用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 千禧小龍2012升中啦!
樓主: 701003
go

千禧小龍2012升中啦! [複製鏈接]

大家好, 我家公主今年p.6, 回想p.5第一次呈分試, 考得好好, 心諗掂晒啦!  點知p.6 1st term呈果次, 佢中文作文作錯題, 趺左50名, 當然好失望啦...我把心一橫, 去年11月幫佢報直資, 12月亦確認被取錄....往後的考試, 在沒有壓力下, 當然考得吾錯啦.  但我無後悔報左直資中學, 因為在3月開始, 學校已快人一步, 有學前班, 我女仲識左好多同學, 好開心, 而我亦不再傷神...大家都安樂晒....

以上只跟大家分享個人經歷, 不是鼓吹大家報直資中學.

我都想幫我家公主報直資中學, 有無好既suggestion ?
聖瑪加利 (西九龍) ok 嗎 ?

原帖由 ccn008 於 11-4-9 18:16 發表
大家好, 我家公主今年p.6, 回想p.5第一次呈分試, 考得好好, 心諗掂晒啦!  點知p.6 1st term呈果次, 佢中文作文作錯題, 趺左50名, 當然好失望啦...我把心一橫, 去年11月幫佢報直資, 12月亦確認被取錄....往後的考試,  ...

S.S.
fri & sat 都上堂,$$比左,但學幾多,受幾多真係靠佢,但現階段,我no eye see >.<

原帖由 Kittymummy 於 11-4-9 21:59 發表
我都想幫我家公主報直資中學, 有無好既suggestion ?
聖瑪加利 (西九龍) ok 嗎 ?

我新界區架, 所以吾知你果邊d中學.  
我都係上網同請教人地意見, 攞多d資料甘啦....

Phoebepanpan,
依樣就真係睇佢地自己喇, 我依家都係放託管,不過來緊都可能會改埋"到會", 因佢收得唔平, 但我覺得唔值囉,
係就係好似遲左d, 但唯有來緊summer 努力d,等佢小六同升中後可以好d 輕鬆d 喇 !
阿媽

我仔英文差左好多,測驗時中,常只係緊緊合格,唔知邊間學校會收,我住九龍我都快發疯呢

S.S
Wa!你在此呼喚會收好多pm. 哦,haha
托管作用真係唔大,

醒目開學勳章 王國長老

我又搭咀
我女又係千禧龍女(哎, 只可以話原來龍年唔一定係醒目) , 中英數......我只可以用OK黎形容LOR, 課外活動....有LOR! 無喇!
佢(我)好彩, 有一條龍中學, 雖然唔係咩BAND ONE名校, 起碼我煩少好多, 直升算啦, 佢唔死我死.....
我女想托呀, 佢話細佬就好啦, 有老師教佢做功課...大佬, 我仔點同丫, 正式軟皮蛇, 唔托又係死路一條

原帖由 phoebepanpan 於 11-4-11 10:52 AM 發表
S.S
Wa!你在此呼喚會收好多pm. 哦,haha
托管作用真係唔大,

我個係龍仔, 將軍澳區, 希望六月的呈分試考得好好睇睇, 因為想選跨區中學.

Charlotte_mom
唔好講咩搭咀唔搭咀啦, 岩傾就一齊傾, 討論區就係咁啦.
以而家成績來睇, 我懷疑我仔係墊底果批. 唉NO EYE SEE.  

叫佢溫習好似要佢去死咁, 坐埋電腦前又咋咋帝帝以對CHECK 功課為名, 打機為實. EE哦哦咪唔玩做功課.
罵佢叫佢緊張下學習咩. 佢唔係唔知, 不過一埋位開壇就...學習態度有問題,  咪讀極都係咁上緊囉.

同你一樣, 學業唔標青, 運動係OK, 但又不至於在學界中拎到"入場卷"

佢學校有聯繫中學, 考到全級一半都應該入到, 但係間學校都幾谷, 尤其而家催殺校風, 學校點都要谷谷學生, 到時佢唔死我死. 所以考慮直資

cocoa2000
聽人講跨區會DROP GRADE喎, 會考邊區?

我個仔同Phoebepanpan個仔同校,唔好以為有聯系好,我哋間聯系中學好厭棄小學啲勉強入去既學生,聽聞仲係家長升中講座中話如果你哋係BAND 2就最好唔好考慮佢哋喇!啲家長聽到感到有攰視!

原帖由 tszyan1001 於 11-4-11 23:54 發表
我個仔同Phoebepanpan個仔同校,唔好以為有聯系好,我哋間聯系中學好厭棄小學啲勉強入去既學生,聽聞仲係家長升中講座中話如果你哋係BAND 2就最好唔好考慮佢哋喇!啲家長聽到感到有攰視! ...

我聽依個傳聞幾年啦. 我相信係真既. 尤其殺校風開始嚴重要縮班, 我做校長都想選D 叻既為學校增光啦.
墊底既咪家長自救囉.
我姪仔讀協和小五, 都有補底補課班, 但我地小一二先有. 而家... 家長自救囉.
我成日問阿仔, 你點升中.

原帖由 tszyan1001 於 11-4-11 23:54 發表
我個仔同Phoebepanpan個仔同校,唔好以為有聯系好,我哋間聯系中學好厭棄小學啲勉強入去既學生,聽聞仲係家長升中講座中話如果你哋係BAND 2就最好唔好考慮佢哋喇!啲家長聽到感到有攰視! ...

Very very bad.

原帖由 phoebepanpan 於 11-4-12 08:27 發表

我聽依個傳聞幾年啦. 我相信係真既. 尤其殺校風開始嚴重要縮班, 我做校長都想選D 叻既為學校增光啦.
墊底既咪家長自救囉.
我姪仔讀協和小五, 都有補底補課班, 但我地小一二先有. 而家... 家長自救囉.
我成日問阿 ...

我地那間聯繫中學咪一樣沒有用, 仲要一2間小學分,
得12.5%.唉!

原帖由 Terry280905 於 11-4-12 13:27 發表

我地那間聯繫中學咪一樣沒有用, 仲要一2間小學分,
得12.5%.唉!

邊間中學聯繫? 你仔成績都幾好. 入到啦.

phoebepanpan

要睇下佢呈分試考成點再決定試邊區.

cocoa2000

原帖由 phoebepanpan 於 11-4-12 20:39 發表

邊間中學聯繫? 你仔成績都幾好. 入到啦.

慕德呀! 但我不會揀.

終於有名次啦... 全級 73/150 , band 2 灰呀

原帖由 hugub 於 11-4-14 10:26 發表
終於有名次啦... 全級 73/150 , band 2 灰呀

那麼名次第幾才是band one ?
‹ 上一主題|下一主題