用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2012-2013小一入學校家長入來吹水
樓主: tanoshi127
go

2012-2013小一入學校家長入來吹水 [複製鏈接]

回覆 19# Sumyeema1 的文章

無錯,我都只係會簡單講下小朋友既資料,學過啲咩,可能2頁都已經無野講喇.如果原全唔做,又真係dry左啲啲既!!

大部份學校將成績表/評估分開計算,即不計入portfolio的頁數限制。還是那一句,看清楚填表需知,若有不清楚便打電話去學校查詢。

試過有一間學校要將k1+k2成績表/評估計入portfolio的頁數限制,家長以以下方法應付:

1. 縮小至勉強可細讀內容,甚至一頁放兩版成績表/評估;
2. 索性拒交k1部份,騰出空間放其他資料
原帖由 bb623623 於 11-5-12 10:05 發表
但學校冇成績表, 得幼兒發展報告, 報告巳有成7頁紙, 請問係咪影雙面好, 定係縮成a5 size好??

從來沒有學校說過一定要交portfolio才會考慮,這不是硬性規定 (最少我報過的學校就是),只是portfolio可以有條理地列出重點資料,讓校方更容易了解小朋友。

我倒好奇想知道,為甚麼你那麼抗拒做portfolio呢?
原帖由 chanwendy 於 11-5-12 11:39 發表

我咪唔會做囉.  凡係一定要交先有機會的學校, 一概不在我考慮之列.

回覆 22# thomasha 的文章

唔該thomasha!!!

請問各位媽咪:

我的兒子 9月就開始讀 K3, 2012-2013入小一。

我攪不清楚什麼是 "叩門"?  
叩門又是不是「自行分配學位」?
仲要做埋profolio?
交表果時要交埋profolio, 是否指交「自行分配學位」表格, 還是其他?

謝謝!

我唔係媽咪,可唔可以答?

自行收生係指官津學校按照教育局規定o既計分制度"自行"收生,同叩門無關。o係呢個階段,理論上只可以按分數高低收生,同分而學位唔夠分就要抽籤,所以唔駛交portfolio,不過由於官津學校o係自行同統一派位(大抽獎)階段後可以俾家長叩門(即在派位制度外求位),有d家長會申請自行收生時交一份portfolio,方便大抽獎後叩門,不過唔係間間學校收。
原帖由 djpsmm 於 11-5-13 01:15 發表
請問各位媽咪:

我的兒子 9月就開始讀 K3, 2012-2013入小一。

我攪不清楚什麼是 "叩門"?  
叩門又是不是「自行分配學位」?
仲要做埋profolio?
交表果時要交埋profolio, 是否指交「自行分配學位」表格, 還是其他?
  ...

hihi, count me in. Great to have chance to learn more from all of you ar. As a new-hand mami, too many things relate to apply P1 need to learn~~~

I intend to prepare portfolio this weekend ar, viewing samples for reference now~~~~~ ^0^

唔該哂!!:D

唔該哂!!
我現在終於明白啦!
不過,我其實有還有很多問題想問吓大家
因為我也是new-hand mami, 請大家多多指教!

建議你先去教育局個網頁睇睇小一入學辦法,有唔明可以o係呢度發問,至於直資同私小要先瀏覽佢地o既網站同埋收o下風,做o下功課,到時細節上可以多作討論。
原帖由 djpsmm 於 11-5-13 14:54 發表
唔該哂!!
我現在終於明白啦!
不過,我其實有還有很多問題想問吓大家
因為我也是new-hand mami, 請大家多多指教!

[quote]做一份portfolio, 可以是很浪費時間, 不想的做份簡單一點, 即如我們見工, 都會寫cv啦.

除時都可能有用, 並不是在用於叩門, 有些私校及資校都會收porfolio, 大家都緊張小朋友, 放點時間同他做porfolio好點.

有時間的做定好......GOOD LUCK各位 (我都未開始做Porfolio, 但想在英華簡介會時連表格一同交)[quote]Good Luck!

請問大家知唔知, 如用監護人身份用另一地址報小一( 即是想去2 另一個網). 是點做法?

其實我有找定二○一一年九月小一入學的資料作為參考,給大家分享吓,http://www.edb.gov.hk/FileManage ... /2011%20lft%20c.pdf
但我唔明它和"叩門"的關係 :
現在明白入學程序了, 謝謝!!

另外,我應該怎樣收o下直資同私小D風呢?如果瀏覽佢地o既網站,我應該從哪裡開始搵料呢?

謝謝!!

當然是要先看學校的教學理念,差不多每間學校的網站均有列出。

至於對學校的評價和一些較深入的資訊,這個討論區很有參考價值,本頁面上方 "論壇搜尋" 一定可以幫到你;另外可以從現時就讀該校的家長 "收料",他們的資訊是第一手的。
原帖由 djpsmm 於 11-5-13 22:39 發表
其實我有找定二○一一年九月小一入學的資料作為參考,給大家分享吓,http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2011%20lft%20c.pdf
但我唔明它和"叩門"的關係 :
現在明白入學程序了, 謝謝!!

另外,我 ...

多謝!!  十分感激!!

其實我未有BB之前返工在公司只懂得用excel同入Data,簡直是一個電腦白痴。直到BB出世,我就做咗全職媽咪,
很耐之前我已經聽人講這個王國很有用,
不過我不懂得用電腦上網,同埋作為新手媽咪更加無機會用電腦啦!

為咗小兒將近入小一,幾經辛苦才識上網入來,又攪一輪先至識開戶口,唉! 連LOGIN都要試好多次先至識入......
現在,終於可以討論了, 又可以發問,又能夠得到你們寶貴的意見,能夠識到一群可以有共同的話題,我真的很開心!!!

不說你不知,一年前我也是個BK新手,連收生辦法,直資私小是甚麼回事都不知道。來到這裡,遇到不少有心有力的家長,令我由零開始逐漸學會收生過程和投考竅門,所以我們雖然"上了岸",我仍希望可以分享給其他家長,減少他們不必要的擔心。
原帖由 djpsmm 於 11-5-14 09:18 發表
多謝!!  十分感激!!

其實我未有BB之前返工在公司只懂得用excel同入Data,簡直是一個電腦白痴。直到BB出世,我就做咗全職媽咪,
很耐之前我已經聽人講這個王國很有用,
不過我不懂得用電腦上網,同埋作為新手媽咪更加無機會用 ...

真的很高興認識你們一群有心有力的家長(爸爸媽媽),一同分享。

謝謝

你好有心呀!
我雖然係2個小朋友媽咪,不過今年大仔升k3,出年上小一喇,我都係咩都唔識,直資同津貼我都分唔到,又要返工,斷斷續續搵資料,都係知d唔知d,見到呢度有個討論區,真係覺得見到曙光呀!!
大家多多指教喇!

原帖由 thomasha 於 11-5-14 10:42 AM 發表
不說你不知,一年前我也是個BK新手,連收生辦法,直資私小是甚麼回事都不知道。來到這裡,遇到不少有心有力的家長,令我由零開始逐漸學會收生過程和投考竅門,所以我們雖然"上了岸",我仍希望可以分享給其他家長,減少他們不必要的擔 ...

大家好,我睇了這bk就好耐,不過我都是剛剛登陸你們的"大家庭"。我仔仔是K2,正煩惱怎樣為他選學校。好彩有這bk和好好心的爸爸媽媽給予意見。往後請多多‧‧‧指教。
‹ 上一主題|下一主題