教育王國

標題: 小一新生預備班 [打印本頁]

作者: bbiloveu    時間: 11-5-9 09:25     標題: 小一新生預備班

I am the parent of the coming HKUGA P.1 student.  Do any one know the details about the P.1 new student preparatory class which organize this year or previous year for reference? (when, duration, a.m./p.m., with parents or not, etc.???)

I want to know this in advance, as I need to arrange my son's summer program now, I don't want the arrangement crash the school class.  Thank you so much.
作者: mimi1102    時間: 11-5-9 15:59

咁啱我今朝有打過電話去學校問, 因為我都要開始幫小女搵summer course.

學校話佢地仲開緊會, 未決定到, 應該都要等到5月28日開家長會先知.

上年就係一放暑假就開始, 有兩段時間比家長揀, 聽電話的小姐話 "好似係半日"

關於上年小棟樑計劃, 可能要等charolotte_mom 回答.

原帖由 bbiloveu 於 11-5-9 09:25 發表
I am the parent of the coming HKUGA P.1 student.  Do any one know the details about the P.1 new student preparatory class which organize this year or previous year for reference? (when, duration, a.m. ...

作者: Ching_Mammy    時間: 11-5-9 16:23     標題: 回覆 2# mimi1102 的文章

請問上年是否一星期?  兩段時間是否上午同下午?  唉, 我仲報咗summer course tim!!!
作者: ziyi    時間: 11-5-9 16:27

好彩我未幫囡囡報summer course
現只打算報游泳班
"泳天"係咪真的ok

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-9 16:23 發表
請問上年是否一星期?  兩段時間是否上午同下午?  唉, 我仲報咗summer course tim!!!

作者: bbiloveu    時間: 11-5-9 21:03

Thank you for your reply. :)  Its fine if it only last for one week, then he will not miss so many lessons.  Most of our favourite courses start to accept application now and hope the school can announce the schedule as soon as possbile.

原帖由 mimi1102 於 11-5-9 15:59 發表
咁啱我今朝有打過電話去學校問, 因為我都要開始幫小女搵summer course.

學校話佢地仲開緊會, 未決定到, 應該都要等到5月28日開家長會先知.

上年就係一放暑假就開始, 有兩段時間比家長揀, 聽電話的小姐話 "好似係 ...

作者: mimi1102    時間: 11-5-11 09:30

詳情我唔係好清楚呀, 真係要等要前輩回覆先知, 我全部course 都同人講我要28/5之後先覆到..

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-9 16:23 發表

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-11 20:27

答唔出TIM
因為阿仔之前係返全日制幼稚園, 8月中至放暑假, 我記得個COURSE係7月所以無可能JOIN (無理由請成個禮拜假, 幼稚園都有D採排呀果D, 費事攪亂人地秩序)
果個係小棟樑課程, 係一個THROUGH遊戲學自理同社交既GROUP, 唔學術既, 如果7月JOIN唔到, 小一第一個學期都有單元課, 唔駛驚
暑假果個會係半日(好似), 連續返1星期之類, 係親子既, 要收費($700掛?)
而第一學期單元就係學校課程之一, 唔係親子, 唔收費

原帖由 mimi1102 於 11-5-11 09:30 AM 發表
詳情我唔係好清楚呀, 真係要等要前輩回覆先知, 我全部course 都同人講我要28/5之後先覆到..

作者: bbiloveu    時間: 11-5-12 08:33

Anyway, thank you so much.  My son's summer holiday starts on 13 July, hope that he can join it.
作者: mimi1102    時間: 11-5-12 09:05

暑假果個係親子呀 ? 我要返工, 咁咪冇可能參加 ? 叫工人姐姐陪, 得唔得呀 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-11 20:27 發表
答唔出TIM
因為阿仔之前係返全日制幼稚園, 8月中至放暑假, 我記得個COURSE係7月所以無可能JOIN (無理由請成個禮拜假, 幼稚園都有D採排呀果D, 費事攪亂人地秩序)
果個係小棟樑課程, 係一個THROUGH遊戲學自理 ...

