用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幫幫手宣道,禮賢邊間好
樓主: 320BeBe
go

幫幫手宣道,禮賢邊間好 [複製鏈接]

原帖由 sunsunmimiqq 於 11-3-1 20:57 發表

我俾 99分 宣道

Hi Sunsunmimiqq,
Can you elaborate more? I also want to know the details. Thx!

回覆 19# bibikids119 的文章

因禮賢不是直上,現較偏向培道或TT

我會選宣幼!因宣小的程度高,多入band 1中學...
我個仔都 in 左好幾間,現宣幼offer pm,九龍塘啟思offer am,禮賢同KV都係 waiting,如遲些收到禮賢同KV的offer信(如有機會),我都係選宣幼,因為,宣幼的程度適中,會按child的發展來設計課程。

原帖由 mylee6 於 11-3-1 22:32 發表

Hi Sunsunmimiqq,
Can you elaborate more? I also want to know the details. Thx!

老師/嬸嬸有愛心, 有耐性, 有經驗, 課程適中, 小朋友有禮, 學習態度良好.................大女兒係度畢業, 小女兒K1, 加埋差不多四年, 我都非常滿意.

人人話宣幼程度低, 但至小我女兒和她好多同學仔上到不同小學都係名列前矛. 現在大女的同學好多來自不同幼稚園(當中包括一些名幼稚園), 但上到小學我一樣聽到她們媽媽好多埋怨e.g做功課好慢, 學習進度跟吾上, 好勞氣, 小朋友吾鍾意返學...

可能真係咁岩我女在宣幼三年加現在小女兒都好彩年年都有好老師. 所以我比99分, 其中扣咗個一分係件校褸好肉酸啊 !

我小女兒在開學前我同老公都覺佢有問題(說話遲緩, 怕事, 內向,)但現在她健談, 開朗, 所以我真係好鍾意呢間幼稚園.

Thanks for sharing!我仲係煩惱中!
原帖由 potato081 於 11-3-2 23:12 發表
因禮賢不是直上,現較偏向培道或TT

回覆 2# sunsunmimiqq 的文章

Hi sunsunmimiqq,
Your reply really reinforce my decision coz not many Alliance KG parents provide so details like you.

Can you PM me further coz I also want to know the languages?
But only worry is Eng & Mandarin.
How much time everyday to have Eng & Mandarin?
Did you take a lot of extra-curricular activities?

原帖由 mylee6 於 11-3-4 17:59 發表
Hi sunsunmimiqq,
Your reply really reinforce my decision coz not many Alliance KG parents provide so details like you.

Can you PM me further coz I also want to know the languages?
But only worry is E ...

我吾知點PM啊!

Languages 方面- 佢有外籍老師和國語老師, 但我無考究一日上幾多堂or 一星期上幾多堂,  我覺得呢D可以係課外補, 而宣道俾我既係$$或其他課外課程俾吾到我.

係大女幼稚園時期我有俾比學彈琴, 跳舞, 溜冰, 畫晝, 游水,國語, 劍橋英語. 不過我要以佢學得開心為主, K1-K3吾忙可以比佢試多D吾同既野, 依家小學時間無以前咁多&佢開始知道自己興趣係邊所以有D已經無學, 另外又加咗一D其他玩既活動比佢, 而英文就完全Cut 晒.

原帖由 sunsunmimiqq 於 11-3-4 20:26 發表

我吾知點PM啊!ops:" />

Languages 方面- 佢有外籍老師和國語老師, 但我無考究一日上幾多堂or 一星期上幾多堂,  我覺得呢D可以係課外補, 而宣道俾我既係$$或其他課外課程俾吾到我.

係大女幼稚園時期我有俾比學彈琴 ...

I have been comparing Alliance with LH. After your detailed info, I prefer Alliance.
Would you mind sharing which primary school your elder daughter is studying?

原帖由 mylee6 於 11-3-5 23:06 發表

I have been comparing Alliance with LH. After your detailed info, I prefer Alliance.
Would you mind sharing which primary school your elder daughter is studying?

holy family (kln city)

真係要睇做家長的, 有冇時間同心機教小朋友, 除左小朋友天資外, 小朋友成功與否都好睇家長, eg. 放學同小朋友溫習, 課外活動對升小一有冇幫助呀~
所以如果家長有dd時間同精力的話, 不防選間程度深d嘅幼稚園,
我唔知宣幼深唔深, 但宣小的確好好, 就係因為佢唔係100%直升, 可以選d叻小朋友入去, 所以我會覺得宣幼會幾好~!!

而培道, 我兩年前打去問學校, 佢話100%升番培小, 所以一心唔晒煩的家長就可以放心喇.... 培道d好老師好nice, 學生都好有禮, 品德我覺得100分...
如果係女仔, 我都會選培道, 因為培中係女校, 我成日接仔放學個時見到培中女生, 個個都好端莊, very good~!!

原帖由 sunsunmimiqq 於 11-3-5 23:11 發表

holy family (kln city)

Thanks for your sharing and wish your daughters have happy school lives.

