用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 搏咀
go

搏咀 [複製鏈接]

原帖由 Carmen2004121 於 11-5-31 11:55 發表

個人經驗 : 首先拿出 EQ ( 不要動氣 )  , 同時間要提升 IQ ( 想想搏咀的話題 ) .
因他們博得咀的一定有他們立場及原因 .
所以我們硬碰是沒有用 , 只會傷感情 .

通常他們搏的都是一些要求 , 但又被家長反對 , 所 ...

搏咀真係要非常高嘅EQ,如果唔係真係唔夠佢地黎。况且仲要玩咁多年添。有d 小朋友嘅反叛期有成幾年咁多架。

原帖由 redkoni 於 11-5-31 23:47 發表

兒子升中發育慢慢長大成人,思想再不是小孩子的思想,父母的想法是否一定比兒子正確,你不要先入為主自以為是."駁咀"是雙方面做成的行為,在兒子的角度,父母何嘗不是"駁咀",父母應該首先檢討兒子成長以來,家庭教育發生 ...

十個小朋友十個都駁咀,問題係多與小,咁咪全世界嘅父母都要檢討囉。我同意係双方面嘅,但過左反叛期又會回复正常,咁吾通只係反叛期父母以前嘅教育先出問題咩?反叛期駁咀係父母要經過嘅,有些長有些短,有些傷感情有些無傷大雅,自己小時候都有駁咀但今天的我唔會覺得媽媽曰鵝夜鵝,成長相處有什麽問題,反而感謝媽媽的包容及忍耐。成長期容易受朋友影响,我們做父母必须要把我們知道覺得是對嘅話比小朋友聽,沒有話我们一定對嘅,這才是付責任。父母們加油。

容易
‹ 上一主題|下一主題