用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分班主任話入華英有70%機會咁自行考伊中有冇機 ...
go

第一次呈分班主任話入華英有70%機會咁自行考伊中有冇機會? [複製鏈接]

如題,
過來人可否指點一吓,謝謝!
   0    0    0    0

自行可選2間, 你可一間選伊中, 另一間選華英.

你第一次呈分都有學校的排名,問問老師吧,佢地有往年師兄師姐的報考資料。
不過我可以話你聽的就係今年小朋友在伊中面試時,後面的小朋友在紅馬考2X都有得in,入唔入倒就唔知啦。

本人都想知伊中係咪高過華英,還是差不多.如果伊中紅馬(全名?)考2x都有得in,言下之意是伊中的面試條件並非想像那麼高要求?
另外,班主任除了話70%入華英外,他也提到有90%入旅港.當然,第二次呈分要保持水平或進步先得.

伊中當然比華英高, 但要注意有聯繫小學, 學位少了又難些?  如你不是油尖旺區那又少了抽獎機會......

原帖由 淋雨 於 11-7-11 13:59 發表
本人都想知伊中係咪高過華英,還是差不多.如果伊中紅馬(全名?)考2x都有得in,言下之意是伊中的面試條件並非想像那麼高要求?
另外,班主任除了話70%入華英外,他也提到有90%入旅港.當然,第二次呈分要保持水平或進步先得. ...

原帖由 淋雨 於 11-7-11 13:59 發表
另外,班主任除了話70%入華英外,他也提到有90%入旅港.當然,第二次呈分要保持水平或進步先得. ...

我並無意思話伊中的面試條件比想像中低。因小朋友學校都只是得三兩個有得in。我只是估唔到紅馬的實力相當強勁,可能考2x但在全港排名上都佔有一定優勢。
所以每間學校的banding和成績分佈都唔同,唯一最清楚都是問學校和老師。

還有些少要補充。不要單憑成績去衡量入伊中有幾大機會。面試的因素都好決定性。
‹ 上一主題|下一主題