用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神和協恩
樓主: venuscc
go

天神和協恩 [複製鏈接]

回覆 20# wh0709 的文章

而家仲討論緊第一階段自行計分,
大抽獎甲部係第二階段嘅事,成功率真係好細,仲激過大公司晚宴中大獎!

阿女真系只得20分,無論點計,都系要睇運氣!
其實我識得幾個朋友情況都同我一樣,是男仔,不過佢地所選嘅學校無我呢兩間咁難簡,因為兩間都系好好嘅學校!真系唔知點做決定,所以先請教各位意見!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 venuscc 於 11-6-30 01:35 發表
阿女真系只得20分,無論點計,都系要睇運氣!
其實我識得幾個朋友情況都同我一樣,是男仔,不過佢地所選嘅學校無我呢兩間咁難簡,因為兩間都系好好嘅學校!真系唔知點做決定,所以先請教各位意見! ...

你問問天神接唔接受聖公會受洗好D喎 , 不知天主教是否接受聖公會洗禮架,  問一下無坊,  而基督教上就有d規定只接受指定教會受洗, 如協恩是指定聖公會囉.

天神系天主教學校,是不接受聖公會,不會有5分教友分加,但學校從來沒有說不接受聖公會教友的子女入讀。其實,有返聖公會的教友都知,聖公會本身系有別於一般教會。雖然隸屬基督教,不過禮儀與天主教相似。

醒目開學勳章

其實現在天神已經比以前多很多活動參與, 而教學模式都改變了很多,注重啟發性, 但功課量多, 程度深, 小測, 默書就沒有改變.

學校為左順利接龍, 真的做了很多準備功夫, 為有需要的小朋友設小班補底課程. 天神校長, 老師都很有愛心, 熱心為學校. 她們對家長態度都好好 !

今時今日,選擇小學都會睇埋中學走線,St.Mary係band1A英中,會考六科14分成功率高過拹恩,天主教女校中成積最好。
天神係一條龍,谷就梗啦,唔係點接龍,俾我一定要天神,小朋友頂唔到至再打算。其他天神家長都提過學校會拔尖補底。

請詢你的資料有何依據 !!不要隨便誤導他人!!

原帖由 MW9919 於 11-7-2 02:00 發表
今時今日,選擇小學都會睇埋中學走線,St.Mary係band1A英中,會考六科14分成功率高過拹恩,天主教女校中成積最好。
天神係一條龍,谷就梗啦,唔係點接龍,俾我一定要天神,小朋友頂唔到至再打算。其他天神家長都提過學校會拔尖補底。 ...

呢兩年天神行小班教學,收生人數少左,不過好似好收扣門生,呢點無變!

「請詢你的資料有何依據 !!不要隨便誤導他人!!」
自己冇料就客氣D,請教吓人,唔好一開波就話人誤導,一開口就得罪人!知冇?
講得中學梗係要轉台去另一版面(升中派位)啦!成日留係(小一選校)唔得架,冇料到架!
資料由偉大家長(Khmama)用私人時間各方收料編輯而成,已經置頂,實用性好高。係呢度再一次致謝!
2010全港中學排位

下載LINK <2011/06/16>
http://www.sendspace.com/file/sj1zgx

時間關係, 多得elbar之前提供咗好多資料, 加埋早排用2010年中六第一階段收生既推算, 大致將學校排名如下. 有意見即管提出黎改.

2010排位        學校        英中/中中        校網        姐別        男/女/男女        升/降
1        喇沙書院
英中        九龍城        1A        男         
2        皇仁書院
英中        灣仔區        1A        男         
3        聖公會林護紀念中學
英中        葵青區        1A        男女         
4        聖若瑟英文書院        英中        中西區        1A        男         
5        英皇書院        英中        中西區        1A        男         
6        庇理羅士女子中學
英中        東區        1A        女         
7        嘉諾撒聖瑪利書院
英中        油尖旺        1A        女         
8        聖公會曾肇添中學
英中        沙田區        1A        男女         
9        香港華仁書院
英中        灣仔區        1A        男         
10        香港道教聯合會鄧顯紀念中學
英中        北區        1A        男女         
11        保良局第一張永慶中學
英中        黃大仙        1A        男女         
12        瑪利諾修院學校(中學部)
英中        九龍城        1A        女         
13        張祝珊英文中學        英中        東區        1A        男女         
14        瑪利曼中學
英中        灣仔區        1A        女         
15        嘉諾撒聖心書院
英中        南區        1A        女         
16        伊利沙伯中學
英中        油尖旺        1A        男女         
17        寶血會上智英文書院
英中        深水埗        1A        女         
18        英華女學校
英中        中西區        1A        女         
19        保良局董玉娣中學        英中        屯門區        1A        男女         
20        順德聯誼總會梁銶琚中學
英中        屯門區        1A        男女         
21        浸信會呂明才中學
英中        沙田區        1A        男女         
22        保良局百周年李兆忠紀念中學
英中        屯門區        1A        男女         
23        聖傑靈女子中學
英中        官塘        1A        女         
24        迦密柏雨中學
英中        大埔區        1A        男女         
25        元朗信義中學
英中*        元朗區        1A        男女        升
26        東華三院甲寅年總理中學
英中        北區        1A        男女         
27        聖馬可中學
英中        東區        1A        男女         
28        協恩中學
英中        九龍城        1A        女         
29        真光女書院
英中        油尖旺        1A        女         
30        華英中學
英中        九龍城        1A        男女         

[/quote]

醒目開學勳章

選協恩, 因為天主教的女生通街都係,so,多d人(20分)競爭 但係聖公會的女生數量就少得多了, so, 少d人(20分) 競爭

緊係唔係喇!大把20分入唔到協恩呀!20分天主教徒好多擁去博瑪利諾同聖瑪利,相對博天神機會大得多。
原帖由 LovelyBB06 於 11-7-11 21:54 發表
選協恩, 因為天主教的女生通街都係,so,多d人(20分)競爭 但係聖公會的女生數量就少得多了, so, 少d人(20分) 競爭

我有朋友個女三年前20分入拹小,當年人數未有今年咁多,佢都反映話好大壓力,因好似當年20分入唔晒。

聖公會名津貼學校,無乜幾多間!
原帖由 MW9919 於 11-7-11 23:08 發表
我有朋友個女三年前20分入拹小,當年人數未有今年咁多,佢都反映話好大壓力,因好似當年20分入唔晒。

原帖由 karen55407 於 11-7-11 22:22 發表
緊係唔係喇!大把20分入唔到協恩呀!20分天主教徒好多擁去博瑪利諾同聖瑪利,相對博天神機會大得多。

"20分天主教徒好多擁去博瑪利諾同聖瑪利,相對博天神機會大得多。"

karen55407 ,

你識噤諗,人地都識噤諗啫!! 個案都係噤諗而去選天神的話,而佢又噤少位,  你可想而知機會有幾大了!!!

但又好奇怪,我識兩個20分家長,一個搏喇沙,一個搏瑪利諾,兩個都衰咗,但佢地都唔太後悔,仲話有20點都要搏超級名校先心熄,但我覺得太進取囉!

簽名被屏蔽

我就係明知20分博天神機會大,偏偏去博St. Mary嘅例子了,因為我如果博唔到,就會讀私校的。
原帖由 LovelyBB06 於 11-7-12 17:01 發表

"20分天主教徒好多擁去博瑪利諾同聖瑪利,相對博天神機會大得多。"

karen55407 ,

你識噤諗,人地都識噤諗啫!! 個案都係噤諗而去選天神的話,而佢又噤少位,  你可想而知機會有幾大了!!! ...
‹ 上一主題|下一主題