用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 千禧小龍2012升中啦!
樓主: 701003
go

千禧小龍2012升中啦! [複製鏈接]

原帖由 tszyan1001 於 11-4-11 23:54 發表
我個仔同Phoebepanpan個仔同校,唔好以為有聯系好,我哋間聯系中學好厭棄小學啲勉強入去既學生,聽聞仲係家長升中講座中話如果你哋係BAND 2就最好唔好考慮佢哋喇!啲家長聽到感到有攰視! ...

Hi,我小朋友是千禧龍仔,TKO區,佢想入體藝,但他成績己很危+飄忽,且P.E.不是很出色(沒有獎,只有興趣),所以看來機會很危. (体艺全港收生,全港排次與淨Tko又差一大截,所以
為有看佢來緊的呈分試,看佢自己的造化!!!!

你介唔介意PM我邊間中學呀?

回覆 2# hw1115 的文章

老師話全級35名內band 1 (我諗老師保守左), 應該50名內

我仔都想入體藝, 佢在學校有拎運動獎, 老師們都覺佢運動出息, 但以佢現有成績好微囉. 而且沙田又遠左D.

原帖由 phoebepanpan 於 11-4-14 13:25 發表
我仔都想入體藝, 佢在學校有拎運動獎, 老師們都覺佢運動出息, 但以佢現有成績好微囉. 而且沙田又遠左D.

体藝90%收Band 1生.
學校有沒有說考幾名(全級)是Band 1? 因联糸已收約全級一半,又說band 2 最好唔好選,另有部份Top Band 1 選了他校,即Over 一半Band 1?

你仔學校出卷是否很深?看Band 1生 比例可估計到學校是否偏深. 估計小朋友Band 幾?
你小朋友運動出色都有很多學校喜歡收的.
if Band 2 直資,仔仔表哥讀緊滙知F.1都話OK,校風也OK.學費平 (below 1,000),考十名內好像有獎學金,不用交學費(不知全班or全級),表哥正以此為目標,可以參考吓.

運動出色, 但成績未見起息,
我淨係知中文比教深, 英數應該普通

我姑奶都叫我試下他區,不過,大少又真係好唔知點,2nd term quiz 不知搞咩, 如果呈分都係咁,都唔知點填好!
六月就考試喇,真係 ... 唉 !
阿媽

回覆 66# S.S. 的文章

跨區仲危喎,我想同佢轉直資重讀小五,不過轉校好難,唉,都唔知點好

直資學費是否很貴,我女的成績都不好,有什麼直資學校可介紹?thx!!

原帖由 ccn008 於 11-4-9 18:16 發表
大家好, 我家公主今年p.6, 回想p.5第一次呈分試, 考得好好, 心諗掂晒啦!  點知p.6 1st term呈果次, 佢中文作文作錯題, 趺左50名, 當然好失望啦...我把心一橫, 去年11月幫佢報直資, 12月亦確認被取錄....往後的考試,  ...

part2...

原帖由 chanman0522 於 11-4-6 13:08 發表
我家既細小姐係黃大仙區,一直以來成績都係唔太好(中文:六十幾,英文:長期處於不合格狀態(四十幾到五十幾),數學:七十幾,常識:九十幾)都唔知點算,點揀好,真係投降! ...

續上次留言又過左幾個星期...我家細小姐派左測驗成績同家長日見左老師,今次的成績...中文:都係六十幾分,英文:跌到得三十幾分,數學同常識都係跌到得六十分...全班&全級33人考20...不過就未呈分...今次真係

我個小龍仔成績在band 2上落,九龍城區唔知怎樣步署,希望大家俾意見。聽講陳瑞祺喇沙今年開始中一全英中,Band 2仔唔知冇無機。冇無陳瑞祺喇沙家長給些意見。

原帖由 ccn008 於 11-4-9 18:16 發表
大家好, 我家公主今年p.6, 回想p.5第一次呈分試, 考得好好, 心諗掂晒啦!  點知p.6 1st term呈果次, 佢中文作文作錯題, 趺左50名, 當然好失望啦...我把心一橫, 去年11月幫佢報直資, 12月亦確認被取錄....往後的考試,  ...

