用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 眼皮下垂
go

[視障] 眼皮下垂 [複製鏈接]

請問有無朋友既小朋友有眼皮下垂既問題? 我BB 2個月大, 成日都咪埋眼的, 眼科醫生話佢眼皮下垂, 如情況continue, 6個月左右要consider 做手術…但係小朋友隻眼好可能唔可以合埋晒…..好worry….
   0    0    0    0

其實明白會擔心,眼皮下垂Ptosis,可以有好多原因,可以係腦神經III, cranial nerve III (oculomotor nerve) 有論盡野,又或者係其他病狀引起。建議你先問清楚醫生。至於手術方面,如果情況沒有改變,醫生通常都會建議做手術,但眼睛最後「可能唔可以合埋晒」,其實係最睇醫生手勢。而手術有幾種方法,取決於小朋友係邊種眼皮下垂成因。
但通常令醫生擔心係眼皮下垂會阻礙視野visual field,下垂的眼皮或會阻礙瞳孔,影響小朋友睇野,建議先同醫生及家人問清楚,傾清楚先。

TO VIMS,

看你好像比較清楚PTOSIS 這問題,請問你知不知有關的好醫生?是個5YR BOY 想看的,THX

我個仔都有呢個情況,睇左醫生,每半年check 一次。

我睇過carol yu and Dorothy Fan.

Dr. Yu was very fresh and inexperienced. 佢有咩檢查,就叫我地4星期後返去。唔多可靠。

Dr. Fan 好有經驗,在眼科醫院出來的,好細心可靠。

Hi all,

http://community.babycenter.com/groups/a241295/vision_problems
a new technique to share: levetor transposition.
seems have less secondary side effect.

my son's got ptosis as well. I've searched and seen most of the eye doctors in HK alrealy. seems no one mentioned this new technique.

I've done the sling suspension for myself. I personally don't like the secondary effect of it. as I couldn't close the eyes at all when sleeping.

seems this new technique bring new hope to people with ptosis.

親戚個女下垂,就做左雙眼皮手術,眼捷毛都唔會入眼內,幾好啊

ctyying 發表於 12-3-21 01:05
親戚個女下垂,就做左雙眼皮手術,眼捷毛都唔會入眼內,幾好啊
請問bb係幾大時做手術ga?
同埋喺邊度 , 搵邊個醫生做 ?
我bb依家6個月 , 我懷疑佢都有呢個問題

ctyying  6m ? 親戚個女下垂13y  發表於 12-3-22 01:01

回復 klbb2011 的帖子

太細啦,你搵專科好d,我親戚個女係加拿大做既

回復 ctyying 的帖子

佢係係一出世就有呢個問題 ? 係唔係影響到視力 ?
我有朋友做過眼科 一, 覺得我bb有呢個問題 ,
但我未睇醫生 , 唔知有冇影響佢睇野

回復 klbb2011 的帖子

最大問題就係眼捷毛易入眼,成日眨眼,擢眼

回復 ctyying 的帖子

THX
佢依排成日捽眼 , 唔知係眼敏感定睫毛呢個問題 ,
我會帶佢睇專科睇下咩事

ctyying  係啊,唔洗客氣  發表於 12-3-22 01:13
‹ 上一主題|下一主題