用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幼兒中心
go

幼兒中心 [複製鏈接]

想在此認識一下讀此校的家長, 大家交流一下。

0    0    0    0

我小朋友都係排緊呢間啊,不過今年仲未派到。但我打算9月會放仔仔去呢間暫托先。

你小朋友几多歲啦?

Delete this message

唔好意思, 剛剛睇返才發現你果個係仔仔黎...

原帖由 果汁糖 於 11-7-22 17:33 發表
我小朋友3歲半了, 你小朋友呢? 男定女呀? 你係幾年幾月開始排架? 你話比佢暫托先, 小朋友還未讀書嗎? 希望你快d派到有位, 日後可以多多交流呀^^

我個b 2歲半,等佢排到都應該係3歲半。我係10年8月排,你呢?

之前有俾佢去有i 位的幼兒園讀全日,但佢讀几個月病足几個月,最後只好停學 佢真係超易病 依家日日無無聊聊日日在家。

係咪8月1日開學啊?到時可否分享下學校生活&教學模式呢?

我知屯門仲有間s位在新墟附近,你有報o個間嗎?

Delete this massage

原帖由 果汁糖 於 11-7-27 12:42 發表
我係10年6月排的, 剛剛有位, 我相信你下年就一定有位了, 屯門另外一間我都有報呀, 不過就剛剛派到呢間比我, 其實我覺得邊間都冇所謂, 最緊要幫到自己小朋友就夠了. 樂興係8月10開學架, 冇問題呀, 我如果有時間, 會多 ...

果汁糖
想問下你話係10年6月排,係咪cac 評估報告上的reg. date? 還是按評估日期啊?

我都好高興認識你。我係working mum,在家時間少亦好少做家居訓練,我仲有個細b 依家就6個月,希望佢快d 到1歲,咁可以開始同哥哥爭下玩具,希望對大b 社交有幫助。你家中有多少小朋友啊?你有做家居訓練嗎?

係呢,咁呢間學校駛唔駛買校服書包個d架?你小朋友分咗咩班呢?佢邊方面弱呀?

我之前去呢間參觀,只選咗呢間,雖然好細,但光線充足,俾人精神的感覺。社工亦好好人,所以無選另一間,因為一入去感覺唔係咁舒服,好暗。

Hello 果汁糖 & BKVIP, 你們好, 小兒入讀樂興已有一年, 很高興看見你們開立了這個topic. 希望多些樂興家長能上來支持及交流

原帖由 果汁糖 於 11-8-3 18:44 發表
你好BKVIP, 應該係計cac 評估報告上的reg date架, 你10年8月應該都快架喇, 你派到既話到時話我聽ah, 到時可以一齊傾下ma^^ 你都好勇喎, 仲夠膽生第二件, 我本來2年前都諗住plan生第二件架, 不過自從知道... 我就唔敢喇, 因為我知道我已經冇咁既經濟, 體力, 信心去承擔第二個既風險喇. 我都係working mama黎架, 所以我請既呢位工人姐姐佢係有湊自閉証小朋友經驗架, 而家日常由姐姐來做訓練呀, 而晚上我就再同小朋友玩下咁囉.
因為仲未返學, 所以我仲未知佢會派囡囡去邊班呀, 囡囡語言比夠弱, 我估應該專攻呢飯掛, 學校唔多野買架, 淨係買左一個書包, 同埋一件背心(校服), 我覺得咁樣幾好, 唔須要買咁多野, 可以比我地家長賺返d錢黎比佢地學野, 你係咪去參觀過一次呀? d人話呢間細過屯門新虛果間, 唔知係咪呢? 點解你唔試埋果間既, 多個choice快d ma?

