用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍城的培道中學OK嗎?
go

請問九龍城的培道中學OK嗎? [複製鏈接]

我女兒在黃大仙區是BAND 1尾, 現轉了去九龍城區,

第一志願:聖家
第二志願:培道

因轉區關係, 有可能降至BAND 2頭

請問各位, 如入不到聖家, 入培道的英文班是否都OK呢?

多謝指教

0    0    0    0

如果英文水準有 A (即85分以上), 入培道英文班當然OK, 培道英班有唔少是 MARYKNOLL 或天神小學, 當然佢地在小學是中下游學生, 但入了培道就中上, 爛船都有三分釘 ! 我個女在自行都選了培道, 佢係 BAND 1 尾生, 英文 OK 時常是 A (92分), 希望有機會入到培道 !

原帖由 dickychui 於 11-5-15 00:32 發表
如果英文水準有 A (即85分以上), 入培道英文班當然OK, 培道英班有唔少是 MARYKNOLL 或天神小學, 當然佢地在小學是中下游學生, 但入了培道就中上, 爛船都有三分釘 ! 我個女在自行都選了培道, 佢係 BAND 1 尾生, 英文  ...

Hi dickychui

想請問你自行報培道是否填表時巳可選擇英文班/中文班了? 另攪珠可否只選擇英文班? 怎樣填大抽獎個張Form如只想抽英文班? 請賜教  謝謝

中英文班由分班試分配, 成績好的35名學生當然是英文班, 其他是中文班, 如果你個女英文強, 英文班當然機會高.

聖家機會低D了, BAND 1 尾生

回覆 4# dickychui 的文章

dickychui

多謝你的解答.即入到培道都唔一定入到英文班.到時重要等多次結果(分班試)!咁係咪BAND 1尾不如抽番BAND 1中或尾嘅穩陣D.

表都交左, 聖家機會好細, 入到培道機會都高, 你個女讀邊一間小學 ? 全級多少人考多少名 ? 其實真光中學都 OK. 不過我都有想過搬去九龍城, 但想一想, 我在官塘大抽獎也可以, 第一選梁式芝, 第二選聖安當

原帖由 wwwwong 於 11-5-14 11:54 發表
我女兒在黃大仙區是BAND 1尾, 現轉了去九龍城區,

第一志願:聖家
第二志願:培道

因轉區關係, 有可能降至BAND 2頭

請問各位, 如入不到聖家, 入培道的英文班是否都OK呢?

多謝指教 ...

如果真係跌band,除了聖家沒可能外,培道放第二志願都很大機會落空。真光和培道都是band 2生的第一志願首選熱門學校。培道得33個位,真光都係得59個位。真光重係由中四開始開全英文班,都有一定的吸引力。真係要諗定點樣去叩門。

醒目開學勳章

請問閣下對聖安當有咩意見? 這校是否Band 2中呢? 梁式芝好似係升左band, band 2生未必入到喎!!

原帖由 dickychui 於 11-5-16 23:33 發表
表都交左, 聖家機會好細, 入到培道機會都高, 你個女讀邊一間小學 ? 全級多少人考多少名 ? 其實真光中學都 OK. 不過我都有想過搬去九龍城, 但想一想, 我在官塘大抽獎也可以, 第一選梁式芝, 第二選聖安當 ...

原帖由 dickychui 於 11-5-15 00:32 發表
如果英文水準有 A (即85分以上), 入培道英文班當然OK, 培道英班有唔少是 MARYKNOLL 或天神小學, 當然佢地在小學是中下游學生, 但入了培道就中上, 爛船都有三分釘 ! 我個女在自行都選了培道, 佢係 BAND 1 尾生, 英文  ...

謝謝大家的回覆, 我個女的英文比較強, 好彩長期都可以A到.
但學校亞SIR 話如果放第2位, 佢好有信心可以100%入到培道, 我都唔知係咪真 ?!

聖安當是 BAND 2 尾中學, 學生好乖, 但成績真係一般, 學校比較保守.

我個女是BAND ONE 尾生, 自行已選了 (1) 培道 (2) 九真, 大抽獎運氣多, 所以聖安當二選是最保守方法.

wwwwong 希望你呀sir真係高人 !

我都希望入到啦,  我祝各位媽媽的仔女,都可入到理想的中學呀

醒目開學勳章

謝謝回覆, 希望你囡囡派到一間適合既中學!!

原帖由 dickychui 於 11-5-17 19:24 發表
聖安當是 BAND 2 尾中學, 學生好乖, 但成績真係一般, 學校比較保守.

我個女是BAND ONE 尾生, 自行已選了 (1) 培道 (2) 九真, 大抽獎運氣多, 所以聖安當二選是最保守方法. ...

回覆 1# 心心媽 的文章

下!我去買餸個豬肉佬話佢女小學讀maryknoll,考尾十,最後去左培道,所以我之前仲以為培道唔好

回覆 6# wwwwong 的文章

培道校長是一位很進取及用心培育學生的的教職人員.
F1 有3班英文班, 2班中文班. 每星期有一節免費英文話劇班, 由5-6位外籍老師受教, 一節理數補習班, 由大姐姐或學校老師受教.

那間收費中學校風好呢?

本人的兒子現就讀聖三一堂小學五年級,
因成績一般,擔心派唔到校風好嘅中學,現在想揾間校風好嘅九龍城收費中學,請各位指教,謝謝....!

回覆 16# MabinFok 的文章

只有勞工子弟中學, 校風真係........
‹ 上一主題|下一主題