用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2011-2012 K1已分班 [複製鏈接]

小女K1B,打個招呼先!
書包是否1/9先有?另english name 1/9先交?对嗎?
   0    0    0    0

Hi,
小兒讀K1C,
我地有問老師, 佢地話1/9先會收$, 書包會於當日派!
英文都好似係, 因為小兒的英文申請入學時已交了!

係呢, 你小女要搭校車返校嗎?

我不用搭校車,行路返學就可。
你對學校感覺如何?

原帖由 many0404 於 11-8-12 19:14 發表
Hi,
小兒讀K1C,
我地有問老師, 佢地話1/9先會收$, 書包會於當日派!
英文都好似係, 因為小兒的英文申請入學時已交了!

係呢, 你小女要搭校車返校嗎? ...

小兒K1A,行路返學!

水杯及毛巾盒是否需要自備?

你們會否在各物品上貼有姓名貼紙?

原帖由 gobychung 於 11-8-18 16:31 發表
小兒K1A,行路返學!

水杯及毛巾盒是否需要自備?

你們會否在各物品上貼有姓名貼紙?

自備水壺好d噃,驚水杯漏水。所有物品水壺、毛巾盒 (放wet towel), 另dry towel,cardigan,shoes 都要labelled with name as the circular listed.

學校係咪應該有提供水俾學生,所以自備水杯 ?

hi,

我仔仔K1F班~

學校感覺都ok,
反而對我個仔果班老師感覺麻麻, 介紹校舍又唔講係乜係乜, 一路行, 行完就散.
當日果個Orientation Day都無同我地介紹老師, 唔知係安排問題定還是其他.
收齊文件, 相就話完, 行完校舍就可以走.....都唔同大家講吓自己有幾多男仔, 幾多女仔, 有幾多外籍同學仔. 帶啲小朋友返去又唔同佢地交流, 咁就唔駛話可以帶小朋友去啦!
你地唔駛搭校車方便好多呀.......
原帖由 BNTYA01 於 11-8-13 23:14 發表
我不用搭校車,行路返學就可。
你對學校感覺如何?

小朋友要自己帶水樽 (飲哂姐姐會入比小朋友), 乾,濕手巾各一條, 小食連盒都係自己帶 (頭痛中, 都唔知帶乜返去食!!!),  (所有一定要有小朋友名作識別).

唔可以著尿片返學, 所以要係返學前一定要教識 V V,
另外最好備多一條褲(內外都要), 以備不時之需.
外套必須放於書包內, 每天都帶, 所以校服, 外套都要有名.

原帖由 many0404 於 11-8-20 09:02 發表
小朋友要自己帶水樽 (飲哂姐姐會入比小朋友), 乾,濕手巾各一條, 小食連盒都係自己帶 (頭痛中, 都唔知帶乜返去食!!!),  (所有一定要有小朋友名作識別).

唔可以著尿片返學, 所以要係返學前一定要教識 V V,
另外最好備 ...

我都係第一次聽小食都要自備,帶水樽咁就唔洗帶水杯 ? 當日我都覺得老師們麻麻地,係班房全部都係用英文,最後佢都係用英文問需要用中文解說多次嗎,我見有幾位長輩,佢地一定聽唔明,咁點回答老師呢!我覺得雖然係英文幼稚園,老師都應該留意一些,顧及一些家長、長輩。好彩當日我無叫婆婆去姐

原帖由 gobychung 於 11-8-20 20:58 發表

我都係第一次聽小食都要自備,帶水樽咁就唔洗帶水杯 ? 當日我都覺得老師們麻麻地,係班房全部都係用英文,最後佢都係用英文問需要用中文解說多次嗎,我見有幾位長輩,佢地一定聽唔明,咁點回答老師呢!我覺得雖然係英 ...

聽講係因為有唔同種族嘅小朋友, 所以佢地好難planning, 咪要自己帶! 帶水樽唔駛帶水杯, 因為怕小朋友倒瀉水, 難handle所以叫大家用水樽!

