用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010全港中學排位
樓主: khmama
go

2010全港中學排位   [複製鏈接]

回覆 2# stanleya 的文章

反而開平跌了落1B

Thx

佛教黃允畋中學及台山商會唔似咁好喎?而張煌偉小學最差果班都被劉百樂收埋,呢三間都係band 3。

原帖由 khmama 於 11-4-30 22:02 發表
211博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學
荃灣區中中2B男女 212培僑中學
東區中中2B男女 213香海正覺蓮社佛教馬錦燦紀念英文中學
北區中中2B男女 214迦密聖道中學
大埔區中中2B男女 215粉嶺救恩書院
北區中中2B男女 ...

Hi Khmama,

是否沒有一個中學排名表會包括直資和私校呢? 如果沒有從那裡得知他們的排名呢?謝謝!!!

Thanks hkmama

http://www.duckload.com/download/5247347/2010_.xls

香港華仁第一階段唔係有19個位剩嗎? 英皇書院都有6個位剩................
可以排咁高既?
聖保祿中學第一階段全滿, 據聞20分都冇得原校升, 排44?

冇聖士提反書院既? 因為轉左直資?

相信花了不少心機呢! 若能分享排名時所考慮的準則便會更容易明白了

多謝!

真係多謝這位家長無私的分享,用了咁多時間同心機讓我們少了很多煩惱如何在4/5交表,但想問問為何九龍華仁真的跌了那麼多,如何去查証?

非常感激khmama.

Thank you so much for your hard effort.

原帖由 khmama 於 11-4-30 21:57 發表
時間關係, 多得elbar之前提供咗好多資料, 加埋早排用2010年中六第一階段收生既推算, 大致將學校排名如下. 有意見即管提出黎改. 技術問提, 暫時未upload 到下載區.

2010排位學校校網英中/中中組別男/女/男女升/降1喇 ...

及時雨,因3/5要交表。非常有用的排位表。家長可以上下5%走位。今年減班,應要保守,不可太進取,自己是那個band學生, 就報那個band學校。band one 生也未必有足夠band one 位。

thanks a lot!

khmama,

Thank you very much!:)

原帖由 hingmami 於 11-4-30 23:53 發表
佛教黃允畋中學及台山商會唔似咁好喎?而張煌偉小學最差果班都被劉百樂收埋,呢三間都係band 3。

呢個banding係跟全港排, 黃允畋剛踩界, 係band2中至尾. 台山band3中唔算好, 只不過未至於去到band3尾.劉百樂屬band2尾. 因為今年縮班, 部份中學會收多咗高band學生, 所以banding會提升.

醒目開學勳章

會唔會再加插每區分析呢?

原帖由 cy101 於 11-5-1 13:43 發表
會唔會再加插每區分析呢?

今年唔夠時間做啦.

原帖由 harveyworkshop 於 11-5-1 01:23 發表
真係多謝這位家長無私的分享,用了咁多時間同心機讓我們少了很多煩惱如何在4/5交表,但想問問為何九龍華仁真的跌了那麼多,如何去查証?

九華係因為冇資料, 只可以根據2008年既會考成績去排. 唔知點解bk家長唔多願提九華, 可能唔想多爭拗.

原帖由 pandato 於 11-5-1 01:02 發表
相信花了不少心機呢! 若能分享排名時所考慮的準則,便會更容易明白了。

排名既準則包括拔尖人數, 人均優良率, 各科平均優良率及6科14分比率. 至於band2/3, 大部份以中六第一階段收生餘額推算.

原帖由 LittleKidult 於 11-5-1 00:45 發表
香港華仁第一階段唔係有19個位剩嗎? 英皇書院都有6個位剩................
可以排咁高既?
聖保祿中學第一階段全滿, 據聞20分都冇得原校升, 排44?

冇聖士提反書院既? 因為轉左直資? ...

港華有11個拔尖, 英皇有17個拔尖, 呢個成績已經足以提升排名. 去到band1學校, 中六收生餘額已經唔太大意義, 因為好多叻人走咗去恆商. 而英皇一向中六學額多, 有剩唔出奇. 第一階段全滿幾乎大部份band1中學都係, 聖保祿6科14分約72%, 排44差不多, 頂多升3幾位, 呢個表係幫家長排位, 入到是但一間band1都開心, 無需太介意第幾位. 聖士提反係唔派位直資.
‹ 上一主題|下一主題