作者: Ching_Mammy    時間: 11-5-12 10:15

原帖由 bbiloveu 於 11-5-12 08:33 發表
Anyway, thank you so much.  My son's summer holiday starts on 13 July, hope that he can join it.

I paid for the summer course from 18-29 July.  Seems like it has a high chance of crash.  aiiiiiii!!!!!

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-12 10:53

以我所知, 收費係FOR一PAIR親子, 費用其實MAINLY係FOR培訓家長點去帶遊戲
如果家長唔得, 小朋友JOIN的話都一樣要收果個費用, 不過就無左家長培訓果個意義LOR

原帖由 mimi1102 於 11-5-12 09:05 AM 發表
暑假果個係親子呀 ? 我要返工, 咁咪冇可能參加 ? 叫工人姐姐陪, 得唔得呀 ?

作者: Ching_Mammy    時間: 11-5-12 14:29

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-12 10:53 發表
以我所知, 收費係FOR一PAIR親子, 費用其實MAINLY係FOR培訓家長點去帶遊戲
如果家長唔得, 小朋友JOIN的話都一樣要收果個費用, 不過就無左家長培訓果個意義LOR

...

我個女有啲擔心無朋友, 佢果班同學, 無一個入港同,  le 個親子班好, 可以當warm up, 但無mud假剩啦, 唉唉唉!!!

作者: ziyi    時間: 11-5-12 15:08

我個囡都是得佢一個考港同,即係唯一一個入港同

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-12 14:29 發表

我個女有啲擔心無朋友, 佢果班同學, 無一個入港同,  le 個親子班好, 可以當warm up, 但無mud假剩啦, 唉唉唉!!!

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-13 00:03

我果女果時都係得佢一個(後來發現一個一d都唔熟既同學, 另一學下晝班唔識既)
我仔就有1個同學, 不過另一班

最新消息: 由於今年人口普查, 好多老師都有job, 而且出年10週年, 好多野要籌備同維修, 所以可能無暑期班..........小道消息咋, 都係等28號就會有通知
原帖由 ziyi 於 11-5-12 03:08 PM 發表
我個囡都是得佢一個考港同,即係唯一一個入港同

作者: Ching_Mammy    時間: 11-5-13 09:30

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-13 00:03 發表
我果女果時都係得佢一個(後來發現一個一d都唔熟既同學, 另一學下晝班唔識既)
我仔就有1個同學, 不過另一班

最新消息: 由於今年人口普查, 好多老師都有job, 而且出年10週年, 好多野要籌備同維修, 所以可能無暑期班.. ...

嘩, 真係好消息!!!
作者: jdepp    時間: 11-5-16 13:39

我個女都係呀, 佢仲因為咁而掙扎左好耐, 最後佢都係話要讀港同, hahahaha~~~

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-12 14:29 發表

作者: zzzlam    時間: 11-5-17 15:58     標題: 回覆 1# bbiloveu 的文章

收到信喇!系20-8,1200-15000,一天咋
作者: bbiloveu    時間: 11-5-17 16:02

thanks, can't wait to go home have a check.
作者: ziyi    時間: 11-5-17 20:36

收到信啦
都唔知買幾多套校服較合適

原帖由 bbiloveu 於 11-5-17 16:02 發表
thanks, can't wait to go home have a check.

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 09:02

我諗起碼都要每樣兩套, 不過佢d size, 真係睇完 = 冇睇 ...唔知咩野係 26cm .. 28cm ...

不過原來你地住蔣軍澳的校車費真係好貴 ....每個都都要千幾蚊 ....

佢地仲有午飯資料未有通知我地, 唔知係唔係要等到20/8 呢 ??

原帖由 ziyi 於 11-5-17 20:36 發表
收到信啦
都唔知買幾多套校服較合適

作者: Ching_Mammy    時間: 11-5-18 09:37

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 09:02 發表
我諗起碼都要每樣兩套, 不過佢d size, 真係睇完 = 冇睇 ...唔知咩野係 26cm .. 28cm ...

不過原來你地住蔣軍澳的校車費真係好貴 ....每個都都要千幾蚊 ....

