用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 我在宣小的日子
go

我在宣小的日子 [複製鏈接]

我在宣小渡過第七個年頭。踏入2011年9月就是第八年了。不要奇怪!因我有兩名兒女在宣小讀書。囡囡去年畢業,現在中一了!多謝宣小的栽培,她現在在一所名女校讀書而且非常開心。她經常巳自己是宣小的學生為榮。小兒今年小五,我由要再戰江湖!!仔仔D成績在宣小算是一般。所以比較粗心。
宣小無論在學業給了他們很多,而 且在品德上的栽培是我最欣賞。老師、學生、家長打成一片。每次當我每星期六從9am開始至3:30pm離開校門時。每位校工、老師和校長每張熟識的面孔充滿着笑容 。深深的印在我腦海中。宣小是我兒女的母校也是我一家的樂土。
希望每一位新來的小主人,喜歡在這樂土紮根。
   0    0    0    0

我都好高興我們都係宣道一份子, 校長, 老師上下都好愛護小朋友, 今日, 不幸的事發生在我兒身上, 因為佢撞到了, 要入院聯針, 副校長, 老師都很緊張地打給我們, 和我們聯絡, 過後又跟進事件, 感覺還比我做母親還要緊張

我明白到, 小朋友跌跌碰碰在所難免, 我反過來, 是安慰老師說, 應該我兒都有跑來跑去, 碰到了, 但老師好像很難相信, 說我兒很乖, 想不到跌撞在我兒中

很感謝老師的關懷, 鼓勵呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 金毛B媽 於 11-6-2 17:33 發表
我都好高興我們都係宣道一份子, 校長, 老師上下都好愛護小朋友, 今日, 不幸的事發生在我兒身上, 因為佢撞到了, 要入院聯針, 副校長, 老師都很緊張地打給我們, 和我們聯絡, 過後又跟進事件, 感覺還比我做母親還要緊張 ...

金毛B媽 ,

hello ! 仲記得我嗎? 之前問過你aps d野架呢?
咁慘呀~~囝囝依家冇事ma ??

哎呀~~~ 4/6 派位喇, 耍決定讀唔讀aps 了.......
好難取寫......15, 16,

原帖由 ICbaby 於 11-6-2 21:49 發表

金毛B媽 ,

hello ! 仲記得我嗎? 之前問過你aps d野架呢?
咁慘呀~~囝囝依家冇事ma ??

哎呀~~~ 4/6 派位喇, 耍決定讀唔讀aps 了.......
好難取寫......15, 16, ...

hi, 記得呀, 我仔無事了, 我祝你抽到心儀學校呀

恭喜!.

IC baby 恭喜你成為宣小大家庭的一員,你說15,16係唔係有其他offer 巳收?如果是的話你就煩D!看看有什麼幫你取決。

原帖由 joeiu1965 於 11-6-3 13:51 發表
IC baby 恭喜你成為宣小大家庭的一員,你說15,16係唔係有其他offer 巳收?如果是的話你就煩D!看看有什麼幫你取決。

我註冊了APS, & 德雅(放棄)
大抽獎係心儀一間有中學既天主教女校.....

主要係怕APS好谷, 囡囡讀唔上.....有朋友都叫我比佢試下, 唔得再轉LOR.....

回覆 1# ICbaby 的文章

ICbaby你所講有中學的小學是否天神嘉諾撤還是smcs定係聖家?頭兩所小學是一條龍入st Mary school 所以其他小學想入是十分困難。今年只有8個位俾校外生爭,宣小舊年得兩個入到其中一個是我囡囡。APS入聖家中學很少。因為大多數有這種成績的小朋友都會選DGS,st Paul co-ed.
宣小功課較其他一般小學多同時較深,所以小一上學期是適應期,有多D時間學其他嘢。下學期就離料,功課.test ,exam 如雪分飛應接不下!!不但鍛練學生的能力同時訓練父母對學校的耐力和耐性(教細路)。校長經常講"
如果可以在宣小畢業的學生差極有限"因為多band1&band2頭的中

接上文

好多band 1 的中學好喜歡收宣小學生。如果你怕囡囡辛苦就不如等抽籤可能有機會入到你心儀的小學。但如果你的志向是遠大D,e.g dgs,st Paul co-ed,Mary mount ,st Stephen girl,等等APS可以俾囡囡試試都得。

原帖由 ICbaby 於 11-6-3 22:41 發表

我註冊了APS, & 德雅(放棄)
大抽獎係心儀一間有中學既天主教女校.....

