用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖母無玷聖心書院交流區
樓主: hhma
go

聖母無玷聖心書院交流區   [複製鏈接]

Karen08 發表於 15-1-6 22:37
回覆 MrsFung 的帖子

成績表會列明班名次及級名次另每學科都會列明級名次及分數
我個女F.1, 啱啱考完個次試大敗.... 今次無眼睇囉.... 希望下次佢會好D 啦....

回覆 MrsFung 的帖子

今年亞囡冇提,我未知內容, 要問問佢我記得佢2年前(F.2)時去澳洲,費用要2萬幾.
要同埋幾間學校一同去作體驗. 但佢冇參加.

回覆 natnat_tsang 的帖子

剛上中學轉了英文教學, 又要適應新環境, 需時間來調節.
有了第一次考試經驗,下學期考試應該會較易掌握.
叫妳囡囡努力, 不要灰心呀.

Karen08 發表於 15-1-9 17:53
回覆 natnat_tsang 的帖子

剛上中學轉了英文教學, 又要適應新環境, 需時間來調節.
多謝你安慰,我都係咁同個女講,不過,阿女一直以來,成績都尚算見得吓人,佢應對該可以追番

MrsFung 發表於 14-10-30 23:02
我女每次quiz 、默書及今次UT 各科都緊緊合格,佢成日話全班得幾個人合格,自己合格已算好,點改變佢這種心 ...
我個女都係今年中一,佢同Mrs. Fung 個女一樣心態,我都俾佢激c…

回覆:聖母無玷聖心書院交流區

對亞仔越嚟越失望,今日派卷歷史已經唔合格,英文同中文都係僅僅合格,幾時先肯上進d呀

回覆:bobokong 的帖子

問下佢有咩困難。
中三個年,我教佢溫西史,好采寶刀未老,嘿嘿。
加油!

回覆 bobokong 的帖子

中,英文合格已好好, 慢慢來不要太快就失望.最緊要守住合格科目, 數學可以嗎?

小女中文不合格, 佢對文言文一頭霧水. 請問可以點幫佢?

回覆:kimmyu 的帖子

文言文要熟背每字的解釋,多做練習

聽今年報中一既媽媽講, 聖心今年再縮一班中一, 即係只收三班中一生。
因為成績未如理想, 又唔希望被打入band 2a,所以縮多一班力保1c席位。
唉…聽完個家長咁講, 個心好痛。
因為聖心既校長及老師個個都好有heart去教育下一代, 不管是學習知識或是品格教育。
其實, 學校既成績banding唔關學校本身及老師既事, 只係班馬騮仔肯學與唔肯學。
其實學校老師係好鬼用心良苦, 苦口婆心既教佢地㗎。
都係嗰句, 呢到係一間「教好d學生」既學校, 唔係只係想「教d好學生」既學校。

同學仔們, 家長們, 老師們....
我地要一齊努力,加油。
要比人知道,唔好睇少我地呢班「聖心仔女」。係未來既日子,你地一定要好自豪咁大大聲講「我係聖心仔/女」!

bobocelia2000 發表於 15-4-22 22:40
聽今年報中一既媽媽講, 聖心今年再縮一班中一, 即係只收三班中一生。
因為成績未如理想, 又唔希望被打 ...
請問係咪教統局因應出生率底而調節的 211方案 減班咋?

引用:聽今年報中一既媽媽講,+聖心今年再縮一班

原帖由 bobocelia2000 於 15-04-22 發表
因為成績未如理想, 又唔希望被打 ...
係咪危言聳聽呀!開3班開4班係睇收生人數。聖心係一間傳統的英文中學,校風各樣都好。同學讀得開心沒有壓力是緊要的。

無可能4變3,聖小生大把人想入,聖中為何要縮班?
4縮3的影響性遠比英中變中中大很多。在2010,5變4,中學部有邀請小學家長到聖中解説,今次若是自願4變3,一定先通知小學部,但暫時仍沒收到-通知。

2015/2016 學年擬開設科目
中一至中三
         以中文為教學語言 :
         中國語文、普通話、中國歷史、宗教及倫理、通識教育(中一及中二)、體育及生活教育
         以英文為教學語言 :
         英國語文、數學、綜合科學(中一至中二)、物理(中三)、化學(中三)、生物(中三)、世界歷史、地理、生活與社會、電腦、視覺藝術、音樂、家政及設計與科技

根據中學概覧,來年中一都是全英。

goodfriend1210 發表於 15-5-21 21:05
係咪危言聳聽呀!開3班開4班係睇收生人數。聖心係一間傳統的英文中學,校風各樣都好。同學讀得開心沒有壓力 ...
無可置疑, 聖心校風真係唔錯..... 除咗我個女係度讀, 有一次我見成班聖心學生去火炭參觀(唔知咩活動), 為數都有5,6十人, 佢哋由火炭火車站向工業區行,  學生外表端莊, 我係佢哋身邊行過, 佢哋都係幾人行細聲談話, 無高談闊論, 更聽唔到粗言穢語, 我心諗我無揀錯學校..... 希望所有師生家長加油, 唔好浪費一間好學校.....

bobokong 發表於 15-3-25 17:16
對亞仔越嚟越失望,今日派卷歷史已經唔合格,英文同中文都係僅僅合格,幾時先肯上進d呀

...
你好呀! 我個女係F1 Mattew, 你仔仔係咩班? 睇吓會唔會係同班同學, 可以溝通吓....

引用:Quote:bobokong+發表於+15-3-25+17:16+對亞

原帖由 natnat_tsang 於 15-06-15 發表
你好呀! 我個女係F1 Mattew, 你仔仔係咩班? 睇吓會唔會係同班同學, 可以溝通吓....
...
Hi,我仔讀1mark㗎

我都覺得聖心校風不錯,學生有禮,所以也安排次女,也選聖心°好開心今天順利入到,是自行時收°

引用:+本帖最後由+loveman+於+15-7-7+12:04+編輯

原帖由 loveman 於 15-07-07 發表

我都覺得聖心校風不錯,學生有禮,所以也安排次女,也選聖心°好 ...
恭喜晒

‹ 上一主題|下一主題