佢地仲有午飯資料未有通知我地, 唔知係唔係要等到20/8  ...

我個女著26cm, 121cm高, 50lbs., 但會同佢一起去買, 以防萬一

作者: iwff    時間: 11-5-18 09:42

各位新家長,

我都建議兩款各買兩套校服 , 因為可以替換. 我係帶仔仔直接去金綸買的 , 可以試到合身為止。另外午飯的餐單冇咁快有的, 要開學後才會派給家長選擇的, 現在是是$17.5一餐, 但未知會否再投標。餐不是一個大問題。

iwff
作者: mimi1102    時間: 11-5-18 09:44

嘩, 你個女咁高geh ?? 我個女得110cm  .... 3x lbs jar ~

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-18 09:37 發表

我個女著26cm, 121cm高, 50lbs.

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 09:45

iwff,

唔該晒呀 ~~

封信咁講, 係唔係即係唔會有小棟樑呀 ?

原帖由 iwff 於 11-5-18 09:42 發表
各位新家長,

我都建議兩款各買兩套校服 , 因為可以替換. 我係帶仔仔直接去金綸買的 , 可以試到合身為止。另外午飯的餐單冇咁快有的, 要開學後才會派給家長選擇的, 現在是是$17.5一餐, 但未知會否再投標。餐不是一個 ...

作者: Ching_Mammy    時間: 11-5-18 09:48     標題: 回覆 24# mimi1102 的文章

可能因為我個女鍾意食同飲milk.
作者: Ching_Mammy    時間: 11-5-18 09:54

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 09:45 發表
iwff,

唔該晒呀 ~~

封信咁講, 係唔係即係唔會有小樑呀 ?

同學校check 咗, 無小棟樑
作者: ziyi    時間: 11-5-18 09:58

但Charletto Mom 講佢2個小朋友都是穿運動服的時間多
對黑鞋只有影相才用到

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 09:02 發表

佢地仲有午飯資料未有通知我地, 唔知係唔係要等到20/8  ...

作者: jdepp    時間: 11-5-18 09:58

Thanks~

仲想問....兩款係咪即係平時既校服+運動服?
佢地係上運動課時先換衫, 定係有運動課果日就可以直頭著運動服呢?
咁一個星期會有幾多日運動課?

各位新家長,

我都建議兩款各買兩套校服 , 因為可以替換. 我係帶仔仔直接去金綸買的 , 可以試到合身為止。另外午飯的餐單冇咁快有的, 要開學後才會派給家長選擇的, 現在是是$17.5一餐, 但未知會否再投標。餐不是一個 ...

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:00

校服果張form 係咪要 5/28 填好交比學校?
定係8/20 先決定買咩size 呢?
作者: mimi1102    時間: 11-5-18 10:01

各位家長,

我打左電話去港同, 因為今年學校有工程, confirm 左真係唔會有小棟樑之類的小一預備班, 只係得番 20/8 一日的迎生日.

我諗住7月會再參加港同的小一簡介會, 因為小女除左interview 之外, 都未正式參觀過港同, 想趁機比我小女認識多d 港同.

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-18 09:48 發表
可能因為我個女鍾意食同飲milk.

作者: ziyi    時間: 11-5-18 10:02

我個囡都是得111,18kg jar

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-18 09:37 發表

我個女著26cm, 121cm高, 50lbs., 但會同佢一起去買, 以防萬一

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:03

唔該晒你呀!!

你咁安排都幾好wor, 我諗我只會8/20 帶佢去迎新會 jar~

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:01 發表
各位家長,

我打左電話去港同, 因為今年學校有工程, confirm 左真係唔會有小棟樑之類的小一預備班, 只係得番 20/8 一日的迎生日.

我諗住7月會再參加港同的小一簡介會, 因為小女除左interview 之外, 都未正式參觀過 ...

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:05

佢地過一個暑假會高好多架 :)

原帖由 ziyi 於 11-5-18 10:02 發表
我個囡都是得111,18kg jar

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 10:07

jdepp,

以我理解, 係咁樣呀 ~

原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:00 發表
校服果張form 係咪要 5/28 填好交比學校?
定係8/20 先決定買咩size 呢?

