用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九倉億五助學校提升教學
go

九倉億五助學校提升教學 [複製鏈接]

九 倉 推 行 「 學 校 起 動 」 計 畫 , 協 助 十 所 學 校 推 行 一 套 以 校 本 為 主 的 學 校 改 善 方 案 。

為協助欠缺資源但進取的學校,九龍倉昨宣布撥款一億五千萬元,推出學校改進先導計畫,幫助十所學校在未來六年推行一套以校本為主的學校改善方案,提升學生的學習動機。九倉副主席兼常務董事吳天海表示,投放資源協助學校是社會責任的表現,希望可以培育更多良好公民。

九倉去年籌劃名為「學校起動計畫」,目的是讓學校通過不同層面,包括教與學、課餘活動、品行、生涯規劃、學習環境及支援、學生輔導,以至家長與教師的合作等範疇,全面提升參與的中學及其學生的整體表現。吳天海稱,整個計畫為期六年,並會與中文大學香港教育研究所「優質學校改進計畫」合作,由他們為參與學校提供一籃子的支援。

九倉已揀選十所獲選學校參與計畫,包括佛教何南金中學、中華基督教會基協中學、潮州會館中學、棉紡會中學、鳳溪第一中學、樂善堂余近卿中學、天主教南華中學、五育中學、天主教普照中學及仁愛堂陳黃淑芳紀念中學。九倉表示,去年派人到自薦或有意參加計畫的學校,了解學校的教學理念、是否有魄力、有抱負改善學校等,以及學校及學生須展現他們的決心、能力和潛質等,最終揀選上述十所學校。

每所參與計畫中學新學年起連續六年每年獲二百萬元資助,其中一所參與的五育中學校長連鎮邦稱,對於今次獲得額外資源感到高興,計畫在學校推小班教學,以優化師生比例,並會為學生提供更多學習機會,走出課堂。
   0    0    0    0

佛教何南金中學、中華基督教會基協中學、潮州會館中學、棉紡會中學、鳳溪第一中學、樂善堂余近卿中學、天主教南華中學、五育中學、天主教普照中學及仁愛堂陳黃淑芳紀念中學
呢D學校,O唔OK?
原帖由 elbar 於 11-5-27 13:30 發表
九 倉 推 行 「 學 校 起 動 」 計 畫 , 協 助 十 所 學 校 推 行 一 套 以 校 本 為 主 的 學 校 改 善 方 案 。

為協助欠缺資源但進取的學校,九龍倉昨 ...

Band 3不一定是差學校,能幫助一些缺乏資源又被忽略的學校,九倉,我like你!
這些學校,非常OK!

[這些學校,非常OK!]?????
Number of students who got 14 points in HKCEE
佛教何南金中學(3)
中華基督教會基協中學(5)
潮州會館中學(5)
棉紡會中學(12)
鳳溪第一中學(17)
樂善堂余近卿中學(18)
天主教南華中學(0)
五育中學(24)
天主教普照中學(0)
仁愛堂陳黃淑芳紀念中學(35)

原帖由 漢堡飽 於 11-5-27 23:05 發表
Band 3不一定是差學校,能幫助一些缺乏資源又被忽略的學校,九倉,我like你!
這些學校,非常OK!

天主教南華中學 ??? 唔好玩啦, 呢間野d 學生真係....唉. 早上一落車d 學生立即係大街食煙, 一pair pair 男女學生穿晒校服拍晒拖行街.

最緊要個仔/女能發奮和努力!專心受教,父母教唔到,咪由老師教,聽話最重要!佢地窮得過李嘉誠細個!

原帖由 ha8mo 於 11-5-28 09:52 發表

我有同學晌南華教
你知唔知好多學生都係正宗深水埗貧民
老豆臨老上大陸娶個村姑
讀小學先來香港
英文跟唔上
阿媽又未落得來
老豆又老又冇錢
兩父子住板間房
返學係有政府強逼
但老豆唔識字又冇錢俾
結果係冇書開學 ...

