用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你是否認同家長只對子女說英語?
go

你是否認同家長只對子女說英語? [複製鏈接]

前幾晚同D舊同學食飯,咁有個舊同學帶哩佢小朋友出黎,咁我就立即走去同佢傾下點樣教育小朋友。一問之下,原來佢同佢先生都只會同佢講英文,唔會同佢講中文,只係有時同公公婆婆傾計既時候會有機會接觸下廣東話。

各位爸爸媽媽,你地有咩睇法?
我心入面只會覺得中國人唔識中文?
   0    0    0    0

係打算讀呀!

朋友流利英語,嫁咗個法國人,一仔一女都只講英/法文。朋友不知幾恨佢地講廣東話,但對仔女無反應,本能地回答英文。因為父母家中溝通均用英文。
讀咗兩年Local 幼稚園,大囡返學似舊雲,後來轉讀 FIS (french international school),結果如魚得水。阿仔接受中文嘅程度好過家姐,但都係用英文為主。
朋友好愁!佢話唔怕仔囡唔識英文,只怕佢地日後越大越難學好中文。

我會同樣重視阿囡中文。中國人一定要識中文。
連自已母語都排斥,我覺得好醜。
但香港確係有一羣對自已母語無信心到唔希望仔女繼續講,而要硬性用英語代替。
除非父母英文流利到native咁,否則仲諷剌。
不過呢羣父母唔會唔好意思,只會覺得有無比嘅優越感。
唏.....唔通我地民族真係咁悲哀?

回覆 4# Jackeylwfd 的文章

十分認同,呢個就係我第2個覺得怪奇既問題
讀書時期,佢既英文唔係話特別出色。佢地點可以同子女去深入去溝通呢。所以我聽到真係好無耐。

原帖由 Parisienne 於 11-4-25 19:42 發表
朋友流利英語,嫁咗個法國人,一仔一女都只講英/法文。朋友不知幾恨佢地講廣東話,但對仔女無反應,本能地回答英文。因為父母家中溝通均用英文。
讀咗兩年Local 幼稚園,大囡返學似舊雲,後來轉讀 FIS (french international sch ...

真係好似你所講,呢D真係中國人既悲哀。
除非真係NATIVE SPEAKER啦!
最可笑既係反而有一些ABC識中文。
咁你朋友有咩計仔呀?

Your friend should read this:

好不好用全英语跟孩子说话? 南华早报引述专家学者的意见
地址 http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2224359

原帖由 kakimokmama 於 11-4-24 23:43 發表
前幾晚同D舊同學食飯,咁有個舊同學帶哩佢小朋友出黎,咁我就立即走去同佢傾下點樣教育小朋友。一問之下,原來佢同佢先生都只會同佢講英文,唔會同佢講中文,只係有時同公公婆婆傾計既時候會有機會接觸下廣東話。

各位爸爸媽 ...

我朋友自小同個仔講英文,呀仔讀緊英文直資小學,約的同學仔出嚟玩,全部英話對話。父母係中國人,個仔中文唔得,學校要幫佢補底,佢哋話有咗經驗,安排細仔讀中文幼稚園,情況好啲。

親子情懷應該用母語表達!

回覆 9# 魚腩 的文章

GOOD,有機會真係要比佢睇下!
PS(好長@@)

醒目開學勳章

我贊成應該用母語溝通

I think it's a bit odd if parents are Chinese and speak Cantonese but use English to communicate with their kids.  Mother tongue is more effective in terms of communication and expression of ideas.  There are ample oppunitities elsewhere for kids to learn spoken English in HK.

唔好辛苦自己,逼自己講英文!

我安排BB自小與西人玩, 我再留意外國BB講Dmud英文多,回家教佢, 不夠三個月,成效已見。
我呀B佢玩耍時,同我講英文,平時溝通講中文。 我笑說:呀B佢興奮時,就自然鬼佬上身

我從不擔心,呀B唔識中文, 在香港長大,到處是中文,到大D迷下偶像,分分鐘台灣偶像D歌重會唱。 我朋友個女10歲懂得'背'棒棒堂每一首歌。

請問有什麼地方可安排小朋友同西人玩?

回覆 16# anteater 的文章

There are a few parks in HK, e.g. HK Park, the Peak.  I find that those English speaking kids are in fact eager to make friends with others, no matter Chinese or from other countries so long as they can communicate.  The common barrier with local kids is firstly a lack of confidence and secondly too shy. I suggest you arrange opportunities for your kid to mingle with English speaking kids as early as possible.

下雨天可到跑馬地的室內遊戲室,那兒亦有很多外籍小朋友,就算本地的小朋友亦多以英文溝通,因為英文是共通語言.不過有時實在太多人或他們玩得太"顛".
‹ 上一主題|下一主題