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:07

咁係咪平時都可以著波鞋? 無運動課都可以著波鞋? 但就要著返正常校服? 係咪咁呢?

原帖由 ziyi 於 11-5-18 09:58 發表
但Charletto Mom 講佢2個小朋友都是穿運動服的時間多
對黑鞋只有影相才用到

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:08

thanks mimi1102,

有d 緊張喇!! 好快升小一, yeah!!

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:07 發表
jdepp,

以我理解, 係咁樣呀 ~

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 10:09

aiya ~ 我鍾意套平時校服多d 呀 ~ 原來成日都要著運動服架 ??    

原帖由 jdepp 於 11-5-18 09:58 發表
Thanks~

仲想問....兩款係咪即係平時既校服+運動服?
佢地係上運動課時先換衫, 定係有運動課果日就可以直頭著運動服呢?
咁一個星期會有幾多日運動課?

...

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 10:10

係呀 ~ 我好期待呀 ~

原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:08 發表
thanks mimi1102,

有d 緊張喇!! 好快升小一, yeah!!

作者: ziyi    時間: 11-5-18 10:28

雖然學校通告5/28說唔好帶小朋友
但我囡囡沒有人帶,我想我都是要犯規帶埋佢去啦

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:10 發表

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:29

學校無小楝樑, 咁不如 summer 搵一日約出黎玩下, 等小朋友有d 認識先, 到返學時可以唔使咁緊張, 好無呀?

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:10 發表

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:30

oh 係呀, 咁到時可以見下你個女, hahaha~

我地姐姐放星期六架, 但我叫左佢果日唔好放, 睇住個女 lor~

原帖由 ziyi 於 11-5-18 10:28 發表

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 10:32

我諗實會有人因為冇人照顧, 要被迫犯規geh ...不過我個女實在太冇耐性, 我驚佢係咁煩住我, 所以我都係唔會帶佢去住 ..

原帖由 ziyi 於 11-5-18 10:28 發表

作者: jdepp    時間: 11-5-18 10:34

我都係咁諗....hahaha~

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:32 發表
我諗實會有人因為冇人照顧, 要被迫犯規geh ...不過我個女實在太冇耐性, 我驚佢係咁煩住我, 所以我都係唔會帶佢去住 ..

作者: ziyi    時間: 11-5-18 12:20

我個囡都好煩人架
但沒有辦法了

原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:34 發表
我都係咁諗....hahaha~

作者: iwff    時間: 11-5-18 13:07

各位家長,

唔係一定成日著運動服架! 除了體育堂要著運動服外, 要睇下當日的單元課上什麼堂, 如上跳舞, 話劇, 游水, 就要著運動服, 再加上若參加一些球類課外活動都需要著運動服的。所要都要開學有時間表才知, 基本係2-3日有機會著運動服, 唔會成日都著的。

另外, 運動鞋係可以日日著的, 好多學生都日日著運動鞋。我仔仔就喜歡黑白都著。因為學期尾影班相時真係要準備定返對黑鞋架。

iwff
作者: mimi1102    時間: 11-5-18 13:59

唔怪之得我聽到有d 其他學校的家長, 話等校車時都會見到好多港同學生, 佢地的comment 係, 港同d 學生好似國際學校的學生 ..我諗其中一個原因, 係著校服比較寛鬆 ..

原帖由 iwff 於 11-5-18 13:07 發表
各位家長,

唔係一定成日著運動服架! 除了體育堂要著運動服外, 要睇下當日的單元課上什麼堂, 如上跳舞, 話劇, 游水, 就要著運動服, 再加上若參加一些球類課外活動都需要著運動服的。所要都要開學有時間表才知, 基本 ...

作者: jdepp    時間: 11-5-18 14:08

唔該晒你d info~

咁真係要買多2 套運動衫

原帖由 iwff 於 11-5-18 13:07 發表
各位家長,

唔係一定成日著運動服架! 除了體育堂要著運動服外, 要睇下當日的單元課上什麼堂, 如上跳舞, 話劇, 游水, 就要著運動服, 再加上若參加一些球類課外活動都需要著運動服的。所要都要開學有時間表才知, 基本 ...

