用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

回覆 1# ^^. 的文章

我囡囡都係VA的1E班,想問你地有冇參加學校考試前六星期嘅星期六補習班?

回覆 21# creativy45c 的文章

原本想參加,但因為跟其他活動撞期,所以唯有割愛 你囡囡呢?

creativy45c,

請問1E班有無enrichment course因為開學時聽周副校講有D增值課程給同學, 想問下知唔知係點? 你小朋友返了兩個星期學, 覺得間學校如何? 我女兒很喜歡間學校, 我暫時覺得真的沒有選錯

回覆 1# et_0429 的文章

我諗你講果個增值課程係拔尖班,我個冇咁叻,不過我聽佢講有D同學有份,我個囡都讀得勁開心,因爲寄宿仲更加開心!

回覆 3# ^^. 的文章

我個囡原本唔想參加架,因為佢係寄宿生,如果星期六都要補課星期五晚就唔返屋企,但係我同佢解釋呢個只係考試前六個星期的試前補習只係六日啫,咁佢就接受咗啦!不過都唔係申請咗一定有得補,人多好似要抽籤架!唔知幾時有結果呢?!

我囡囡都很開心,因為學校很活潑,同學又好,住宿舍好好玩。

我就覺得學校行政很有秩序,好多嘢都容易瞭解,特別是喜歡佢個Intranets系統,讓我可以隨時查閲通告(我是個「大頭蝦」,時時忘記簽通告),又可以知道囡囡的功課和測験進度。

creativy45c ,我想弄清楚寄宿生在星期五是否一定要先返屋企,星期六再返校呢?

係吖!星期五係一定要走,但係有原因係可以申請留宿架,我諗應該冇問題呱?其實我都係估估吓,不過就算冇得留宿都係六日啫!

回覆 27# creativy45c 的文章

知道了,謝謝你!

其實我想亞女留多一日,咁我就可以「歎」多一日

頭先亞囡打電話返黎,佢問咗bonnie啦,如果真係抽到可以寫家長信申請,不過抽到至算啦!
你就話嘆多日喳,我老公日日掛住個囡掛到儍!

回覆 29# creativy45c 的文章

可以留就好嘞

你就好啦!個囡每日打電話比你?我嗰個祇係間中傳個訊息給我報平安,仲要係行貨,(用文字範本)

要佢地習慣打電話返黎報告吓每日嘅情況,等佢地習慣同你分享每日嘅點滴,咁呢個反叛期就會過得容易D!
因為我地隻紙鳶已經飛得好遠,條紙鳶綫已經放得好長,如果佢地連電話都唔打返黎,隻紙鳶就飛咗去邊都唔知啦!

回復 31# creativy45c 的帖子

我嗰隻甩繩馬騮,無咩事都唔會打電話,唔比機會我煩佢,一個短訊是我在強烈要求下「爭取」回來的。

想問問學校有無芭蕾舞班,咁如果中一入了記宿,咁就返唔到學開的芭蕾舞班,點算?
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

回覆 1# 瑄婷 的文章

咁你就要改一改跳舞時間啦!改星期五,六或日咪得lor!

亞囡琴晚打電話番黎,講開話學校唔比帶爽報返學校睇,贊成!D咁鬼低俗嘅報紙,真係送都唔睇吖!

個女前天都有問有無拿爽報, 可能同學有講所以好奇想睇, 昨天她告訴我學校禁睇, 我乘機解釋佢聽, 間學校真係好, 行政效率好快, 另外, 你地有無留意, 校曆表內Meeting for languages teacher with parents, Meeting for Ls teacher with parents .... 是什麼?

嘩!好似好勁咁,連續3個星期見家長,LS係咪通識吖?但係KLA‘S又係咩呢?我都唔係好清楚,試吓今晚問吓亞囡知唔知!
想問吓你地D小朋友報咗咩嘢CLUB吖

小女報左English and Maths Club, 但Maths club 滿左, 現在等English Club 回應, 另外, 今日好似選班會

你個女真乖喎,報D咁學術性嘅club,我個女參加咗korfball club同Dance club, korfball今日巳經開始集會啦,Dance club 就好似要考試喎!

我個囡都有去玩korfball,佢話係試玩,至於最後參加甚麼活動就未落實,因為有幾個選項的,視參加人數而定。我就想佢參加些較靜態的活動。
‹ 上一主題|下一主題