用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區   [複製鏈接]

瑩瑩老豆 發表於 14-9-3 10:12
我囡話個飯盒好難食
我都係早一晚叫定阿囡帶餐具, 升左中想放手都唔得
...
我囡舊年已說啲飯盒超難食,啲同學訂了一個月已無訂,寧願去tuck shop食公仔面或三文治。我個囡就工人送飯,有啲人就帶飯。

我女去年食足一年飯盒,又冇投訴難食喎。

Candy925  亞女暫時都冇投訢, 佢只係話星期   發表於 14-9-4 08:21

回覆:ymama 的帖子

我女兒話今日食長通粉,係淡D,但係唔係好差。可能小學時食慣學校飯盒,都麻木咗。

王國會長

ivyivy 發表於 14-9-3 15:25
我囡舊年已說啲飯盒超難食,啲同學訂了一個月已無訂,寧願去tuck shop食公仔面或三文治。我個囡就工人送飯 ...
有工人送飯咁好
做唔做包伙食?

王國會長

Candy925 發表於 14-9-3 08:19
亞女話老師喺orientation day話A-D每個group都要min.揀一個參加, 我諗佢可能聽錯. 叫咗佢返去問, 如果唔係 ...
應不用, 我囡話A 冇得揀, B學術唔揀, 只係揀CD 各一. 另報左中樂和合唱,

关於學会,team我有些地方誤会了。A,老师選人冇得自己選。
b,c自由參加,參加與否,自由選择。
d,最少要選一项!
team要選拔!

我女報咗名中樂和管弦乐團。管弦樂團小学时已经玩了三年多,如果中樂收就放弃管弦乐团,玩一个算!她最想入English Drama,不知道是不是很難入呢!

亞女話尋日星期三中一輔導課都講咗關於報課外活動, 最後佢報咗D一個service活動. 另外都有報 choir. English Drama & English Society 亞女都想join, 不過好似話係老師揀嘅.

瑩瑩老豆 發表於 14-9-3 23:23
有工人送飯咁好
做唔做包伙食?
講笑咩
今年阿囡中二可以外出吃飯,所以回家食飯。

ymama  真羨慕  發表於 14-9-4 09:05
Candy925    發表於 14-9-4 08:42

在校多年的 Head of Music Department 辭職了, 今學年換過新的, 希望新的老師同樣能把學校的 choir/樂團帶領得好吧.

王國會長

另想問係咪一定要跟通告學一種樂器? 識鋼琴得唔得?

瑩瑩老豆 發表於 14-9-4 21:14
另想問係咪一定要跟通告學一種樂器? 識鋼琴得唔得?
我都剛簽咗,亞女話唔參加都得,但都要簽通告,佢在通告上寫了不參加。其實亞女本身有跟開老師學小提琴,註册時都有張表填咗有關資料,我估應該冇問題啩!

王國會長

Candy925 發表於 14-9-4 21:33
我都剛簽咗,亞女話唔參加都得,但都要簽通告,佢在通告上寫了不參加。其實亞女本身有跟開老師學小提琴,註 ...

小提琴已在名單內, 但鋼琴不在名單內, 唔知當唔當係樂器?

引用:Quote:Candy925+發表於+14-9-4+21:33+我都

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-04 發表
小提琴已在名單內, 但鋼琴不在名單內, 唔知當唔當係樂器?
係喎!好多學校都唔計鋼琴,最好叫囡囡返學問問喎!

回覆:聖士提反女子中學交流區

請問Team係咪無得揀㗎?

另外submit咗個C category後, 係咪顯示 status = waiting, Club name 又無show我揀嗰個club。

Thanks.

school team是老师選拔的!選了不代表收,视乎面试表现!明天放学後就有管弦樂團選拔,同学應该會收到樂團主席的e mail。中樂就到现在都未有消息!choir冇參加所以不知!其实几时才知道自己入了什么學会和team呢!?我暫时不安排活动,驚会撞學会等的时间。

回覆 Kakamother 的帖子

以往中樂小組是在午飯時間練習, 好像是逢星期二.

回覆:聖士提反女子中學交流區

其實樂團資格門檻是幾級?囡兒話要8級以上

已知有部份同學被取錄了,我囡囡已在音統的絃樂團但完全收不到學校任何通知。是否SSGP的較有優勢?

不過都不是怎麼事,她在音統的絃樂團每年都有3~4次演出,如考入Summer Camp再加一場,連理跟小堤琴老師學習已沒有太多剩餘時間。

跟她解釋了基本上不可能兼顧玩兩個團,雖然還未有學校通知但囡兒已欣然接受。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 14-9-5 23:22
其實樂團資格門檻是幾級?囡兒話要8級以上

已知有部份同學被取錄了,我囡囡已在音統的絃樂團 ...
我想未必有確實的門檻,都要睇audition的表現,那才是真功夫。自己小學上去的唔會有着數,今日有去violin audition 的ssgps同學,我知道的有5個(實際可能唔止),其中4個已考八級。
拉學校樂團,最忙應是校際的三月,實要加操。

其实视乎什么樂器而定。聽说小提琴,中提琴最少要有八級,因为有些同学有八级以上的。但管樂的就好像五級以上都有机会。此外,愈小人玩的樂器,如harp就愈容易入!我同女儿說去audition,拿个經验,入不入不重要!女儿說她玩的樂器今天就大約有八個人去audition,其中有三个學姐原先已经是管弦樂團的,今天都要去audition,其他人大多是中一的。
中樂團就等到现在都冇消息?!有没有人收到面试通知?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