當日好彩, 我阿仔果班都係用中文講解日後上堂事宜, 不過佢都有講日後都係用英文為主語! 我驚阿仔到時唔知老師講乜攪到無興趣返學咋!

原帖由 many0404 於 11-8-21 15:31 發表

聽講係因為有唔同種族嘅小朋友, 所以佢地好難planning, 咪要自己帶! 帶水樽唔駛帶水杯, 因為怕小朋友倒瀉水, 難handle所以叫大家用水樽!

當日好彩, 我阿仔果班都係用中文講解日後上堂事宜, 不過佢都有講日後都係用英文為 ...

請問你知道幾$學費未呢?需要交雜費嗎?

http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=539
最新教育局資料
原帖由 gobychung 於 11-8-22 10:48 發表

請問你知道幾$學費未呢?需要交雜費嗎?

原帖由 many0404 於 11-8-22 07:23 發表
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=539
最新教育局資料

睇唔到......

老实講,orientation day 後,我对 d 老師感覺麻麻地,
1.  校長對住張稿用英文一字不漏講開場白,一講以    外d嘢,就用返中文,係咪佢 d英文 ........
2.   分班了,只喺交相,又冇咩詳講开學後d嘢,好多info都喺在張通告睇到
3.  課室太多人,好难相像到9月1日唔会混亂
4.  我哋已交咗小食費,但又要我哋帶snack, 超......
真喺希望讀落之後会好d。

原帖由 BNTYA01 於 11-8-22 11:49 發表
老实講,orientation day 後,我对 d 老師感覺麻麻地,
1.  校長對住張稿用英文一字不漏講開場白,一講以    外d嘢,就用返中文,係咪佢 d英文 ........
2.   分班了,只喺交相,又冇咩詳講开學後d嘢,好多info都喺在張通告睇到
3.  課 ...

請問你交左幾$?無人叫我交$......真係唔清唔楚。請問你知道幾$學費嗎?幾時交九月份學費呢?

原帖由 gobychung 於 11-8-22 16:26 發表

睇唔到......

唔知點解去唔到嘅, 如果都去唔到, 試吓將"/tc/"之後唔要, 再去選擇想睇嘅學校, 睇吓會唔會得!

原帖由 gobychung 於 11-8-22 21:19 發表

請問你交左幾$?無人叫我交$......真係唔清唔楚。請問你知道幾$學費嗎?幾時交九月份學費呢?

學校應該係用自動轉帳係銀行過數, 扣咗學券應該係$848/月, 共交10個月。

另外想問吓大家1號2號會唔會陪小朋友返學呢?
我個C6話唔好陪, 咪先驚佢以為我地會同佢返學, 只要係學校外面睇佢, 返學放學喎!

原帖由 many0404 於 11-8-23 14:48 發表

學校應該係用自動轉帳係銀行過數, 扣咗學券應該係$848/月, 共交10個月。

另外想問吓大家1號2號會唔會陪小朋友返學呢?
我個C6話唔好陪, 咪先驚佢以為我地會同佢返學, 只要係學校外面睇佢, 返學放學喎! ...

many0404 :本來都想叫婆婆幫手帶,但如果好似上次咁,全英文,我驚婆婆未必應付到,已請假陪上學,其實我個小朋友已返左1年N班,都應該不會扭計,不過好似太多野唔清楚,到時再問一問老師。想問下你有無交到茶點費?

正確來講,學費係648/month,2011-12年學卷提升了16000元津貼,學費22480/10months,除返開係648。
我们在註册日已交了雜費和書簿費,已包括snack fee,当日ヌ派了自动轉賬form, 自行交給bank,copy已在orientation day嗰日連相片交埋。
學校要我哋陪2日,雖然話返過N班,但轉咗校,新环境,ヌ全英語,点都会驚d,陪下好d噃!
‹ 上一主題|下一主題