主要係怕APS好谷, 囡囡讀唔上.....有朋友都叫我比佢試下, 唔得再轉LOR.....

如果你所講的是 St. Mary or 天神, 我相信, 呢2間學校都同樣谷, 唔會俾你輕鬆, 不過呢2間有中學, 又真係好吸引

原帖由 joeiu1965 於 11-6-4 00:05 發表
好多band 1 的中學好喜歡收宣小學生。如果你怕囡囡辛苦就不如等抽籤可能有機會入到你心儀的小學。但如果你的志向是遠大D,e.g dgs,st Paul co-ed,Mary mount ,st Stephen girl,等等APS可以俾囡囡試試都得。 ...

你囡囡好叻呀, St. Mary 真係好難考得入

原帖由 joeiu1965 於 11-6-3 23:48 發表
ICbaby你所講有中學的小學是否天神嘉諾撤還是smcs定係聖家?頭兩所小學是一條龍入st Mary school 所以其他小學想入是十分困難。今年只有8個位俾校外生爭,宣小舊年得兩個入到其中一個是我囡囡。APS入聖家中學很少。因 ...

嘩~~~ST MARY ! 叻叻 !

原帖由 joeiu1965 於 11-6-4 00:05 發表
好多band 1 的中學好喜歡收宣小學生。如果你怕囡囡辛苦就不如等抽籤可能有機會入到你心儀的小學。但如果你的志向是遠大D,e.g dgs,st Paul co-ed,Mary mount ,st Stephen girl,等等APS可以俾囡囡試試都得。 ...

哈哈....我志向未去到咁遠大, 係聖家呀, 因為表姐係度讀,知得比較多....不過以我所知又係谷,好多功課, 不過係女校,有中學唔使6年後又煩過................

入到st Mary 我覺得有幸有不幸囡囡同我都是希望入協恩因為我一家是基督徒。但現在囡囡在st Mary讀得幾開心。st Mary 都好谷.如果唔係係宣小浸了六年她現在在新學校都能應付自如。

全軍覆沒~~~

不要氣綏

原帖由 ICbaby 於 11-6-4 13:44 發表
全軍覆沒~~~
頭l-3志願都冇.....?
現在你決定點樣?

我62網, (甲部選了2間)  甲1係誇區,甲2係同區心儀,
乙部選了10間,  結果獲派一間我完全冇選過既小學.
好左我有backUP 如果唔係真係慾哭冇淚~~~~

我會試下叩門。

回覆 1# ICbaby 的文章

叩門晤係當天已經叩咗呀!明天是否有得再叩....我記得聖家是即日收表?
62網是不是葵青區因我是屬63區小學網…因當年我囡囡叩仁立小學叩門得咗但我無註冊最後決定讀宣小…

原帖由 ICbaby 於 11-6-4 13:44 發表
全軍覆沒~~~

不要氣餒, 加油呀

祝你叩門成功

不過宣小和聖家, 你會揀聖家?

我個囡而家 k2, 今年又要考小學, 好煩呀

可否分享一下聖家的資料嗎, 我對這間學校不是太有認識, 只聽別人講, 幾好

原帖由 joeiu1965 於 11-6-5 01:25 發表
叩門晤係當天已經叩咗呀!明天是否有得再叩....我記得聖家是即日收表?
62網是不是葵青區因我是屬63區小學網…因當年我囡囡叩仁立小學叩門得咗但我無註冊最後決定讀宣小… ...

joeiu1965,

62係荃灣區, 嘩, 仁立係聖公會, 好多靠關係入, 咁都比你叩到, 犀利!!!!!, 仁立葵青最top架, 咁都唔讀既, 又可以入林護. 點解放棄 ???

唔知wor, 一定要即日叩門架咩?死喇,  我同事話7號都得掛? 因為d學校唔開門架, 佢地都係搵個箱收集profile 架, 唔會見架, 所以我咪諗住7號先去交lor, 我又未做起profile呢, 無時間做呀 !!!!!
‹ 上一主題|下一主題