用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想識多些做緊 RDI 既家長
go

想識多些做緊 RDI 既家長 [複製鏈接]

大家交流下。我仔仔做左四個月。做緊最基礎既階段。
   3    0    0    0

我兒子做了半年,現在是stage 2 頭. 你覺得如何呢? 我感覺有點慢

都覺得有點慢, 但當佢學識之後, 就好似升左呢咁, 唔會返返轉頭, 同埋, 在其他情況都用到。所以我都會繼續做落去。因為佢溝通真係好弱, 而舊方法對佢無乜用。有時我地反而叫阿蛇慢 d, 因為阿仔未跟得上....

想問下 Stage 2 練緊 d 咩呢?

請問RDI係咩野? 係邊度做? 幾錢一次? thanks

RDI 個別係家長上堂的, 個理念係家長學左然後改變自己的溝通模式, 而引導小朋友學會在發展中應自然學懂, 但因為障礙而不能學到的人際關係/溝通/社交技能。

想知多些可以到此:
http://www.counsellingplay.com.hk/

睇這二段片可了解多些:
http://www.youtube.com/watch?v=TdQllVNKjaE

http://www.youtube.com/watch?v=-DesY9w4OHE

另, 協康都有一位 RDI consultant, 也可上他們的站看看資料

書: 解開人際關係之謎

做左不同療法之後, 我覺得感統/感覺運動及 RDI 是最幫到我仔仔的~

我想問下你地的小朋友幾大個開始做rid?

我小朋友三歲半開始上,對我來說,我認為孩子能比較坐定,與人有初步溝通才來學好些,因為如孩子有太多另外的問題,可能影響做rdi的成效. 而且rdi絕不便宜,所以要充分利用每一堂.  但當然,根據官方理論,是任何年齡及情況也可以上的,我亦相信他們有方法針對每個情況去調適,只是成效快慢的問題.

回覆 5# anan3388 的文章

小兒都係做左RDI  1年多, 現在上 Stage 2, 最近1個 Stage 2's objective 係:

- 能有意識地留意環境,當中能就對自己有意義的事情、對新事物和不熟悉的情況多加注視和作調節

可否詳細D講吓點達到這個OBJECTIVE? 活動係如何?

請問你們都是跟個案嗎?有沒有上小組班的?是否跟個案好一點?

睇小朋友能力啦。我仔係開始時能力返唔到小組,同埋個案係迫到自己去學點教。

原帖由 anan3388 於 11-8-26 21:30 發表
睇小朋友能力啦。我仔係開始時能力返唔到小組,同埋個案係迫到自己去學點教。

家中暫時找不到另一個可以去上課的。。。。好像是一定要兩個家長都上過課才收個案。。。其實我都覺得小組他現時未必能跟上。而且自己在家又訓練不到。請問個案是多久一次?每次都有任務嗎?一般一個STAGE要訓練多久?

由咩stage開始係視乎孩子在咩stage,所以幾時可以昇stage都因人而異,視乎家長有幾快掌握到個技巧,孩子障礙程度。一般2星期見一次,我就次次有功課,不過功課不是最重要,個「心法」比較重要,同埋好多功課唔係睇孩子做唔做到,係家長做唔做到,而家長做到,孩子就會學習到相應的能力

請問每個月平均需要多少費用?

詳細看此:

http://www.counsellingplay.com.hk/rdi.pdf

不過最 update 都係打去問問好些~

另, 要做 case 的話, 夫婦都要上左
RDI®「關係建立介入法」家長學堂先, 有初同高班, 每班都上四堂
‹ 上一主題|下一主題