作者: momohh    時間: 11-5-18 16:31     標題: 回覆 26# iwff 的文章

即要買4套校服....都幾誇下喎 !
作者: momohh    時間: 11-5-18 16:36     標題: 回覆 8# jdepp 的文章

5月28日係咪只for 家長去架 ? 我仲未收到信呀 ? 會講d咩架 ?
作者: ziyi    時間: 11-5-18 16:36

但我打算2套sport,1套校服
因我怕囡囡會長高

原帖由 momohh 於 11-5-18 16:31 發表
即要買4套校服....都幾誇下喎 !

作者: momohh    時間: 11-5-18 16:38

好提意...等小朋友返學時有個照應都好 !

原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:29 發表
學校無小楝樑, 咁不如 summer 搵一日約出黎玩下, 等小朋友有d 認識先, 到返學時可以唔使咁緊張, 好無呀?

作者: ziyi    時間: 11-5-18 16:39

昨天收到信
- 有表演 (舞蹈隊 - 唔知有沒有Charletto Mom的囡囡份)
- 會辦auto pay
- 會搞埋校車 (我應該決定自己送,老婆接)
- 會交返訂書單/校服單

原帖由 momohh 於 11-5-18 16:36 發表
5月28日係咪只for 家長去架 ? 我仲未收到信呀 ? 會講d咩架 ?

作者: momohh    時間: 11-5-18 16:41

都會架..先買各一套,唔夠隨時都可以再買.

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:36 發表
因我怕囡囡會長高

作者: momohh    時間: 11-5-18 16:43

嘩...嗰日要決定咁多嘢架! 死啦! 嗰日得我一個去咋! 係咪下午去呀?

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:39 發表
昨天收到信
- 有表演 (舞蹈隊 - 唔知有沒有Charletto Mom的囡囡份)
- 會辦auto pay
- 會搞埋校車 (我應該決定自己送,老婆接)
- 會交返訂書單/校服單

作者: momohh    時間: 11-5-18 16:46

我都無見過套校服tim...好醒神架?

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:09 發表
aiya ~ 我鍾意套平時校服多d 呀 ~ 原來成日都要著運動服架 ??    

作者: ziyi    時間: 11-5-18 16:48

女孩是格仔裙褲
可以上網看
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/aboutus/affair/clothing.html

原帖由 momohh 於 11-5-18 16:46 發表
我都無見過套校服tim...好醒神架?

作者: momohh    時間: 11-5-18 16:51     標題: 回覆 11# iwff 的文章

想問下學校有游水學架? 唔見學校有泳池嘅?
作者: ziyi    時間: 11-5-18 16:56

聽聞是住校車去出面泳池的
跟很多學校一樣

原帖由 momohh 於 11-5-18 16:51 發表
想問下學校有游水學架? 唔見學校有泳池嘅?

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 16:56

我個女生長速度好慢, 可以著耐d ...haha ..

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:36 發表
因我怕囡囡會長高

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 16:59

我覺得佢套冬季運動服唔係好得 lor ~

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:48 發表
女孩是格仔裙褲
可以上網看
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/aboutus/affair/clothing.html

作者: momohh    時間: 11-5-18 16:59

咁咪即係可以自己出去買, 咁同喺學校買有咩分別架 ?喺學校買...有無校服SIZE比家長參考下架 !
我對單下的 cm 無咩concept架 ! 有實物度下會準確少少喎 !

各位新家長,

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 17:01

封信寫28/5 會show d 衫比我地睇下先 ~

原帖由 momohh 於 11-5-18 16:59 發表
咁咪即係可以自己出去買, 咁同喺學校買有咩分別架 ?喺學校買...有無校服SIZE比家長參考下架 !
我對單下的 cm 無咩concept架 ! 有實物度下會準確少少喎 !

...

