用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Enopi Maths 程度
樓主: lcwing
go

Enopi Maths 程度 [複製鏈接]

我想問下, 你地小朋友有無參加過ENOPI的數學比賽, CENTRE揀了亞女(P. 5), 去唔去好?

要唔要參加特訓班?

或者試下叫老師每次比多一兩本作業﹐進度可以快少少﹗

原帖由 manfatcentre 於 11-9-30 00:49 發表
謝謝你的回答, 基本上我小朋友係一個好自律的人, 所以他很自發地做習作. 99% 答案是對的, 不用我們教.

我給他join enopi 因為他 幼稚園 是讀IS 怕他上小學追不上,, 不過他又完全catch up 到, 而且好像簡單到他不用 ...

醒目開學勳章

請問Enopi maths係咪有d方法or方式教小朋友計數. 還是只是不停操練讓他熟練吧了.

另外如果一開始用英文學計數是否很難, 又要理解英文又要學數, 我怕k2小朋友應付唔黎.

你地覺得是嗎?

我小朋友也是剛剛升讀K2。

上年十月由level 3開始學﹐現時做緊level 9﹔導師都算係有方法﹐因為我個仔好快就由數手指﹐改為心算﹐以及利用‘合十法’去處理加減算式。

我小朋友可以全英﹐所以導師一直都係全英講解和教授﹐阿仔也懂得自己讀題。如果未習慣全英的﹐可以要求導師堂上用中文輔助。

原帖由 funbeauty 於 11-10-4 12:48 發表
請問Enopi maths係咪有d方法or方式教小朋友計數. 還是只是不停操練讓他熟練吧了.

另外如果一開始用英文學計數是否很難, 又要理解英文又要學數, 我怕k2小朋友應付唔黎.

你地覺得是嗎? ...

剛升K2 就LEVEL 9
叻叻

見到很多K2,K3,P1,P2的小朋友都有學ENOPI, 其實到高小時都繼續學ENOPI的,多不多呢?

Hmm...吾可以話係叻﹐只係孩子天生對數字和數學特別敏感和有興趣﹔我覺得大部份係遺傳和家庭環境因素 - 孩子爸爸擁有英國大學經濟學和統計學雙學位﹐以及倫敦商學院精算masters degree畢業﹐從事金融行業﹔而我自己入大學前的數學成績也是挺不錯的﹐不過我最後選擇了修讀音樂演奏。

只希望孩子能珍惜每一個學習機會﹐發揮所長﹐堅守和尊重自己的位份﹐長大後對社會有承擔﹐做到榮神益人。

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-10-8 11:10 發表
剛升K2 就LEVEL 9
叻叻

They may offer a free assessment to decide with which level your child should begin.

原帖由 Pertra 於 11-10-28 00:03 發表
My son has learned kumon for 5 months. Now he is 3 yrs and 10 months. He is learning +1 math at Kumon level.

I want to let my son to switch to Enopi math. Should I need to let my son start all over  ...

回復 47# ohmygosh 的帖子

我地呢D中學會考得幾分的,都吾知講乜好了

神賜下智慧和恩典﹔做父母的常常為孩子禱告﹐就必蒙福。

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-10-29 11:11 發表

我地呢D中學會考得幾分的,都吾知講乜好了
‹ 上一主題|下一主題