用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
樓主: 榛子果仁
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

I try 乜片都唔著, 只著底褲仔, but he always run to my bed or his bed

原帖由 榛子果仁 於 11-4-8 15:46 發表
因為佢返學, 咁返學開始已經著學習褲, 同埋學校定時帶佢去廁所(1個鐘倒一次), 慢慢佢坐廁所時已疴到.

我個問題係, 捉佢去廁所佢疴到, 但佢唔講, 咁點搞呢?

我睇咗外國一些網頁, 佢教話要小朋友有經驗瀬濕, 咁我咪 ...

snow, 囝囝係咪已控制地你帶佢去廁所, 就疴得出?

同埋佢濕咗有無唔舒服話你聽?

因為最初我著咗戒片褲, 厚到舒服到我囡瀨咗居然唔同我講, 我把心一橫, 只著普通底褲仔, 濕哂褲連地下, 抹我都唔驚, 洗我又唔驚, 每一次濕咗, 都要同佢講: 啦, 濕咗唔舒服呢, 下次要同媽咪講疴vv, 咁我囡囡就會話: 瀨濕咗呀, 下次同媽咪講疴vv~! 咁10日左右就得咗~!

我囡囡除咗瞓覺和出街外, 其他時間都可以唔著片啦.

Thanks, 榛子果仁,我個女響potty有時疴到,咁我應該要開始唔俾佢著片喇

sweet orange,

你可以試下出街都唔著, 但你要帶摺合廁板同埋知道廁所喺邊度~!

同帶多底褲仔同褲. 因為我去街都只係著底褲仔呀, 呢幾日, 4日有3日夜晚都無濕片呀~!

大家努力呀~!

想 問 下 各 位 佢 地 pn 班 收 唔 收 細 b , i like LH so much but my bb born @ mid of sept

原帖由 chichibb 於 11-4-7 23:28 發表

開學初期老師都差不多每日打電話講吓小朋友既情況, 到後期如果小朋友冇咩問題都唔會打黎, 但家長如果有問題都可以打比老師. 我幾鐘意佢地d親子活動, 之前就有旅行同埋運動日, 而家進行緊故事媽媽, 遲d仲可以觀課:g ...

嘩, 聽落唔錯喎... 親子活動我鍾意呀, 有d期待添!!

大家呢期分享緊上廁所同戒片訓練...好似為返學做好哂準備喎!

呢方面我真係較落後啦, 因為日常主打靠姐姐湊阿囡, 好多時為左方便兼且佢都冇恆心訓練阿囡去potty, 所以阿囡到依家仲係要著片既baby...  不過見大家都咁努力, 而且天氣又開始暖番d, 差不多係時候又再試去廁所訓練啦. 希望係返學前有進步啦!

原帖由 濼晴 於 11-4-8 21:30 發表
想 問 下 各 位 佢 地 pn 班 收 唔 收 細 b , i like LH so much but my bb born @ mid of sept

以我所知, 8月中之後出世既小朋友佢地今round pn interview冇得in住喎...

不過, 之後佢地會唔會再有下一round細b interview我又唔清楚... 你係咪已入申請表?! 有冇打去問下lh呀?

原帖由 rahim 於 11-4-8 15:41 發表
Hello, thank you for your sharing too. 小儿只有pm offer,所以要考虑吓。故想知多D以作分析。请问课程如何?如程度,功课量。学校又会否著重小朋友的纪律行为?每星期会否有课程表比daddy mammy follow up. Anyway, Than ...

lh既課程不嬲都評價好好, 佢有自己team去設計課程. pn每星期只有一頁功課, 至於紀律行為佢地都注重架, 小朋友都要坐定定聽老師講野, 又要排隊去toilet同放學架:)

原帖由 榛子果仁 於 11-4-8 15:47 發表
chichibb, thanks so much for your sharing~!

上年我都因為想報學之園而認識到一班靚太, 大家share左唔同既意見, 真係好開心架, 所以你地有咩想知都可以問我, 我知既都會同大家分享

原帖由 濼晴 於 11-4-8 21:30 發表

其他分校都係大b為主, 好好彩康城係新校, 我個女先入到咋

原帖由 lydi 於 11-4-8 21:41 發表
大家呢期分享緊上廁所同戒片訓練...好似為返學做好哂準備喎!

