用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學鋼琴&芭蕾舞(有考試),對升中派位有幫助嗎? ...
go

小朋友學鋼琴&芭蕾舞(有考試),對升中派位有幫助嗎? [複製鏈接]

阿囡今年升小一,現已有5、6課外活動,如果將來加埋學校嗰D,驚時間上應付不來。

彈琴&芭蕾舞都是阿囡自己喜歡的,但芭蕾舞一個星期要學2堂,花最多時間上堂。其實佢間小學都有芭蕾舞,但我諗都係大班人玩吓、表演吓 OR 代表學校比吓賽。如果FOR考試,始終無跳舞學校咁專業(雖然唔係最出名嗰幾間)。

所以想知小朋友學鋼琴&芭蕾舞(有考試),對升中派位有幫助嗎?

有無媽咪可以分享吓呀? THANKS

0    0    0    0

其實坦白講,升中派位首要都係成績,當大家的成績都差唔多的時候,先會再睇埋你有無其他課外活動架!!如果你個女女對宜家學緊的野本身有興趣,咁keep住學啦!!!但我建議唔好再學其他野了,要留番d時間讀書呢!!!

我都想知學芭蕾舞有咩前途?中學睇唔睇? 除升學外,有咩實際出路?

學芭蕾舞有分英國,澳洲同北京3隻, 英國個隻無分加, 北京個隻考國內大學加20分,本地及外國大學加5分.但北京個隻難度較高.

我老公話唔會因為舞蹈考試加咁多學分架,其實你想知道舞蹈考試升大學係咪真係有5分加,又或者咩藝術考試對升學有幫助,最好親自打去考試局問,就咁信d藝術學校既廣告或者討論區留言好危險!
小朋友學才藝要花好多時間,如果花錢又花時間,到最後發現俾人呃就無謂啦。
咁當然,如果小朋友真係有好興趣學,真係對升學冇幫助都俾佢學啦!最緊要係小朋友開心嘛!

事實上考試局所辦各類課外活動的考試,都係做生意姐,唔好以為所有通過考試局考試的成績都可以獲得認受。"就咁信d藝術學校既廣告或者討論區留言好危險",係呀,佢地特別標榜,聲明參加(代理)考試局一d考試,話會百份百合格,就呢句"百份百合格"已經係好有問題啦,即係變相買證書。
原帖由 zoe_baby 於 11-6-15 02:42 發表
我老公話唔會因為舞蹈考試加咁多學分架,其實你想知道舞蹈考試升大學係咪真係有5分加,又或者咩藝術考試對升學有幫助,最好親自打去考試局問,就咁信d藝術學校既廣告或者討論區留言好危險!
小朋友學才藝要花好多時間,如果花錢 ...

我阿女都系升小一,都有學呢兩樣野. 我打算俾佢學住先,直到應付唔到先算.如果升小一下子cut曬所有活動&興趣,只系日日咪書,我相信阿女都唔會中意小學生活.

做人都系要平衡d好.

鋼琴同芭蕾舞己經係普及化課外活動,好多喺小學己經考到5級以上,如果有加分就大部份人都有得加,即等如無加到。

講番現實世界,我親戚個女中一讀女校,全班同學只得一個無學琴,之後都學埋啦,因為音樂科考試要彈一首歌。學嘢當然想興趣先行,但現實會唔會咁理想呢?樓主不妨打聽下心儀中學情況再同囡囡分析下學同唔學嘅好壞處,佢鍾意都要體力同精神應付到先得,而家考試期親戚個女讀到半夜一兩點,學校每日功課超多,做得哂己經好好,温書迫住考試前先做。

以上說法係好唔啱聽,但我希望用家長角度諗同盡量反映真實情況,希望大家俾啲空間唔好鬧,樓主可以有機會睇下不同意見。

我覺得可以靜觀其變﹔毋須太早作決定﹗

既然您小朋友兩樣活動都真的喜愛﹐就暫且讓她繼續下去吧﹗時間上儘量安排啦。

原帖由 靚靚C9 於 11-6-11 11:44 發表
阿囡今年升小一[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=561&cb=2102http://adex.baby-kingdom.com/www ... annerid=561&cb=1102]http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=561&cb=2102http://adex.baby-kingdom.com/www ... annerid=561&cb=1102[/url],現已有5、6課外活動,如果將來加埋學校嗰D,驚時間上 ...

right. if you have only two activities, then 靜觀其變.

原帖由 音樂人長老 於 11-6-15 10:38 發表

講番現實世界,我親戚個女中一讀女校,全班同學只得一個無學琴,之後都學埋啦,因為音樂科考試要彈一首 ...

音樂堂要彈琴,要求真系幾高,而且幾唔公平啊

原帖由 音樂人長老 於 11-6-15 10:38 發表
鋼琴同芭蕾舞己經係普及化課外活動,好多喺小學己經考到5級以上,如果有加分就大部份人都有得加,即等如無加到。

講番現實世界,我親戚個女中一讀女校,全班同學只得一個無學琴,之後都學埋啦,因為音樂科考試要彈一首 ...

係唔係名校黎架? 音樂考試要彈歌?

原帖由 ok_ko 於 11-6-15 17:13 發表
right. if you have only two activities, then 靜觀其變.

就係唔只呢2樣,仲有畫畫、劍橋英語和普通話。仲有將來校內課外活動都未計。所以先咁煩

間中學喺九龍塘,唔係頂級名校,不過派到呢間家長都會開心。

唔算要求高啦,聽朋友講而家考九龍塘名牌幼雜園除咗問父母職業外,家長仲要報埋有無大學學位同平日有無充足親子活動。

唉,家長都無時間諗公平問題,只能盡力催谷仔女,因為個學位大把人搶住要。

回復 13# 音樂人長老 的帖子

甘梗系一定要學樂器果間喇.如果一般學校,唔一定人人學樂器,點可以話音樂堂考呢d架....
‹ 上一主題|下一主題