作者: momohh    時間: 11-5-18 17:11

係喎 ! 夏季嗰兩套都幾"得"下.但冬季的運動服係咪有兩款架? 有一套係全灰色架 !
好似有各兩款揀嘅?
原帖由 mimi1102 於 11-5-18 16:59 發表
我覺得佢套冬季運動服唔係好得 lor ~

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 17:13

冬季果套上年改左款, 我諗佢唔想家長side  $$ 買過套新款, 所以容許兩款一齊著.

原帖由 momohh 於 11-5-18 17:11 發表
係喎 ! 夏季嗰兩套都幾"得"下.但冬季的運動服係咪有兩款架? 有一套係全灰色架 !
好似有各兩款揀嘅?

作者: momohh    時間: 11-5-18 17:14

即公眾泳池呀 ! 佢地咁細要佢地自己換泳衣都幾有難度下喎 !  會唔會高年班先有得學呢 ?

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:56 發表
聽聞是住校車去出面泳池的
跟很多學校一樣

作者: ziyi    時間: 11-5-18 17:17

上年Charletto Mom說舊款有5年過度期

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 17:13 發表
冬季果套上年改左款, 我諗佢唔想家長side  $$ 買過套新款, 所以容許兩款一齊著.

作者: momohh    時間: 11-5-18 17:18     標題: 回覆 2# mimi1102 的文章

我見校褸有兩色..邊款先係新架?
作者: momohh    時間: 11-5-18 17:20

點都會買大少少比較穩陣.

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 16:56 發表
我個女生長速度好慢, 可以著耐d ...haha ..

作者: mimi1102    時間: 11-5-18 17:24

校褸我就唔係好清楚呀 ~~

原帖由 momohh 於 11-5-18 17:18 發表
我見校褸有兩色..邊款先係新架?

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-18 18:44

yes, 唔著pe服都可以著運動鞋, 方便跑步
早2日影班相, 我個仔就著返對黑鞋, 成年無見都未爛, 好彩
幾時著pe衫就要睇時間表, 除左pe堂, 跳舞要著, 武術要著, 等等
原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:07 AM 發表
咁係咪平時都可以著波鞋? 無運動課都可以著波鞋? 但就要著返正常校服? 係咪咁呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-18 18:51

應該p2有單元, 人人都要學
原帖由 momohh 於 11-5-18 05:14 PM 發表
即公眾泳池呀 ! 佢地咁細要佢地自己換泳衣都幾有難度下喎 !  會唔會高年班先有得學呢 ?

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-18 18:57

1. 冬季運動服果件褸(即"全新冬季運動服"右邊果件), 結果而家好多人都拎黎當夏天pe外套, 本來我女都係著舊款冬季pe衫(即"冬季運動服"左邊果套), 我都無買新款(鬼叫上次臨換季至買咩!), 後來我見人地咁當外套著, 又幾好wor, 於是早幾個禮拜又忍唔住去買左件新既冬季pe外套(於是又係入夏天至去買冬天衫)

2. 校褸新款係一件好似gore-tex + fleece內膽既野("全新冬季校服"加下角果幅), fleece內膽仲有分有袖同無袖 (即"全新冬季校服"下排, 總共有3件野)
舊款校褸, 我地形容好似baseball褸, 灰色絨面, 入面夾棉既

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 05:24 PM 發表
校褸我就唔係好清楚呀 ~~

作者: jdepp    時間: 11-5-19 08:59

咁真係要買多 2 套 pe 服喇, haha~

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-18 18:44 發表
yes, 唔著pe服都可以著運動鞋, 方便跑步
早2日影班相, 我個仔就著返對黑鞋, 成年無見都未爛, 好彩
幾時著pe衫就要睇時間表, 除左pe堂, 跳舞要著, 武術要著, 等等
...

作者: Billyonnie    時間: 11-5-26 14:11     標題: 標題: 小一新生預備班

真的替你們高興, 小兒只是後補生, 不知何時有消息呢(28/5後)?? 機會大嗎?? 除了寄扣門信外, 可以點做......
作者: ziyi    時間: 11-5-26 15:18

希望在明天,當年Charlotte_mom也要到暑假才收到通知.
雖然在等待的困難中,不要放棄希望

原帖由 Billyonnie 於 11-5-26 14:11 發表
真的替你們高興, 小兒只是後補生, 不知何時有消息呢(28/5後)?? 機會大嗎?? 除了寄扣門信外, 可以點做......

