用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 小一新生預備班
樓主: bbiloveu
go

小一新生預備班 [複製鏈接]

咁咪即係可以自己出去買, 咁同喺學校買有咩分別架 ?喺學校買...有無校服SIZE比家長參考下架 !
我對單下的 cm 無咩concept架 ! 有實物度下會準確少少喎 !

原帖由 iwff 於 11-5-18 09:42 發表
各位新家長,

我都建議兩款各買兩套校服 , 因為可以替換. 我係帶仔仔直接去金綸買的 , 可以試到合身為止。另外午飯的餐單冇咁快有的, 要開學後才會派給家長選擇的, 現在是是$17.5一餐, 但未知會否再投標。餐不是一個 ...

封信寫28/5 會show d 衫比我地睇下先 ~

原帖由 momohh 於 11-5-18 16:59 發表
咁咪即係可以自己出去買, 咁同喺學校買有咩分別架 ?喺學校買...有無校服SIZE比家長參考下架 !
我對單下的 cm 無咩concept架 ! 有實物度下會準確少少喎 !

...

係喎 ! 夏季嗰兩套都幾"得"下.但冬季的運動服係咪有兩款架? 有一套係全灰色架 !
好似有各兩款揀嘅?
原帖由 mimi1102 於 11-5-18 16:59 發表
我覺得佢套冬季運動服唔係好得 lor ~

冬季果套上年改左款, 我諗佢唔想家長side  $$ 買過套新款, 所以容許兩款一齊著.

原帖由 momohh 於 11-5-18 17:11 發表
係喎 ! 夏季嗰兩套都幾"得"下.但冬季的運動服係咪有兩款架? 有一套係全灰色架 !
好似有各兩款揀嘅?

即公眾泳池呀 ! 佢地咁細要佢地自己換泳衣都幾有難度下喎 !  會唔會高年班先有得學呢 ?

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:56 發表
聽聞是住校車去出面泳池的
跟很多學校一樣

醒目開學勳章

上年Charletto Mom說舊款有5年過度期

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 17:13 發表
冬季果套上年改左款, 我諗佢唔想家長side  $$ 買過套新款, 所以容許兩款一齊著.

回覆 2# mimi1102 的文章

我見校褸有兩色..邊款先係新架?

點都會買大少少比較穩陣.

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 16:56 發表
我個女生長速度好慢, 可以著耐d ...haha ..

校褸我就唔係好清楚呀 ~~

原帖由 momohh 於 11-5-18 17:18 發表
我見校褸有兩色..邊款先係新架?

醒目開學勳章 王國長老

yes, 唔著pe服都可以著運動鞋, 方便跑步
早2日影班相, 我個仔就著返對黑鞋, 成年無見都未爛, 好彩
幾時著pe衫就要睇時間表, 除左pe堂, 跳舞要著, 武術要著, 等等
原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:07 AM 發表
咁係咪平時都可以著波鞋? 無運動課都可以著波鞋? 但就要著返正常校服? 係咪咁呢?

醒目開學勳章 王國長老

應該p2有單元, 人人都要學
原帖由 momohh 於 11-5-18 05:14 PM 發表
即公眾泳池呀 ! 佢地咁細要佢地自己換泳衣都幾有難度下喎 !  會唔會高年班先有得學呢 ?

醒目開學勳章 王國長老

1. 冬季運動服果件褸(即"全新冬季運動服"右邊果件), 結果而家好多人都拎黎當夏天pe外套, 本來我女都係著舊款冬季pe衫(即"冬季運動服"左邊果套), 我都無買新款(鬼叫上次臨換季至買咩!), 後來我見人地咁當外套著, 又幾好wor, 於是早幾個禮拜又忍唔住去買左件新既冬季pe外套(於是又係入夏天至去買冬天衫)

2. 校褸新款係一件好似gore-tex + fleece內膽既野("全新冬季校服"加下角果幅), fleece內膽仲有分有袖同無袖 (即"全新冬季校服"下排, 總共有3件野)
舊款校褸, 我地形容好似baseball褸, 灰色絨面, 入面夾棉既

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 05:24 PM 發表
校褸我就唔係好清楚呀 ~~

咁真係要買多 2 套 pe 服喇, haha~

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-18 18:44 發表
yes, 唔著pe服都可以著運動鞋, 方便跑步
早2日影班相, 我個仔就著返對黑鞋, 成年無見都未爛, 好彩
幾時著pe衫就要睇時間表, 除左pe堂, 跳舞要著, 武術要著, 等等
...

標題: 小一新生預備班

真的替你們高興, 小兒只是後補生, 不知何時有消息呢(28/5後)?? 機會大嗎?? 除了寄扣門信外, 可以點做......

醒目開學勳章

希望在明天,當年Charlotte_mom也要到暑假才收到通知.
雖然在等待的困難中,不要放棄希望

原帖由 Billyonnie 於 11-5-26 14:11 發表
真的替你們高興, 小兒只是後補生, 不知何時有消息呢(28/5後)?? 機會大嗎?? 除了寄扣門信外, 可以點做......

多謝你呀ziyi daddy, 祈禱 希望快D知道結果啦!

对啊,希望在明天,不要放弃,我也是上周才收到通知的,还会陆续有好消息的。加油!加油!
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

大家真的是要买多两套运动服,我个女天天都是穿运动服的,除了参加表演外。我都帮她买了四套呢。
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

EmilyMami:

請問你們寄了多少封叩門信, 學校是透過什麼方式通知取錄加?? 機會又少D啦........

此外如杏花村一般之上校車時間及車費是多少呢??

醒目開學勳章 王國長老

杏花村由8:25-33分不等, 車費$396
我當年send左6,7封啦, 我相信咁多年無變既, 係學校真係會睇晒所有信(我相信的)
加油!

原帖由 Billyonnie 於 11-5-27 01:28 PM 發表
EmilyMami:

請問你們寄了多少封叩門信, 學校是透過什麼方式通知取錄加?? 機會又少D啦........

此外如杏花村一般之上校車時間及車費是多少呢??
‹ 上一主題|下一主題