用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2011-2012年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2011-2012年) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 hinmo 於 11-9-28 22:33 發表
我問過英文老師Ms. Wong,佢話每一個學段会在raz-kid放5本故事書,一年有四個學段,即係在1st test, 1st exam, 2nd test, & 2nd exam左右時間,佢解釋為何不讓小朋友預覽多啲書,係因為升上G2後,raz-kid會計落Eng分。 ...

我仔好鍾意上Raz-kid睇書,但去年只在學期頭和暑假,才開放書架,太浪費這個網站了!
每學段只可睇五本書實在太少,五本書一陣就睇哂!

回復 1# SumSumBB 的帖子

Raz Kids以前係可以任你睇幾多本書嘅,仲可以一路升le,果時大仔都同班書友,比賽邊個升le最快。
邊個有機會見倒MR Kenard,可以同佢受取吓,改番以前咁。

回復 1# 中天英 的帖子

好似要全班都完成ASSIGNMENT先開BOOKROOM.

早二日上現代網站,發現佢有個現代中國語文字典iphone app,入便有筆順,普/粵語發音,字義...
好方便.

王國長老

NamB:

US$3.99 ,但都係好實用。我心動中。

如果免費,教育局網站如下:
http://www.edbchinese.hk/lexlist_en/

US$3.99唔算貴,換算港幣都係$31.
食個麥當奴都要咁上下.
我仔仔而家先小一,用到三,四年真係超平.
一個portable device唔使下下開電腦,方便好多.

王國長老

給想念周老師的朋友們

<力量來自故事> 經濟日報 2011.09.29

... 年輕人不聽老人家說話,嫌他們長氣重複。政府搞舊區重建,也懶得解釋,反正老人家也聽不懂。於是一個個故事,隨舊區清拆、隨農地剷平建高鐵而消失在歲月中;但偏偏卻來了個收集故事的人——周綺薇(Maggie)。

周綺薇在深水埗長大,她爸爸的老車房在元州街,那裏於 04 年被政府劃為 K20-23 重建項目。政府派人落區與街坊開會,房協的人愈說,街坊愈覺無助。事後 Maggie 在其書《推土機前種花》寫道:「他(房協經理)說的每個字我都懂,但組合成一個句子後,我就不懂了。」連後生的都不懂,更何況是公公婆婆。Maggie 與義工們逐家逐戶拍門,了解老街坊情況,又幫他們讀信,結果卻聽了很多故事(或秘密),「他們每一個都足夠寫一本書!」書,雖然最後只寫了一本,但 Maggie 就經此深明「講故事的力量」。

清拆前,老街坊每談到激動處便潸然淚下,愁眉深鎖,Maggie見狀便說了個「薯條 vs 梅菜蒸肉餅」的主流文化入侵故事。大意是指故事可以有不同的版本
,你可以天天埋怨世人忘了梅菜蒸肉餅的美味,但我卻可以日日向喜歡吃薯條的人宣揚梅菜蒸肉餅之美好。Maggie 鼓勵街坊談舊日的生活,講最自豪的往事,結果力量就在你一言我一語間凝聚。隨後還舉辦了一個「說故事嘉年華」,圖畫故事貼滿興華街,街坊站在屬於自己的圖畫前拍照,個個笑咪咪的。「他們每一個
都好獨特,例如花王潘伯唔識字,但就好鍾意講政治,而且講得頭頭是道,而天台婆婆則窮了 20 年的心力去拾神像。其實你去到舊區,就會發現好多得意的街坊。」
Maggie 說。有出版社邀請 Maggie 寫書,於是她便把抗爭的經歷和街坊的故事寫下來,出版了她的第一本書《推土機前種花》,「我不懂中文輸入法,我是用手寫出來的!」

舊街坊四散,原地將建每個單位約值 300 萬元的住宅,但故事卻跟着 Maggie 走。Maggie 早幾年搬入石崗,鄰居多是當地農民。一天農民們收到信件,說政府
要收地起高鐵,大夥兒一知半解,Maggie 竟又再一次擔當解信的角色,又陪他們奔走抗議。一晚大夥兒圍坐在菜園村生活館,Maggie 說:「喂,不如今晚傾心事!」公公婆婆聽到「傾心事」已經哈哈笑,有位嬸嬸即刻分享打風賣菜的經歷,笑言賺到的錢多到兩個牛仔褲袋都裝不完。Maggie 靈機一動,在其兼職任教的理大夜校設計班上向同學們說:「你們常說做設計無意義,現在有改變世界的機會,你們要來嗎?」結果有 40 多名同學報名,花了半年時間製成《青苗上河圖》,畫中展示了石崗村落農地的全貌和各戶農民的故事,除了舉辦過展覽,還出版成圖冊。