請問報了哪間直資???

我個千禧龍仔, 成績都幾好, 岩岩P.5呈分試中英數常音樂都有A, 但普通話B, 視藝同體育得C; 學校冇排名次, 但就有比阿仔BANDING 屬B1...

我地住響天水圍, 天水圍似乎冇一間校風好又係BAND 1既中學, 尤其英中, 同埋覺得天水圍D學生好百厭; 元朗競爭又大; 我老公就打算同阿仔響自行選校果時報上水或者沙田; 但上水咁上大陸人朝朝黎返學, 競爭咪仲大? 不過我老公響上水大, 佢成日覺得上水D學生曳都唔夠天水圍... 但我自己就響沙田大, 我點都覺得沙田校風好D!

仲有就係, 阿仔響天水圍依家就話BAND 1啫, 去到第二個區會唔會趺BAND呢? 一陣唔知但真係趺咗, 選錯校咪累咗佢?

問題除左係選誇區之外, 仲要考慮阿仔第時返學, 如果係天水圍/元朗, 佢可以自己坐輕鐵返學; 但如果誇區去上水/沙田, 我地就要搬屋... 個問題係, 我地住既係居屋, 賣又賣唔出, 租又唔租得, 如果響第二個區租多間屋, 咪即係要供兩層樓!?

呢堆問題由阿仔小四已經不停響我個腦度轉, 煩死人!

如果你係我, 你會點抉擇?

回覆 72# joanne2010 的文章

Duplicated

回覆 72# joanne2010 的文章

小朋友到中學時,又係另一個轉捩點。我識得啲朋友o既小朋友都係晨咁早誇區返學,完全無問題。

好似我小朋友咁,本來我都以為佢會讀李X基書院,因為佢學校有好多小朋友去呢間讀,點知佢同我講,佢想試下考下九龍區o既學校。咁我咪帶佢出去參觀啲學校open day/seminar,一來等佢知道誇區係要付出幾耐時間返學,二來等佢感受學校o既環境同氣氛。之後就漁翁散網等面試,最後收到取錄信再作決定。

你而家,不如收集下你心儀學校資料(不論上水或沙田),打聽下交通路程,因為天水圍係有巴士到上水同沙田o架o麻!

至於元朗區,咪有間叫元朗信x中學,佢都係band 1o黎呀! 你去khmama開嗰個2010全港中學排位入面睇睇,以作參考啦!

祝你小朋友入到心儀中學!

我個千禧龍仔, 成績在班上中等, 未知全級排名! 校網深水埗, 但應該會轉入沙田網(住址), 但又怕會跌banding, 但唔想佢在龍返學, 想佢就近返學! 直資一定會考, 問題係若咁好彩考到都算心水直資仲搏唔搏大抽奬, 唉而家d 教育制度真係玩c 班家長!

現階段,努力考好呢兩次試至諗啦! 如果成績係band 1頭,咪唔洗太過担心,大可進取啲去揾band 1 頭中學。沙田出九龍讀書都唔係好耐車程o者,我覺得你應考慮九龍學校先啦!

原帖由 小傑媽媽 於 11-5-11 23:06 發表
我個仔都係小五,而家我日日都好頭痛,好擔心…

佢下個月就考第一次呈分試啦,但佢仲係唔緊唔要咁,之前考試已經一次差過一次,黎緊既三次考試真係生死時刻,佢仲唔識得努力d,唉~~~~~~~~

佢而家既成績應該仲算 ...

真係要比多兩錢肉緊,一到呈分試,就算自己可以保持水準,但其他人進取,你都輸比佢地。

原帖由 goodenough 於 11-5-12 00:27 發表

真係要比多兩錢肉緊,一到呈分試,就算自己可以保持水準,但其他人進取,你都輸比佢地。

所言甚是.

你D還好啦 我個仔係今次呈分試后開家長會只講考得A划B與C 連幾分都冇講亦無講排名
‹ 上一主題|下一主題