用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區成續最好小學
go

荃灣區成續最好小學 [複製鏈接]

在隔離web site站見到有人話馬灣果間馬灣基慧小學成續己經進身荃灣區NO1,追過左荃官及浸聯,唔知真定假????

有無人聽過呢???
我只知到佢地公開講左 TSA成續在全港排頭10%內.......
   0    0    0    0

我不清楚,但我同事的太太是小學老師,住在荃官左近,但她也要她的囡囡報讀這間馬灣基慧小學,我看應該唔差。

好似浸聯、馬灣、官小

原帖由 moon11 於 11-6-6 21:08 發表
在隔離web site站見到有人話馬灣果間馬灣基慧小學成續己經進身荃灣區NO.1,追過左荃官及浸聯,唔知真定假????

有無人聽過呢??? 我只知到佢地公開講左 TSA成續在全港排頭10%內....... ...

好像浸聯最受歡迎.

原帖由 DaddyX 於 11-6-6 21:36 發表
請問邊度有TSA成續在全港排位 ??

TSA成續好似一般無公布,  係馬灣基灣個校監公開講出黎先知, 佢地話馬灣基 TSA成續在全香港係排頭10%內。

應該睇升中派位既band 1 banding 最準

何謂排頭10%內?全級學生都排10%內?全港無一間小學做得到!

原帖由 kinheimom 於 11-6-6 22:38 發表
應該睇升中派位既band 1 banding 最準

無錯,TSA對升中派位毫無幫助,識飛對學生都無作用,只對學校有作用.

原帖由 redkoni 於 11-6-6 23:03 發表

無錯,TSA對升中派位毫無幫助,識飛對學生都無作用,只對學校有作用.

唔明tim???

TSA 成績乜捂係代表左學校的整體水平發展嗎,  若馬灣基慧學生平均在TSA取得高成績, 何解對學生無用呢??????

甘究竟又點為之好呢?????

原帖由 小伊 於 11-6-6 22:55 發表
何謂排頭10%內?全級學生都排10%內?全港無一間小學做得到!

頭10%最佳成積小學

原帖由 DaddyX 於 11-6-6 23:11 發表

請問對學校有什麼用?

學校的評分(TSA)與升中派位Banding完完全全無關連!
學校評分好,同政府攞錢可以大聲d

學校有幾多band 1 位應由PS1 去決定, 而通常家長去決定邊間小學多數睇佢地有幾多band 1 位去決定, TSA個role係點我5係好清楚

馬灣基慧係6年前係葵青係好一般既學校, 因為位置遠,真係5多人簡,可能呢幾年升呢左我就5肯定,但如果誇到全港頭10名又真係無聽過囉

小學,葵青網都係仁立,仁紀,荃灣都係荃官/浸聯掛

原帖由 moon11 於 11-6-6 23:17 發表

唔明tim???

TSA 成績乜捂係代表左學校的整體水平發展嗎,  若馬灣基慧學生平均在TSA取得高成績, 何解對學生無用呢??????

甘究竟又點為之好呢?????

學校評分(TSA)好d,同政府攞錢攪projects容易d,你可以說對學生間接有用ge,咁我改話有用lor.

咁其實馬灣基慧有幾多band 1 組別既學生呢? 即使仁立超過50%都無聽過校長講佢地tsa既成績係點wor!

原帖由 kinheimom 於 11-6-6 23:39 發表
咁其實馬灣基慧有幾多band 1 組別既學生呢? 即使仁立超過50%都無聽過校長講佢地tsa既成績係點wor!

從這個馬灣基慧升中派位成績估都是最多50%Band1.這個派位成績也與TSA絕無關係.

http://www2.hkedcity.net/citizen_files/aa/cj/so1974/public_html/secondary2010.htm

呢幾年馬基的派位band1達60%, 呢幾年學生更考到區外名校及一些傳統名校,
仲有, 馬基學生除學術成績有大進步外, 學生在課外活動的發展亦佳,
可以去 佢地個學校website睇睇啦!

原帖由 kinheimom 於 11-6-6 23:31 發表
學校有幾多band 1 位應由PS1 去決定, 而通常家長去決定邊間小學多數睇佢地有幾多band 1 位去決定, TSA個role係點我5係好清楚

馬灣基慧係6年前係葵青係好一般既學校, 因為位置遠,真係5多人簡,可能呢幾年升呢左我就5 ...
[img align=right]http://b1.lilypie.com/TQyVp8.png[/img]
‹ 上一主題|下一主題