用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞囝今個月開始返I位...........
go

亞囝今個月開始返I位........... [複製鏈接]

亞囝今個月開始返I位, 轉校讀 K2, 但覺得I位學校冇之前間學校咁好, 以前個間學校是一般普通幼稚園, 沒有特別服務, K1返學途中, 老師巳覺得亞囝和其他小朋友不同(周圍走, 坐唔定, 語言表達能力差), 巳建議家長帶小朋友去CHECK(口頭提出及放了一些單張在書包內), 當時亞囝還未確診是自閉症. 當確診後還問家長有什麼在學校可以幫到小朋友. 之後己經好SPECIAL照顧亞囝. 每個星期都有3日係接放學時講返亞囝在學校的情況; 今年5月知道要轉校返I位, 我巳經唔捨得間學校.  
而家8月返呢間新校, 唔知係唔係亞囝是I位的關係(全校有6個I位)我自覺D老師唔係咁like,  開學都有兩個星期, 亞囝今個星期竟然有4日要換褲, 接放學時唔覺條褲換左,  因為一模一樣, 返屋企打開書包至發覺有袋褲係入面, 但老師竟然一次都冇講過俾家長知............以前間學校都係最多全年換過 6-7次校服. 都唔知點解條褲成日都濕????
   0    0    0    0

開學都有兩個星期, 亞囝今個星期竟然有4日要換褲, 接放學時唔覺條褲換左,  因為一模一樣, 返屋企打開書包至發覺有袋褲係入面, 但老師竟然一次都冇講過俾家長知............以前間學校都係最多全年換過 6-7次校服. 都唔知點解條褲成日都濕????

問下老師點解先. 好似我個仔咁, 佢讀N1時日日都好乾淨架, 唔駛換褲咁滯, 因為佢去小便時D姐姐會幫小朋友除褲著褲, 所以唔會濕. 而家返兼收位, 學校係唔會幫佢做的, 只會教佢做, 所以我個仔有時都除唔切疴濕左, OR 未疴乾淨就趕住著滴濕少少. 以前學校唔駛換衫係因為乜都幫小朋友做, 而家間學校就要小朋友學自理所以污糟D, 但我寧願佢污糟D, 都要比佢學習自理.

原帖由 pipi331 於 11-8-22 01:24 發表

同班主任&兼收老師講番小朋友情況, 睇吓返多一/二個月會唔會有改善.
同時, 可以聯絡番之前間學校, K2仲有無位 (EVEN REPEAT K1 如小朋友系細仔), IN CASE 間I位真系好唔得就唔鬼要個位, 同CAC講要求轉排E位, 用番舊 ...

己經要左I位都可以再要E位? 其實兩者有什麼分別? 我見CAC張評估表只係剔左'輪侯兼收位'

回覆 1# litseed 的文章

I 位係比較參差,我囝囝讀了一年I 位但無大進展, 最後都要轉去S位。正如有位社工同我講, I 位係比差少少就可執番正的小朋友。咁大班小朋友,老師幾難照顧得好,加上3 C不是駐校。

學校通暫時語言治療師會一個月到校兩次, 每個小朋友有30 mins. 一個月先得一個鐘

原帖由 Ladybirth001 於 11-8-24 11:40 發表
I 位係比較參差,我囝囝讀了一年I 位但無大進展, 最後都要轉去S位。正如有位社工同我講, I 位係比差少少就可執番正的小朋友。咁大班小朋友,老師幾難照顧得好,加上3 C不是駐校。 ...

但S位有言語治療小組, I位冇。
‹ 上一主題|下一主題