作者: Billyonnie    時間: 11-5-26 20:06

多謝你呀ziyi daddy, 祈禱 希望快D知道結果啦!
作者: EmilyMami    時間: 11-5-27 12:10

对啊,希望在明天,不要放弃,我也是上周才收到通知的,还会陆续有好消息的。加油!加油!
作者: EmilyMami    時間: 11-5-27 12:11

大家真的是要买多两套运动服,我个女天天都是穿运动服的,除了参加表演外。我都帮她买了四套呢。
作者: Billyonnie    時間: 11-5-27 13:28

EmilyMami:

請問你們寄了多少封叩門信, 學校是透過什麼方式通知取錄加?? 機會又少D啦........

此外如杏花村一般之上校車時間及車費是多少呢??

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-28 23:58

杏花村由8:25-33分不等, 車費$396
我當年send左6,7封啦, 我相信咁多年無變既, 係學校真係會睇晒所有信(我相信的)
加油!

原帖由 Billyonnie 於 11-5-27 01:28 PM 發表
EmilyMami:

請問你們寄了多少封叩門信, 學校是透過什麼方式通知取錄加?? 機會又少D啦........

此外如杏花村一般之上校車時間及車費是多少呢??

作者: EmilyMami    時間: 11-5-30 09:58

Sorry ha,这边迟先回复。Charlotte_mom 都已经回答你了,谢谢哦!
学校是打电话通知我的,真的是没想到。我就写了两封求情信,正准备写第三封信呢,好消息就来啦!
作者: fiatkid    時間: 11-5-30 11:47

Hi all parents,

Nice to join you all here from now on as we finally decided to accept HKUGAPS' admission offer and give up the other one (hope we did make a right choice here ).

Just one simple question, do we have to buy all those books on the list? I have no idea which is the text book and which is for ref. only. Nobody at school could clearly answer me last Sat. Thanks.
作者: ziyi    時間: 11-5-30 12:04

I decide buy all, I guess exempt for the dictionary, all is neccessary, even the office, I know that they need do some homework/project by computer

原帖由 fiatkid 於 11-5-30 11:47 發表
Hi all parents,

Nice to join you all here from now on as we finally decided to accept HKUGAPS' admission offer and give up the other one (hope we did make a right choice here ).

Just  ...

作者: Billyonnie    時間: 11-5-30 13:40

Charlotte_momEmilyMami

多謝你們的回覆, 上車應是7:25分嗎?? 8:00上課??

不知28/5當天是否很多人前來, 可否分享一下當日有什麼特別事項及報告呀?? 是否估計到收生名單有多少呢?? 有多少家長已註冊?? 後補生是否要等到4/6後再通知?? 還有太多問題了...........:(
作者: fiatkid    時間: 11-5-30 14:02

原帖由 ziyi 於 11-5-30 12:04 發表
I decide buy all, I guess exempt for the dictionary, all is neccessary, even the office, I know that they need do some homework/project by computer

Ok, I will simply go for all then. Thanks for your advice anyway!
作者: fiatkid    時間: 11-5-30 14:11

原帖由 Billyonnie 於 11-5-30 13:40 發表
Charlotte_mom 及EmilyMami

多謝你們的回覆, 上車應是7:25分嗎?? 8:00上課??

不知28/5當天是否很多人前來, 可否分享一下當日有什麼特別事項及報告呀?? 是否估計到收生名單有多少呢?? 有多少家長已註冊?? : ...

聽聞校方從今天開始會以電話方式聯絡後補生家長, 期望盡快填補餘下之空缺, 所以這星期不要miss any call!
作者: Billyonnie    時間: 11-5-31 09:28

昨晚交了多一封叩門信, 希望學校給小兒機會啦!! 學校的老師真的很勞心勞力, 近20:00在高層的教員室還燈火光明, 向他們致敬!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5