用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區成續最好小學
樓主: moon11
go

荃灣區成續最好小學 [複製鏈接]

原帖由 DaddyX 於 11-6-6 23:43 發表
Thanks rekoni
如果唔計$, TSA 是不會影響學生派位?
是否只受之前pre s1 影響?

Yes,TSA 是不會影響學生派位.
升中派位決定於學生的Banding,而學生的Banding決定於1.學生呈分試校內名次,2.之前指定兩屆Pre-S1 HKAT

原帖由 miffywen 於 11-6-6 23:57 發表
呢幾年馬基的派位band1達60%, 呢幾年學生更考到區外名校及一些傳統名校,
仲有, 馬基學生除學術成績有大進步外, 學生在課外活動的發展亦佳,
可以去 佢地個學校website睇睇啦!

...

這是學校website的09-10年度中學派位結果
獲派首三志願達87% 獲派英文中學達58% 獲派Band 1中學達66%

荃灣及葵青區中學

人數

可風中學(嗇色園主辦)

荃灣官立中學

荃灣公立何傳耀紀念中學

中華傳道會安柱中學

聖公會林護中學

佛教善德英文中學

天主教母佑會蕭明中學

保祿六世書院

順德聯誼會李兆基中學

寶安商會王少清中學

東華三院陳兆民中學

東華三院伍若瑜夫人紀念中學

保良局八三年總理中學

保良局李城壁中學

中華基督教會全完中學

荃灣聖芳濟中學

廖寶珊紀念書院

樂善堂顧超文中學

博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學

保良局姚連生中學

樂善堂梁植偉紀念中學

皇仁舊生會中學

仁濟醫院林百欣中學

葵涌蘇浙公學

聖公會李炳中學

紡織學會美國商會胡漢輝中學

他區中學

拔萃女書院

聖保羅男女中學

聖士提反書院

英華書院

聖保羅書院

中華基督教會銘基書院

沙田蘇浙公學

沙田循道衛理中學

香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

聖羅撒書院

賽馬會體藝中學

沙田培英中學

聖芳濟書院

香港管理專業協會李國寶中學

香港神託會培基書院

基督教崇真中學

保良局顏寶鈴書院

播道中學

林大輝中學

港青基信書院

德貞女子中學

嗇色園主辦可藝中學

滙基書院

學生人數共158人,但我數到約80人派去所謂Band1中學,即是起碼有80人Band1,如果你說Band1達60%,即是有95人Band1,換言之有15人Band1派咗Band2,慘lor!

中学都唔会分banding架,你这样的计算落差会好大.

原帖由 小伊 於 11-6-7 15:55 發表
中学都唔会分banding架,你这样的计算落差会好大.

Hey,我都無認同中學分Banding,所以我只說"所謂Band1中學",但小六學生有分Banding wor,如果有家長說這學校Band1學生達60%,這校有95人屬Band1有什麼落差,還是你是指該家長報料有落差,請指教?佢地校網話自己"獲派Band 1中學達66%" 添,你不妨去問學校那些叫"Band1中學"吧,順道問埋該校的行政人員有否誤導家長,"Band1中學"不是我創造出來,連佢地學校都咁講,雖然我是上來吹水,但對"落差"都很謹慎,不會老作,學校作為教育工作者,你認為是否應該對"落差"更加謹慎?或許你有高見解釋這95人Band1學生應該是怎樣分佈於這大堆中學,願聞其詳.

无错,好多中学校长都以band 1学校自居,但实际上亦收不少band2学生。这就是关键所在。

原帖由 kswiss 於 11-6-7 17:10 發表
以我對此類地區小學既認識, 或者可以從學校寫出嚟既數字推斷你既既疑問.

學校所指的95人, 係指所派佢地認為band1中學的數字. 但學校認為既 band1係跟一般家長認為的不一樣, 明白嗎? 所以便出現你所講的落差.

其實 ...

你倒像基灣肚裹的蟲(說笑吧),你這說法我認為才是造成"落差"的核心問題.評估這個"落差"首先要從大家對一間甚麼中學的認知開始,無論是我那個扮有邏輯的推斷,或者學校的自我陳述,都是有主觀性,我得承認有主觀性便一定有落差.

