用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
樓主: 榛子果仁
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

My kid is an existing student in LH-LP. the air quality inside and outside the school campus is absoultely ok, never smell bad. don't worry.   

The smell problem exists only on the way to the MTR station. But it doesn't happen everyday, only in very hot and humid weather.  Still worry, can let your kid take school bus, which pick up and drop off the students in front of the school enterance.

學校網址上的校服價錢, 成套都唔算貴~!

原帖由 榛子果仁 於 11-4-7 14:45 發表
因為我囡囡氣管同鼻都敏感, 所以我有留意之前講味的問題, 但我次次入去學之園(因為有時要個囡喺車上瞓覺, 我地時不時入會駕駛去康城, 順便去埋學之園度, 望下間學校, 俾囡囡睇下環境, 介紹學校), 都無味架.

學校應 ...

我地上年開學係頭三日一個鐘, 佢地逢星期五都會upload相上去比家長睇架, 另外會email video個link比你地睇d早操歌, 等你地可以學吓同小朋友唱, 佢真係一間唔錯既學校~~

好期待

我個囡都係氣管同鼻都敏感, 返左三個月學都無乜野. 佢發左果排都係因為轉天氣同埋空氣污染指數好高時. 所以學校應該OK.

原帖由 榛子果仁 於 11-4-7 14:45 發表
因為我囡囡氣管同鼻都敏感, 所以我有留意之前講味的問題, 但我次次入去學之園(因為有時要個囡喺車上瞓覺, 我地時不時入會駕駛去康城, 順便去埋學之園度, 望下間學校, 俾囡囡睇下環境, 介紹學校), 都無味架.

學校應 ...

我都係住坑口, 囝囝會讀pm班. 請多多指教 !!!

咁就好, 我住將軍澳咁耐, 得一年, 仲要係大暑個排幾日, 聞到有味 (我唔係住康城), 之後都無...

原來有VIDEO, 今年係2班AM, 2班PM, 唔知PN的老師好唔好呢? 希望細心.

嘻, 近排戒片作功, 返學擔心少一樣野~! 又環保啲, 慳返唔少學習褲錢~!

係成功先啱~! 其實, 我對學之園好有期望, 因為口碑一直不錯, 問其他人, 好少人彈. 同埋, 我真係鍾意佢中英的上堂語境. 相信我們的小寶們一定會愉快學習~!

開放日我都有去呀, 仲參加咗個音樂環節, 囡囡不知幾鍾意見獅子衫~! 仲有啲樂器好多種類~!學園環境又新又好... 依家的小朋友幾咁幸福, 學校都咁靚~!

08 angels & chichibb...thanks for sharing.  can u share more about the LH LP? say the communications between teachers and parents? how frequent they talk with you about kids' progress? any parent-kid activties (both outing/ homework?)

原帖由 fatbei 於 11-4-7 22:40 發表
08 angels & chichibb...thanks for sharing.  can u share more about the LH LP? say the communications between teachers and parents? how frequent they talk with you about kids' progress? any parent-kid  ...

開學初期老師都差不多每日打電話講吓小朋友既情況, 到後期如果小朋友冇咩問題都唔會打黎, 但家長如果有問題都可以打比老師. 我幾鐘意佢地d親子活動, 之前就有旅行同埋運動日, 而家進行緊故事媽媽, 遲d仲可以觀課

佢地d親子活動, 之前就有旅行同埋運動日, 而家進行緊故事媽媽, 遲d仲可以觀課

我囡囡間PN, 只有旅行,但好多圖工比賽架一節日到~!

學之園好多outing呀,仲有觀課~!!!我鍾意呀~!!!

透明度幾高呀間學校~!

觀課我都鐘意呀,好想知道阿女在學校的表現!

通常幾時會有觀課?下學期、學期尾?

原帖由 Cherrywsy 於 11-4-8 10:19 發表
觀課我都鐘意呀,好想知道阿女在學校的表現!

通常幾時會有觀課?下學期、學期尾?

我地仲未有通告, 但其他分校已經出左, 可能過多一兩個月就到我地

08angels and chichibb,

你地的小朋友鍾唔鍾意玩遊戲袋呀?

同埋你地的小朋友會否直上K.1?或已有K.1收咗出去讀, 轉校的考慮又係乜嘢呢~!

多謝你地的分享, 對我地呢班準園媽好重要呀~!

原帖由 榛子果仁 於 11-4-8 13:25 發表
08angels and chichibb,

你地的小朋友鍾唔鍾意玩遊戲袋呀?

同埋你地的小朋友會否直上K.1?或已有K.1收咗出去讀, 轉校的考慮又係乜嘢呢~!

多謝你地的分享, 對我地呢班準園媽好重要呀~! ...

佢d遊戲袋幾好玩架, 有時收埋一排再拎出黎玩, 所以幾"come"玩
我個女會直上k1, 因為佢唔係好識講野, 所以我地in左一間就冇再in, 可能今年考吓pc同spk, 如果好彩考到先比佢做大b

榛子果仁,
你又好啦, 戒片成功, 我而家先開始帶阿女定時坐Potty, 但佢仲未識講去VV, 所以我仲俾佢著緊片, 請問你係點幫佢戒架? 用左幾耐先戒到?

Hello, thank you for your sharing too. 小儿只有pm offer,所以要考虑吓。故想知多D以作分析。请问课程如何?如程度,功课量。学校又会否著重小朋友的纪律行为?每星期会否有课程表比daddy mammy follow up. Anyway, Thank you very much for your help.

因為佢返學, 咁返學開始已經著學習褲, 同埋學校定時帶佢去廁所(1個鐘倒一次), 慢慢佢坐廁所時已疴到.

我個問題係, 捉佢去廁所佢疴到, 但佢唔講, 咁點搞呢?

我睇咗外國一些網頁, 佢教話要小朋友有經驗瀬濕, 咁我咪盡地一煲, 乜片都唔著, 只著底褲仔, 特登唔帶佢去廁所, 佢瀨咗10次到, 10日就搞掂, 識得叫話疴vv(因為疴唔唔佢歲半已經識得講)...

但先決條件係, 要定時帶佢去廁所, 而要係廁所成功去到... 先可以盡地一煲比佢經驗瀬濕.~!

chichibb, thanks so much for your sharing~!
‹ 上一主題|下一主題