用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區band3生甲部填深水土步區機會大嗎? ...
go

九龍城區band3生甲部填深水土步區機會大嗎? [複製鏈接]

因住深水土步而囝囝老師說他算band3,想揀d校風好的給他,怕他連五旬節、胡兆熾、蔡功譜等都抽不到所以想揀深水土步區,請問機會大嗎?

如甲部第一志願揀匯基or香島好嗎?
band3生是否最重要是甲部排位?
成績普通的話唐乃勤適合他嗎?

請幫忙分析一下!

0    0    0    0

匯基band one 尾, 香島band 2 top, 你应揀一些band 2 中有把握d

無論甲部或乙部抽簽都是依照band 1/2/3次序來抽甲部以全港排名而乙部則以本區排名,由於九龍城區高band學生比例較高,有機會於全港排名升band。可向老師查詢banding情況。

原帖由 marskat 於 11-4-28 01:41 發表
因住深水土步而囝囝老師說他算band3,想揀d校風好的給他,怕他連五旬節、胡兆熾、蔡功譜等都抽不到所以想揀深水土步區,請問機會大嗎?

成績普通的話唐乃勤適 ...

有朋友的仔是b2生,今年唐乃勤冇得面試.

回覆 3# skytrain 的文章

這樣深水土步區有哪些是band2或band2中而校風好呢?
聖公會聖瑪利亞堂莫慶堯(他區—2個位)
路德會協同(他區—0個位)
東華三院張明添(他區—0個位)
保良局唐乃勤(他區—6個位)

請指教!謝謝!

回覆 3# pandato 的文章

謝謝你的回覆!

原帖由 pandato 於 11-4-28 12:39 發表
無論甲部或乙部抽簽都是依照band 1/2/3次序來抽,甲部以全港排名而乙部則以本區排名,由於九龍城區高band學生比例較高,有機會於全港排名升band。可向老師查詢banding情況。

...

所以才想於甲部博下匯基,但又心大心細!

若覺得有機會於全港排名升band,無論你甲部所選是九龍城區抑或是深水埗區學校,一樣可選高一band中學。

匯基是band1尾band2頭中中,相信不會是band1生首選老師確認是全港band2,也未嘗不可一試。

原帖由 marskat 於 11-4-28 13:46 發表

所以才想於甲部博下匯基,但又心大心細!

沤基會考5科合格有50%, 香島35% (看人哋寫D料),如果你是边缘band 2/3, 甲部就可以博, 如果一定是band 3中/尾,我就唔建議

回覆 1# skytrain 的文章

校內就band3,老師話全港排名就應該高 d!

聖公會聖瑪利亞堂莫慶堯
路德會協同
東華三院張明添
保良局唐乃勤

這幾間算是band幾?校風好嗎?

原帖由 pandato 於 11-4-28 19:50 發表
若覺得有機會於全港排名升band,無論你甲部所選是九龍城區抑或是深水埗區學校,一樣可選高一band中學。

匯基是band1尾band2頭中中,相信不會是band1生首選。若老師確認是全港band2,也未嘗不可一試。

...

謝謝你的回答!

醒目開學勳章

匯基的學校#是什麼?  它有參加派位嗎?

聖公會聖瑪利亞堂莫慶堯 3A (15.56% 五科合格)
路德會協同2C (18.59%)
東華三院張明添 3A (15.5%)
保良局唐乃勤 I guess 2B (new school, no data)

保良局唐乃勤, 以前是band 3, 而家 同莊啓程接龙升band,
甲部16个位
滙基school number 213, 是按額津貼, 甲部9个位

原帖由 marskat 於 11-4-28 01:41 發表

成績普通的話唐乃勤適 ...

樓主,
其實你係驚連蔡功譜呢類都入唔到?? OR想搵好少少o既中學??
因為以我所知蔡校風真係頗差,若以band3校嚟計,我會較著重搵間真係校風唔會差得太過份,,,
你係咪問左真係band3生呀??band2尾有冇可能呀??
甲部當買個期望,但都唔好浪費左個chance! 唐乃勤而家都頗受band2生歡迎o架,所以我覺得你有打算喺ssp個網搵學校的話,不妨留意邊間有機會叩門,touch wood 派位唔太理想時,都多個條件去叩門嘛(雖則叩門位唔易入,但有部份學校都會care你份表有冇揀過佢o架)
若果係邊緣人band2尾band3頭,咁你不如細心揀吓ssp有邊間band2校風好兼多學位(有機會叩門就更好tim啦),咁個chance應該會大D ^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 1# cameo 的文章

我就係想搵間校風唔係太差的學校比佢,張明添我都有諗,我都想知此校如何!
自行我就報了香島同五旬節。五旬節就不設面試,甲部本來想擺香島第一,又怕如果得口左讀落去後會大幅加學費,所以想搵間唔駛交學費的學校比佢!

係愛民村迦密對面的聖三一校風好嗎?
請比意見!

回覆 3# skytrain 的文章

謝謝!
請問這校校風好嗎?
早前好像有人討論過此校。

香島好似係直資喎

原帖由 marskat 於 11-4-29 14:13 發表
我就係想搵間校風唔係太差的學校比佢,張明添我都有諗,我都想知此校如何!
自行我就報了香島同五旬節。五旬節就不設面試,甲部本來想擺香島第一,又怕如果得口左讀落去後會大幅加學費,所以想搵間唔駛交學費的學校比佢!

係愛民 ...

聖三一及蔡校風都唔太好咋,,,你去實地視察,喺愛民邨商場頂就知咩一回事,,,之前被人拍到幾群學生打交,呢兩間都好似有份喎~
我手上無九龍城份表,你自行報間香島係咪直資但有撥津貼位o個D呀??
你早兩個post問唐乃勤,其實呢間喺ssp網內好多位,有90個,算係區內好多人一定"表上有名"的學校,事關ssp學校少(要塞滿30間,實填埋佢啦),band1生派入去機會唔算太大,但band2生嚟講應該係受歡迎學校,,,
我唔清楚晒咁多學校,但你始終係搏甲部,機會係同全港去爭,但又未肯定會唔會甲部升grade為band2,你真係諗校風時,諗埋叩門機會啦,,,唔好浪費左個chance啊^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

九龍堂官立中學?

原帖由 cameo 於 11-4-29 17:56 發表

聖三一及蔡校風都唔太好咋,,,你去實地視察,喺愛民邨商場頂就知咩一回事,,,之前被人拍到幾群學生打交,呢兩間都好似有份喎~
我手上無九龍城份表,你自行報間香島係咪直資但有撥津貼位o個D呀??
你早兩個post問唐乃勤, ...
‹ 上一主題|下一主題