原帖由 小伊 於 11-6-7 18:06 發表
无错,好多中学校长都以band 1学校自居,但实际上亦收不少band2学生。这就是关键所在。

這也是事實,但騙不到精明的父母.

以活動教學學校來說, 馬基成績萛是不錯了(共158人), , 單看派位都幾好, 甚至包括一些老牌傳統名校 (拔萃,聖保羅男女 , 聖士提反, 聖保羅書院...),

升中區域廣闊, 以一間不谷學生的學校來說, 真是好難得。

比起傳統勁谷型學校有差嗎?????

我就2睇囉,因為我覺得學校領導在簡介會講得太"行",有些家長未必上BK去verify, 就會令到人misleading ~

看他派位比率,因為160個人,所以band 1 百分比會被拉高,這個都5所謂,各有各做,但如果將一些數據演繹成 ~ 全港TSA最好既10間,荃灣最好成績既一間, 我自己就5係好buy ~ 因為佢地既band 1 , 以可風為主, 但其他band 1 頭既中學例如林護, 安柱, 荃官都5係好多, 咁仁立/仁紀去咁多林護都無用呢d gimmick, 即使善德/李兆基收咁多林金電/主恩,人地都5會咁樣做

原帖由 kswiss 於 11-6-7 18:33 發表
所以學校所 quote 的數字的可信性, 真要靠家長自己理智的分析, 否則容易被誤導. 我都唔明, 這些地區學校總喜歡把區外的直資中學全算入 band1, 可知這些其實係 band 2, 更不是家長喜歡的學校. 以我個人認為, 佢諗住自 ...

咦,我之前的推論只有80人Band1也是同你這個想法去拉出來,但為免得罪人,不如就公平d說基灣舊年小六有50-60% Band1學生la. 這個成績比較政府的標準33.33%巳經是很不錯. 至於是否荃灣區成績最好小學,我覺得單以TSA去評價未免思想太單純.

原帖由 kswiss 於 11-6-8 00:18 發表
講真, 只有6個去咗區外既直資學生較突出, 其餘跟一般較受家長歡迎既荃灣區小學差不多.

agreed

完全同意各位的分析!

原帖由 kswiss 於 11-6-8 00:18 發表
講真, 只有6個去咗區外既直資學生較突出, 其餘跟一般較受家長歡迎既荃灣區小學差不多.

讚成! 這學校也是標榜活動教學, 但課程唔會好深, 都是水評級! 我識人讀荃灣首三英中的, 都說好top成績的不是來自這小學, 所以說它是荃灣之top頗令人懷疑! 其實, 個人想法, 如果識人在荃葵英中讀書的人, 是否可以問班中成績好的學生來自那些小學, 便可以比較到那些小學的學生叻d喇!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

每個家長都有自己的尺, 我心頭唔高, 如果阿囝派到如八三總理, 王少清我都己經好開心!  

精明的家長唔會只看成績, 而係整體是否適合自己的小朋友, 所謂一山還有一山高, 間間學校都有band 1, 2, 3 學生.

個人意見, 除了睇派band 1外, 其實家長也應該看一看小學的band 3比例 (雖然大多數小學欠奉), 因為band 3比例少, 代表學生成績比較平均, 也不失為一所好小學.

原帖由 kswiss 於 11-6-7 17:10 發表
以我對此類地區小學既認識, 或者可以從學校寫出嚟既數字推斷你既既疑問.

學校所指的95人, 係指所派佢地認為band1中學的數字. 但學校認為既 band1係跟一般家長認為的不一樣, 明白嗎? 所以便出現你所講的落差.

其實 ...

完全同意!

原帖由 Gabrielma 於 11-6-9 13:36 發表
每個家長都有自己的尺, 我心頭唔高, 如果阿囝派到如八三總理, 王少清我都己經好開心!  

精明的家長唔會只看成績, 而係整體是否適合自己的小朋友, 所謂一山還有一山高, 間間學校都有band 1, 2, 3 學生.

個人意見,  ...

原帖由 Gabrielma 於 11-6-9 13:36 發表

個人意見,  ...
‹ 上一主題|下一主題