用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010全港中學排位
樓主: khmama
go

2010全港中學排位   [複製鏈接]

中學排位資料不同原因

Dear khmama,

感謝妳最新的中學排位資料。

女兒的小學列出嘉諾撒聖方濟各書院為1A級學校,而妳的資料顯示為1B級,請問有分別的原因為何呢?
多謝賜教。

何郭佩珍真的是取錄 Band 2 學生為主。

只有小六學生才有 banding, 學校的banding是指大部份中一新生的banding,還是指學校會考6科14分的百份比? 見仁見智。

khmama 編製的中學排行榜是她自己搜集資料做出來的,那些「20%確係BAND2C, 15%已經跌落BAND3A, 10%以下真係屬BAND3B」都是她的意見,有參考價值,但不要盡信。班主任,區內家長的意見更實際。

原帖由 kayanmonique 於 11-5-2 23:00 發表

上星期已經交左表了!!!!!
恨錯難返........

原帖由 tictactoe 於 11-5-2 23:32 發表
何郭佩珍真的是取錄 Band 2 學生為主。

只有小六學生才有 banding, 學校的banding是指大部份中一新生的banding,還是指學校會考6科14分的百份比? 見仁見智。

khmama 編製的中學排行榜是她自己搜集資料做出來的,那些「20%確係BAND2C, 15%已經跌落BAND3A, 10%以下真係屬BAND3B」都是她的意見,有參考價值,但不要盡信。班主任,區內家長的意見更實際。

我覺得Khmama以學生畢業的成績來為升中評級並無不妥,而且提供一個頗正面的指標給家長參考。大多數家長的眼光是雪亮的,是問某中學附近的街坊,怎會不比Khmama更熟悉這學校,假如大家都知道佢收大部份Band2小六生,但Khmama評級為Band3B,即是負增長、貶值,誤人子弟,不讀也無損失,無謂累人浪費六年青春。相反如果Khmama評級為Band1C,即是升值,就算Band1學生入咗去讀都讀得過,Band2學生更加是bonus。我相信精明的家長,就算學校給的意見,也不會盡信,他們會聽取各方面的不同意見,作出明智的決定,不會盲蟲附和。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

真係多謝khmama...既努力...

原來勞工子弟升band都升得幾勁, 去到2a, 唔怪得我女個同學放第3志願啦!

另又見五旬節原來都去到3a, 真係有d失預算, 好彩琴晚臨交表前再review一下je, thanks ar khmama

多謝 khmama

辛苦哂你

thank you khmama~~不過真係無諗到迦密原來勁過協恩

原帖由 greendotdot 於 11-5-3 08:17 發表

我覺得Khmama以學生畢業的成績來為升中評級並無不妥,而且提供一個頗正面的指標給家長參考。大多數家長的眼光是雪亮的,是問某中學附近的街坊,怎會不比Khmama更熟悉這學校,假如大家都知道佢收大部份Band2小六生,但Khmama ...

完全同意 greendotdot
嘅觀點,支持Khmama

原帖由 greendotdot 於 11-5-3 08:17 發表

我覺得Khmama以學生畢業的成績來為升中評級並無不妥,而且提供一個頗正面的指標給家長參考。大多數家長的眼光是雪亮的,是問某中學附近的街坊,怎會不比Khmama更熟悉這學校,假如大家都知道佢收大部份Band2小六生,但Khmama ...

TOTAL AGREE.
khmama是無收錢嚟做分banding出來給大家參考, 係無私的, 如果有些家長覺得有問題可以唔信, 唔好則疑人地辛辛苦苦做出嚟嘅嘢, 在我嗰區的而且確係分析正確, 跟老師的參不多, 亦是在我心目中差不多, 當你什麼資料都沒有的時候, khmama做出嚟的表確實好有用, 老師給我們各校的banding時, 只是在交表前兩三天, 根本唔夠時間去考慮, 但先看了khmama的分析, 再睇學校的分析作比較會慳了不少時間.

TKS khmama 的辛勞...好有用...

原帖由 多利是 於 2011-5-3 09:26 發表
真係多謝khmama...既努力...

原來勞工子弟升band都升得幾勁, 去到2a, 唔怪得我女個同學放第3志願啦!

另又見五旬節原來都去到3a, 真係有d失預算, 好彩琴晚臨交表前再review一下je, t ...

勞工子弟校風如何?? 阿媽年代話OK GA...唔知E + ??

khmama的資料是給家長參考 ! 我相信他是客觀地分析有關數據 , 這個可能真的與學校老師有差異 , 但都是供家長參考 , 家長總要自行再分析 !
但就khmama的勞苦 , 我要再次向他致敬 !:

我都係!

原帖由 PPP2010 於 11-5-3 10:18 發表

我唔係幾識呢間學校, 上網睇口啤麻麻, 無唸到佢會去到2a! 胡兆幟都係2b咋, 五旬節估5到去到3a tim~

原帖由 q370006 於 11-5-3 10:31 AM 發表

勞工子弟校風如何?? 阿媽年代話OK GA...唔知E + ??

yes, me 2, 實卜,

原帖由 PPP2010 於 11-5-3 10:18 AM 發表

原帖由 kayanmonique 於 11-5-2 23:00 發表

上星期已經交左表了!!!!!
恨錯難返........

me too la ~~~
但都多謝khmama

Dear khmama,
我在最update band 1競爭學位內, 葵青區的派位學額是怎麼計算出來呢? 是否以自行各間學校都收滿學來來計算呢? band 3尾都計佢地收滿生?

何郭佩珍無理由Band 3,佢係區內都好受歡迎,老師都話佢係Band 2頭,佢仲開到一班英文班,中四開始大部份科目都以英文教授....係咪數據上出左問題呀?
心誠又無理由係Band 2頭.......???

原帖由 wai-ma 於 11-5-3 12:22 發表
何郭佩珍無理由Band 3,佢係區內都好受歡迎,老師都話佢係Band 2頭,佢仲開到一班英文班,中四開始大部份科目都以英文教授....係咪數據上出左問題呀?
心誠又無理由係Band 2頭.......??? ...

我搭下咀o架咋! 只開一班英文班, 我覺得唔係band 2頭, 我嗰區四班開三班/五班開四班就係band 2頭.

大家唔好誤會,絕對唔係冒犯/批評khmama,她無私為各家長搜集資料的而家確值得大家讚許/尊重!
只是數據上有些爭議,大家傾下而已.

因為band2頭同band3中落差太大,
先會比較"敏感"...

me too
多謝khmama
‹ 上一主題|下一主題