呢方面我真係較落後啦, 因為日常主打靠姐姐湊阿囡, 好多時為左方便兼且佢都冇恆心訓練阿囡去potty, 所以阿囡到依家仲係要著片既baby...  不過見大家都 ...

我個女都未開始介片架, 都諗住easter個大假叫姐姐train吓佢

原帖由 lydi 於 11-4-8 21:30 發表

嘩, 聽落唔錯喎... 親子活動我鍾意呀, 有d期待添!!

係呀, 不過真係要預多d假比佢囉

chichibb, 你最鍾意康城LP乜嘢, 同埋覺得有乜嘢係如果改善咗就PERFECT啦咁樣呢? 平時佢地會唔會去第二個班房上堂架?如音樂堂去音樂室. LETTERLAND係一個點樣的教材呢?
佢地的親子旅行/運動會/OUTING, 係星期六定係平日架?
有無中秋節燈籠比賽呀或其他節日比賽? 或新年著新年服
我諗到就問, 希望我唔會好煩氣啦~!

chichibb,多謝你,你真係好人呀,同我地分享咁多野!!
想問問8月開學時,是否頭3日可以陪小朋友返1小時,之後就要佢自己返學架喇??我應該要預幾多日假陪阿女去適應返學呀?

原帖由 榛子果仁 於 11-4-9 00:26 發表
chichibb, 你最鍾意康城LP乜嘢, 同埋覺得有乜嘢係如果改善咗就PERFECT啦咁樣呢? 平時佢地會唔會去第二個班房上堂架?如音樂堂去音樂室. LETTERLAND係一個點樣的教材呢?
佢地的親子旅行/運動會/OUTING, 係星期六定係平 ...

其實我初初都唔識學之園架, 係開始搵kinder既時候黎呢到既討論區睇先知佢咁難入, 我個女講野係delay嗰隻, 所以上年都考唔到kinder, 最後只係啟思收左, 咁個朋友同我講lp開分校, 同埋會成10月先開學, 咁我個細女就perfect啦, 最初只係waiting, 後來收左pm, 跟住差不多開學時又轉到am, 所以真係好感恩架啦
上次家長會先知返學條路有好多工人放狗又唔理, 佢地話好
dirty同埋有異味, 佢地而家都迫緊發展商做野, 但我個女係坐校車, 所以對我無咩影響.
佢地通常都係自己課室上堂, 如果大肌肉時間就出去playground玩吓.
letterland佢有隻cd比小朋友屋企聽, 上堂就會教phonics, 有d遊戲玩吓.
佢地的親子旅行會係假日, 但運動會/家長會/故事爸媽就係平日架.

原帖由 Cherrywsy 於 11-4-9 00:31 發表
chichibb,多謝你,你真係好人呀,同我地分享咁多野!!
想問問8月開學時,是否頭3日可以陪小朋友返1小時,之後就要佢自己返學架喇??我應該要預幾多日假陪阿女去適應返學呀? ...

因為上年新開, 所以我地係11月中先開學, 佢開學前有六日係per-visit, 唔係正式返學, 只係返去一個小時玩吓, 適應吓環境, 可以著or唔著校服既. 到正式返學頭三日係可以陪(好似其實只係陪兩日, 不過因為中間隔左一日假期, 所以學校比陪三日), 只係返一個鐘, 第四日無得陪但都係返一個鐘, 之後三日就係個半鐘, 再之後三日係兩個鐘, 之後就正常時間即係三個鐘架啦:D

Thank you very much. The information is very useful.
原帖由 chichibb 於 11-4-8 23:30 發表

lh既課程不嬲都評價好好, 佢有自己team去設計課程. pn每星期只有一頁功課, 至於紀律行為佢地都注重架, 小朋友都要坐定定聽老師講野, 又要排隊去toilet同放學架:) ...

原帖由 chichibb 於 11-4-9 01:32 發表

因為上年新開, 所以我地係11月中先開學, 佢開學前有六日係per-visit, 唔係正式返學, 只係返去一個小時玩吓, 適應吓環境, 可以著or唔著校服既. 到正式返學頭三日係可以陪(好似其實只係陪兩日, 不過因為中間隔左一日 ...

謝謝你的資料呀~~我仲有D問題想問你架,please check pm!!
‹ 上一主題|下一主題