歡獨處(發現獨處可以做自己想做的而媽媽不給做的事情)。。。。怕他有固執行為而不斷要玩,雖然知道他只是出於好奇。

我見過很多小朋友在緊張和無聊的情況下會如此,我沒有面對過這困難,只是憑我的幻想brain-storm罷。

我想象他們的感覺有些少痕,想蘇一蘇,但越蘇越過引。(我們被蚊咬也是一樣,蘇得多會流血的啊!) 其實我認為他是不是痕都應當他是痕,告訴他這樣做會很容易受傷的,這地方受傷會比其他地方痛,連小便都辛苦……如果太痕給他搽BB尿布疹藥膏…

對不起,錯字多多,又亂講一通,不過我關心你是真的。

原帖由 xixi1218 於 11-9-7 13:35 發表
我仔都有這個問題,不知道怎麼教。。。。特別是我們這些A仔。。。有時想教他只有自己一個人的時候才可以有這些動作,但又怕他一個人時不知道還會做什麽,也怕他會越來越喜歡獨處(發現獨處可以做自己想做的而媽媽不給做的事 ...

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-9-8 22:44 發表
我見過很多小朋友在緊張和無聊的情況下會如此,我沒有面對過這困難,只是憑我的幻想brain-storm罷。

我想象他們的感覺有些少痕,想蘇一蘇,但越蘇越過引。(我們被蚊咬也是一樣,蘇得多會流血的啊!) 其實我認為他是不是痕都應當 ...

沒關係,睇得明就得了。哈哈。多謝你的關心。
‹ 上一主題|下一主題