用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學一覽表2009/2011已有得睇喇!
樓主: alice44
go

中學一覽表2009/2011已有得睇喇! [複製鏈接]

回覆 1# CrabPincers 的文章

sorry, 可能我聽錯左英皇同皇仁啦, 不過我朋友講到好似 sure 有50個位架, 唔係話抽完聯繫之後再抽一次果 d, 又唔係講自行收左果 d 位喎, 佢係話大抽獎時比官軒o既直屬聯繫位囉

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-4-15 09:57 發表
sorry, 可能我聽錯左英皇同皇仁啦, 不過我朋友講到好似 sure 有50個位架, 唔係話抽完聯繫之後再抽一次果 d, 又唔係講自行收左果 d 位喎, 佢係話大抽獎時比官軒o既直屬聯繫位囉 ...

rumour 就係甘黎........
你check 下, qc 幾時比過50個位出黎比軒官做聯繫位...........
impossible
兩間軒官, 夾埋超過50個學生入qc 就係事實.......
但今年吾知還會吾會甘多, 因為縮班, cut 左33.x %

原帖由 CrabPincers 於 11-4-15 10:03 發表

rumour 就係甘黎........
你check 下, qc 幾時比過50個位出黎比軒官做聯繫位...........
impossible
兩間軒官, 夾埋超過50個學生入qc 就係事實.......
但今年吾知還會吾會甘多, 因為縮班, cut 左33.x % ...

我剛才入去睇左, qc post 出來直屬/聯繫位果欄無數字架, 咁即係點? 今年無位比聯繫小學呀? 果欄聯繫位係咪一定要公布數字架呢? 官軒有上下午, 兩間加埋有50個位比佢地, 我都覺得好似好多囉, 一級F1 最多咪160個位, 聯繫位係咪25%, 咁照理都無咁多啦, 真係唔明

原帖由 Perth 於 11-4-15 05:50 發表
有無家長被教統局出賣的感覺!!!

他區學位總數好多,但每間只是幾個,結果就是填表越來越似去澳門買大細. 相信會有好多錯配.

D派位 直資位好似多左,比錢啦老友!

今年會特別慘,因自行是根據未宿班數計,即今年的抽獎本 ...

我咪要 rely on 大抽獎囉.

原帖由 appleapple 於 11-4-14 23:58 發表
點解九龍城區咁多他區學校, 是否本區不夠學位? 要借他區?

重有間係元朗,都唔知有冇人會揀!

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-4-15 10:15 發表

我剛才入去睇左, qc post 出來直屬/聯繫位果欄無數字架, 咁即係點? 今年無位比聯繫小學呀? 果欄聯繫位係咪一定要公布數字架呢? 官軒有上下午, 兩間加埋有50個位比佢地, 我都覺得好似好多囉, 一級F1 最多咪160個位, ...

我聽你講英皇
你係吾係拿住中西區/南區的中學一覽表黎看?
軒官係灣仔
你係吾係應該拿住灣仔區的黎看?
你如果係拿住中西區/南區的中學一覽表黎看, qc 係無聯繫位post 出黎, 未  = qc 無聯繫位比中西區/南區的小學law

你去看下灣仔區的中學一覽表先啦

原帖由 CrabPincers 於 11-4-15 10:32 發表

你夠竟識吾識看呢一份中學一覽表呢?
我聽你講英皇
你係吾係拿住中西區/南區的中學一覽表黎看?
皇仁係灣仔區
你係吾係應該拿住灣仔區的黎看?
你如果係拿住中西區/南區的中學一覽表黎看, qc 係無聯繫位post 出黎, 未 ...

唔好意思, 可能我真係唔識睇, 我再由頭睇過先, 多謝你指正

看到沙田區 BAND1位好少, 心好驚. 明明 BAND1 頭都好難擺位. 真希望自選入咗

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-15 12:38 發表
看到沙田區 BAND1位好少, 心好驚. 明明 BAND1 頭都好難擺位. 真希望自選入咗

有同感,統一派位靠運氣,就算考全級頭三名都驚,
為有真係望自行入選...

回覆 1# kilykilyk 的文章

Hi! 你有冇信心呢? 本來有間直資給亞仔6年全免學費, 放棄了,因我太有信心啦, 現在有點後悔.

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-15 13:03 發表
Hi! 你有冇信心呢? 本來有間直資給亞仔6年全免學費, 放棄了,因我太有信心啦, 現在有點後悔.

我自行嗰到其中一間都有小小信心,不過,我都會準備定叩門資料...

你個囝6年免費咁好呀!不過唔緊要啦...會有好消息的,加油~

回覆 1# kilykilyk 的文章

大家GOODLUCK
等到7月5日我念我會老好多,現在白頭髮都多幾條, 殺死香港教育局D人

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-15 13:21 發表
大家GOODLUCK
等到7月5日我念我會老好多,現在白頭髮都多幾條, 殺死香港教育局D人

我覺得小朋友D壓力不會比大人小,好慘是band 1要去band 2, 而band 2 又要被迫去band 3 !!

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-15 13:03 發表

直資給6年全免學費?? 你自己去APPLY 定人揾你??

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-15 13:21 發表
大家GOODLUCK

已經預左之前一晚瞓唔著.... 要同人chat 通宵....

Hello 媽媽,

我係某直資中學網頁, 註明若小五&小六名次在10名可免學費, 咁即係免1年or6年. 會唔會間間都唔同.

回覆 2# hinhin_ma 的文章

起初是當traning 的心態考直資, 但很快就話收咗,我就立刻回覆放棄,不久直資的主任打電話來話給亞仔6年免費學費,叫我考慮. (當時在2月中)

回覆 2# HIN2003 的文章

不知道啦! 起碼証明亞仔有人看上,好過現在要等運到

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-15 14:55 發表
不知道啦! 起碼証明亞仔有人看上,好過現在要等運到

如果係學校提出offer ,你囝囝d成績應該outstanding. 不用擔心.

既然有直資收咗, 又唔使學費, 點解仲要參加呢個咁殘酷嘅大抽獎呢?
‹ 上一主題|下一主題