故事來到這裏,可還沒有完結的意思,Maggie 於本月辭去小學美術科教師的工作,每星期抽 3 至 4 天來明愛醫院當義工,專責聽老人家講故事。「我特別喜歡與老人家傾計,我好鍾意聽到混雜着口音的廣東話。」Maggie 本是你和我這樣的普通人,但卻做着不平凡的事。她穿梭於病床之間,收集老人家的故事,有時老人家無精神,便輪到她說故事,「他們每人的經歷都承載很多智慧。」或許不久將來,Maggie 會以說故事的形式,呈現公公婆婆的往事。

欄名:我在行動
撰文:周倩炘

回復 1# edea 的帖子

雖然周老師無教過我兩個仔,但係我都聽聞佢係一個好老師,小朋友都好鐘意佢。

祝願周老師响佢人生新嘅一頁,有美好嘅體會。

Maggie係我以前同學,舊年註冊果時見到佢先知原來佢喺優才教書,佢以前都好有愛心架,我以為今年開學可以同佢相認,點知走左。
可能我個女同佢無緣啦!

原帖由 edea 於 11-10-12 22:00 發表
經濟日報 2011.09.29

... 年輕人不聽老人家說話,嫌他們長氣重複。政府搞舊區重建,也懶得解釋,反正老人家也聽不懂。於是一個個故事,隨舊區清拆、隨農地剷平建高鐵而消失在歲月中;但偏偏卻來了個收集故事的人——周綺薇 ...

王國長老

原帖由 muichujamie 於 11-10-13 01:04 發表
Maggie係我以前同學,舊年註冊果時見到佢先知原來佢喺優才教書,佢以前都好有愛心架,我以為今年開學可以同佢相認,點知走左。
可能我個女同佢無緣啦!

...

周老師走左係學校既損失, 周老師好有愛心, 小女有幸讀佢班有佢做過班主任, 後來縱使周老師冇再做班主任, 都偶爾會約小朋友一齊食午飯, 傾下計, 臨走前都特地去見多佢地一次, 我好感動, 一個好有heart既老師, 應嚴時會嚴厲, 應慈愛時慈愛, 佢唔係本住打份工而己既心態, 而係真心對小朋友好, 做家長會知道.

周老師離開學校, 但我願她會海濶天空, 生活得好, 找到她的理想.

從今年開始,在半日課的日子(包括評估),學生也要在學校午膳,有冇人知道原因?

原帖由 iamderek 於 11-10-13 11:22 發表
從今年開始,在半日課的日子(包括評估),學生也要在學校午膳,有冇人知道原因?

陳主任响開學前果個家長會講,話有好多家長要求,就算返半曰,都想小朋友食完飯先返屋企咁話。

Raz-kids 終於有新書睇,可以繼續儲分買嘢啦!大家登入後,tick the 'bookroom'就可以了。

yes, 呀女今晚睇左好耐呀!

原帖由 hinmo 於 11-10-21 17:49 發表
Raz-kids 終於有新書睇,可以繼續儲分買嘢啦!大家登入後,tick the 'bookroom'就可以了。

原帖由 中天英 於 11-10-13 19:32 發表

陳主任响開學前果個家長會講,話有好多家長要求,就算返半曰,都想小朋友食完飯先返屋企咁話。

之前miss咗添,謝謝。

唉!嘜個test温吓温吓好似咁多範圍嫁!

亞仔話常識好多都唔識做! 唉...

My son also said it's difficult. It's good that he did not give up and tried to answer.
原帖由 symlsyml 於 1/11/2011 17:57 發表
亞仔話常識好多都唔識做! 唉...

亞仔話常識OK啦,点知今日回來俾我睇test嘅分........嘩!真係好低分,是合格多少少ge!

我好想快D睇下份卷....
聽阿女講,我都覺得幾深! 好似無得溫習.... 可能佢地未慣啦!

原帖由 hinmo 於 11-11-2 23:59 發表
亞仔話常識OK啦,点知今日回來俾我睇test嘅分........嘩!真係好低分,是合格多少少ge!
‹ 上一主題|下一主題