用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 給大腦性麻痺家長的信.pdf
go

給大腦性麻痺家長的信.pdf [複製鏈接]

這pdf,  我用好多的眼淚而寫成, 希望能減小CP家長對這病資料搜集時間.這信完全是為了我上左天堂的諾諾而寫

http://www.father.hk/pics/CP_letter.pdf

諾諾, 嗲嗲可以為你做的,
只係咁多...........你原諒我無好好生你出來
   15    0    0    1

多謝你的分享,可以節省其他家長不少的精力。
有一件事你還可替諾諾和大家做的:香港有什麼好玩的地方適合一家大小 (包括CP BB),用什麼方法使全家人身心舒暢。
我覺得這是很多人面對的困難,麻煩你了。

原帖由 諾諾爸爸 於 11-8-17 16:39 發表
這pdf,  我用好多的眼淚而寫成, 希望能減小CP家長對這病資料搜集時間.這信完全是為了我上左天堂的諾諾而寫

http://www.father.hk/pics/CP_letter.pdf

諾諾, 嗲嗲可以為你做的,
只係咁多...........你原諒我無好好 ...

ok.

如果是好玩適合一家大小的話就好辦, 但包括CP BB,情況就大大不同,我合了雙眼想想......., 我估CP 家長是想找一個溫度舒適的室內地方,  平時已累到死, 唔想流汗, 要免費,有人旁住CP BB打千揪, 自己休息遠小小望住CP BB微笑係最perfect.我就不知是否政府有這地方

用什麼方法使全家人身心舒暢呢?  其實不舒暢還是因BB而起, BB不健康, 點做也事倍功半, 只要BB正常小小, 身心自然舒暢, 以我來說, 一有時間就睡, 多了解這病情和BB做下伸展運動, 多擁抱, 多kiss臉, 多聽[天空之城].

今天的天空真美啊,仿如見到天空之城,讓一家大細可以感受到。

原帖由 諾諾爸爸 於 11-8-18 09:01 發表
ok.

如果是好玩適合一家大小的話就好辦, 但包括CP BB,情況就大大不同,我合了雙眼想想......., 我估CP 家長是想找一個溫度舒適的室內地方,  平時已累到死, 唔想流汗, 要免費,有人旁住CP BB打千揪, 自己休息遠小小望住C ...

小朋友推薦的十大景點

http://www.discoverhongkong.com/ ... ite-attraction.html

在這pdf有講, 怎樣在大約10分鐘之內令BB好好入睡 ,  CP BB不能好好入睡, 是CP父母的惡夢,

試下

http://www.father.hk/pics/Titanic_BB_sleep.zip

多謝諾諾爸爸的分享~~~
相信諾諾必定在天父的懷中,被天父疼愛著。他能夠看到的、聽到的、嘗到的... 一切都係最佳美的﹗

thanks Pigloma, 由二月情人節那天, 諾諾死去第一天開始, 我每一晚都喊 , 尤其上班或下班, 我沒有好好的對你,唔夠多, 亦唔夠好.

諾諾爸爸, 好明白你難過O既心情, 你要堅強, 唔好自責, 相信你已經用盡自己O既力量去愛錫諾諾的﹗你所做O既, 並唔係每一個爸爸都能做到的, 你已做得很好啊~~~
每個人都希望自己的子女健康聰明, 但生出O黎係有問題O既, 都冇辦法... 唯有堅信神一定會有最好O既安排。神安排諾諾返到衪的身邊, 相信一定係知道你O地都勞苦啦, 所以先會有呢個安排﹗放心啦, 諾諾有天父錫住必定係好幸福的, O係天家冇病痛, 冇眼淚, 只有歡樂呢~~~ 將來一定可以O係天家裏與快樂幸福O既諾諾重聚啊~~~
你還好啊, 你還有別的正常仔女(我生第一個, 就出事啦, 唔敢生呢...) 佢O地都好需要你, 希望見到一個快樂O既爸爸呀~~~
加油加油!!!

thanks Pigloma  ,其實我已經看得開  ,但人一凍就想抱下諾諾 .

你生第一個就出事?是否又係腦問題?  出事真係唔敢生, 壓力太大了. 好明白.

係呀, 曾經想過生多個, 但實在唔敢生, 亦都唔想分薄對BB O既愛~~~
所以我覺得諾諾爸爸你已是不幸中O既大幸, 起碼你還有其他健康正常O既寶貝呢~~~

Agree!
U still need to take care of the other kids.
Add oil!

原帖由 Pigloma 於 11-9-17 00:13 發表
係呀, 曾經想過生多個, 但實在唔敢生, 亦都唔想分薄對BB O既愛~~~
所以我覺得諾諾爸爸你已是不幸中O既大幸, 起碼你還有其他健康正常O既寶貝呢~~~

thanks all, 我會好好養大我的仔女.
Pigloma , see 私人訊息pm

你們要知道, 腦病是頂級的病.好多野唔係肯去做就解決到, 盡了力就算了.

今星期尾.......會上山第一次正式拜諾諾

回復 1# 諾諾爸爸 的帖子

諾諾爸爸 ,

我個仔仔唔係CP問題, 是自閉問題!
睇完你封信真令我感動!!
諾諾在天堂見到你為佢做一齊一定好開心!!
你都開心"D"啦!
希望你同你太太身體做"D"復完!!

看完, 很感動, 努力生活

HAPPIMAMA , kc61282 , 好多謝你能抽空看這封信, 其實我老婆都唔知有這封信存在, 我唔會故意比佢睇, 佢睇了可能傷心過度都未定. 就算佢睇了, 我亦順其然.

在kingdom, 我估90%都是女性, 我作為男性, 好想讓大家女性知道, 男的一方, 都和你們一樣承受著痛苦, 所不同的, 只是你另一半, 可能不善於表達感情, 生出來是你地女人, 男方有好可能什麼都怪你們, 但.....佢同樣是愛你的, 無論點一起愛護自己的兒女吧.

如大家已不在[地獄]中, 不防抽出時間, 在不影響自己生活下, win-win幫助仍在地獄中的家長.

HAPPIMAMA, 自閉的小朋友, 除了喜歡獨自一個之外, 有沒有其他......例如比人頓 或加減數都教唔掂問題? 教佢做功課是否好痛苦?

原帖由 諾諾爸爸 於 11-10-7 03:11 發表
HAPPIMAMA , kc61282 , 好多謝你能抽空看這封信, 其實我老婆都唔知有這封信存在, 我唔會故意比佢睇, 佢睇了可能傷心過度都未定. 就算佢睇了, 我亦順其然.

在kingdom, 我估90%都是女性, 我作為男性, 好想讓大家女性 ...

我都是爸爸角式, 我仔是自傾, 暫最大問題係佢情緒上, 我一直覺呢樣係我好難入手問題, 但睇完你篇文後, 我覺對比之下, 我黎緊要解決既事, 對你黎講只係皮毛.

原來你也是男性,  [自傾] ,是否意指有自殺傾向?

原帖由 kc61282 於 11-10-7 11:22 發表

我都是爸爸角式, 我仔是自傾, 暫最大問題係佢情緒上, 我一直覺呢樣係我好難入手問題, 但睇完你篇文後, 我覺對比之下, 我黎緊要解決既事, 對你黎講只係皮毛. ...
‹ 上一主題|下一主題