這些學校目前的成績基數較低,改善的空間就更大。試想,假設其中一學校幾年後十四分學生由十個變二十個,成100%增幅,成效就很特出,容易交待。這些無私的捐助值得鼓勵,總好過風雨多多的關愛基金。

呢d學校先至係最需要援助和鼓勵。這就是社會責任!

九倉好野!

咁......其他D學校又好唔好?好以有D就要殺校!

原帖由 Kittymummy 於 11-5-28 00:41 發表
天主教南華中學 ??? 唔好玩啦, 呢間野d 學生真係....唉. 早上一落車d 學生立即係大街食煙, 一pair pair 男女學生穿晒校服拍晒拖行街.

其他學校就唔知.... 不過天主教南華係長沙灣區. 我日日都經過. 所以眼見d 學生咁樣.....唉.

原帖由 hingmami 於 11-5-29 10:28 發表
咁......其他D學校又好唔好?好以有D就要殺校!

唔好只看成績,全部同學有錢有成績幫他們寶在浪費資源,將弱的一班,起碼有意思得多,比較差的學生幫得一個得一個,將來只會減少社會的負擔,你我都有益!

原帖由 Tommy 於 11-5-28 22:11 發表
呢d學校先至係最需要援助和鼓勵。這就是社會責任!

九倉好野!

希望佢地生生性性,肯聽學校教,但學校同班friends比,......
有D band 3學生,累人累物,佢地肯改,都唔知有幾多成績差,但本性仍佳的同學墊在佢地下面......
無辜的一群......

原帖由 漢堡飽 於 11-5-29 23:07 發表
唔好只看成績,全部同學有錢有成績幫他們寶在浪費資源,將弱的一班,起碼有意思得多,比較差的學生幫得一個得一個,將來只會減少社會的負擔,你我都有益!

...

原帖由 hingmami 於 11-5-27 23:43 發表
[這些學校,非常OK!]?????
Number of students who got 14 points in HKCEE
佛教何南金中學(3)
中華基督教會基協中學(5)
潮州會館中學(5)
棉紡會中學(12)
鳳溪第一中學(17)
樂善堂余近卿中學(18)
天主教南華中學(0)
五 ...

其他我不太清楚,棉紡會中學係佢果區既band3尾既中學,好多時同學抽到,老師都贊成搵到就另搵學校。咁既學校竟然有過十個人會考超過十四分,十分之意外 ,可證間學校教職員幾咁努力

搵成績好既學校贊助,容咩易,響弱勢既學校搵有心搞好既,先至係雪中送炭,慧眼識英。贊同Tommy所講,九倉今次真係有心同有吉士

呢d 先係教育, 叻既就唔洗人幫啦, 好過"關愛基金"用億幾去旅行.

原帖由 pandato 於 11-5-28 11:34 發表
這些學校目前的成績基數較低,改善的空間就更大。試想,假設其中一學校幾年後十四分學生由十個變二十個,成100%增幅,成效就很特出,容易交待。這些無私的捐助值得鼓勵,總好過風雨多多的關愛基金。
...

醒目開學勳章

Agree!

原帖由 pandato 於 11-5-28 11:34 發表
...

非常同意。

我見過不少如此細路,俾到D正面既野佢做,學習與人生態度都改變了。

原帖由 ha8mo 於 11-5-30 11:53 發表
其實有邊個想自己做失敗者?邊個唔想成功?

好多係根本冇人理,小學開始就成績跟唔上,學校不理,年年升班年年墊底,自己唔敢或唔識出聲問,屋企只得個殘廢老豆,阿媽唔晌身邊,部電視都殘過人,落街玩先至找到開心,跟埋班唔知咩人,學到D ...

回覆 18# Cello093 的文章

好似都有好多細路,不知是本性欠佳,還是積習難返!佢地都很難教,係要長時間,而在期間他們的破坏性一點也不弱,最重要的是教到他們,都教唔到他們的父母和朋友!
有無人又肯用自己的子女來陪他們改過,領受他們改過的喜悅呢?

回覆 8# pandato 的文章

咁依十間學校入唔入得過?
‹ 上一主題|下一主題