當我知道大仔係a仔時,已經有了小b,唔驚得咁多,就算知道大仔係咁,我都會再生多個,其實如果大仔唔係咁,我會生3個,可惜... 我唔知大仔情況會唔會有得追返正常小朋友,所以都唔敢諗第3個住。
你姐姐好叻啊,識得同小朋友做家居訓練。請問佢有無朋友想搵工(講真架,有請pm我)?我搵工人搵左2個月都未搵到,普通工人(不論係完約或overseas) 揍2個都無人肯做,唔好話知道大仔係a仔。上次有個姐姐正正因為佢前僱主個仔係a仔,佢完約後唔續,佢話辛苦唔想再揍a仔,我好hurt,我同佢講我份工唔岩你,因為我個仔都係。
新墟個間其實都好細,我覺得2間size差唔多。要行好多樓梯,可以搭lift 但好似好細。我一入去感覺唔係好舒服,黑沉沉咁,佢地個感統室好細,有個所謂戶外操場仔,2個小朋友在入面玩都覺得迫。我唔想bb 成日生活在黑暗中,所以咪選樂興囉。

原帖由 mandy1808 於 11-8-10 01:13 發表
Hello 果汁糖 & BKVIP, 你們好, 小兒入讀樂興已有一年, 很高興看見你們開立了這個topic. 希望多些樂興家長能上來支持及交流   

hi mandy, 你好嗎?
你仔仔讀左一年,咁有無明顯進步呢?可否以過來人身份分享下你仔仔呢一年嘅生活同學習,等我地都有個希望

Hello 兩位媽咪,我是在職媽咪。囝囝 1 歲多時,我已發現他跟兩個姐姐年幼時的成長表現有差距,立即透過健康院轉介等做評估及上網搵資料,09年9月confirm係自閉症。當時我首選係元朗協康,但要等到11年才有位,我不想他浪費時間,留在家中難於照顧,更怕有意外發生,所以那裡有位都會即去,10年6月(囝囝 2 歲 7 個月)收到信通知有位。入讀樂興一年,囝囝有了很多顯著的進步,真要多謝鄭老師、各位治療師、各位職工及司機叔叔的盡心盡力幫助。他已學會了自理能力,例如自己食飯、穿衣、穿著鞋襪、守秩序、聽老師的指令及完成工作、學習社交及語言能力。初入學的自閉症小朋友會編入綠組 (師生比例是 1 : 4)

原帖由 果汁糖 於 11-8-12 17:22 發表
Hello Mandy1808你好呀, 原來你小朋友已經讀左樂興1年拿, 正如BKVIP講, 小朋友有沒有進步呢? 那裡的老師ok ma? 到時我個囡唔知會唔會同你個小朋友一班呢? 你有冇做野架? 其實我們三人可以互相pm的, 特別係講到一些較 ...

Hello 果汁糖,
床墊是一張約2呎 x 4呎的間棉薄墊,配上4條布帶(每邊 2條),方便固定在床架上。你可問問職員可否只買床墊?不用四處張羅,價錢應該不會太貴,樂興是非牟利機構。因我本身有這套用品,全套大約 $200 元。

原帖由 果汁糖 於 11-8-15 12:40 發表
Hello Mandy 1808,
我有一樣野想急問的, 學校叫我帶被及牀墊返去, 被我知道是什麼, 不過牀墊我唔太清楚是什麼, 因為我想睇下屋企有沒有這種東西, 如果冇先經學校買, 可否形容牀墊是什麼, 花園街買會否平過學校呢?  ...

Mandy, 你話初報到既小朋友會被派去綠組,咁為期几耐先會被編班呢? 而依家樂興係咪都係6班?咁6班分別為邊類出問題既小朋友而設呢?

咁好床墊可以自備?咁我阿仔之前n 班個d 可以用得返

唉~ 我唔知仲要等几耐呢?

你地有無msn架?上班時可以傾嗎?

果汁糖,多謝你,我岩岩簽左個工人,希望唔好甩底,我搵左好耐都無人做2個咁細嘅b

mandy,你有3個小朋友? 咁平時一定好忙,你有請工人幫手嗎?
‹ 上一主題|下一主題