見到你地問宣幼, 真係好想講下呢間學校, 我個女依家讀緊宣幼k3, 好開心, 每班3班主任制, 每個班主任都負責10多個小朋友, 我去觀課, 見到每組分開上堂, 所以老師很容易照顧到小朋友, 亦都好清楚每位小朋友的需要.  正如之前的mama講, 宣道設有外藉老師及普通話老師, 應該每星期上堂一次, 但班主任都會再為小朋友重溫課程內容. 功課k1都係一d連線及簡單的功課, k2開始要寫字, k3就為左令小朋友更易適應p1的課程, 功課都多左少少, 不過好易handle, 唔怕! 無默書, 不過每個學期老師都會為小朋友進行測驗, 只係口頭問, 睇下小朋友識到幾多野, 再為成績表mark分, 成績表無分數, 只有1-5的分級, 成績表入面都有晒小朋友日常係學校的情況, 如有無留心上堂, 體能發展等等, 所以佢地的成績表係成個file的, 入面仲會有小朋友的班照, 日常的勞作照片, 令到整個成績表好豐富. 除左功課, 學校仲有d project做, 家長只需要為小朋友搜集資料, 帶返學校之後老師就同小朋友一起做project, 可以見到小朋友之間的合作性, 與及小朋友完成整個作品的成功感. 每逢家長日, 呢d作品就會展示出黎比家長睇.

另外, 學校都有很多活動, 大時大節的活動必定有, 生日會, 仲會帶小朋友出去supermarket, 去公園繪畫etc. 學校亦設有小型圖書館, 每年都有指定的時間, 小朋友要每星期係學校借書, 返屋企做報告, 可以用圖畫去表達, 唔係要寫閱讀報告, 好簡單.

今年學校轉左新校長, 加入左好多新的元素, 令到學校更加好 (呢個係我本人的感覺), 例如上星期係英語活動週, 小朋友由外籍老師帶領做食物, 每級都有不同的主題, 呢個就係新校長到任後的新嘗試.

學校係基督教, 令到小朋友很愛主, 很愛聽聖經故事. 小朋友亦都需要讀聖經金句.

至於最後大家都想知道升小學的問題, 宣小每年都會收最多60位宣幼學生, 其實係升宣小方面小朋友沒有特別, 只係派表同收表都唔洗自己排隊, 宣小會送d form去宣幼, 填好後宣幼交去宣小.  考試日期同其他小朋友一樣, 宣小好似就安排左宣幼的學生一切考, 因為當日我帶小朋友面試, 身邊都係自己的同學.

學校只係輸蝕係校舍細, 不過都應有盡有, 每樣野都按步就班, 最緊要係輕鬆學習, 但又能夠吸收到知識, 呢一點先係令到小朋友好喜愛上課的原因.

以上只係我一點點的意見, 希望可以幫到大家.  如果有咩錯左, 亦都歡迎宣幼的家長更正.

祝願各位小朋友都可以擁有開心快樂的幼稚園生活.

我會揀宣幼

My daughter also studying in the Alliance K2, I completely agree with what makjac's comments about the Alliance.  My daughter 2 years ago also offer from these two kinder, I'm lucky that I choose the right kinder for my daughter.  She loves going to school everyday even she get ill.

原帖由 karen55407 於 11-3-9 10:11 發表
我會揀宣幼

我個女讀埋今年就要離開, 其實真係好唔捨得呀!  

原帖由 vickyl 於 11-3-9 16:14 發表
My daughter also studying in the Alliance K2, I completely agree with what makjac's comments about the Alliance.  My daughter 2 years ago also offer from these two kinder, I'm lucky that I choose the  ...

原帖由 makjac 於 11-3-9 10:04 發表
見到你地問宣幼, 真係好想講下呢間學校, 我個女依家讀緊宣幼k3, 好開心, 每班3班主任制, 每個班主任都負責10多個小朋友, 我去觀課, 見到每組分開上堂, 所以老師很容易照顧到小朋友, 亦都好清楚每位小朋友的需要.  正 ...

好詳盡, 好清楚

當年大女畢業時我都非常吾捨得, 到依家我地一班畢業生都有定時攪下活動, 而老師有時間都有出席一齊聚下架.

你個小朋友依家幾多年級呀, 同埋讀緊邊間小學呀?

我都希望我地依家呢班同學仔將來都會繼續聯絡, 更加希望好似你地貢可以約埋老師們出黎呀!

原帖由 sunsunmimiqq 於 11-3-9 21:04 發表

好詳盡, 好清楚

當年大女畢業時我都非常吾捨得, 到依家我地一班畢業生都有定時攪下活動, 而老師有時間都有出席一齊聚下架.

原帖由 makjac 於 11-3-10 13:19 發表
你個小朋友依家幾多年級呀, 同埋讀緊邊間小學呀?

我都希望我地依家呢班同學仔將來都會繼續聯絡, 更加希望好似你地貢可以約埋老師們出黎呀!

依家P.2 係九龍城一間女校,  其實我地一班家長都係靠Facebook 先可以成日有聯絡, 而有D老師都有 Add我地所以先可以仲Keep到.

唔好意思, 因為我小女將會就讀宣幼, 我想問吓宣幼的課程能否銜接到宣小? 麻煩大家, 謝謝!!!

原帖由 ms_piggylam 於 11-3-11 23:37 發表
唔好意思, 因為我小女將會就讀宣幼, 我想問吓宣幼的課程能否銜接到宣小? 麻煩大家, 謝謝!!!

程度一定差好遠, 不過上到小學又係"洗派"再玩過一樣, 我女的同學仔上到宣小, 一樣有人全班考第一, 有幾個全級頭十名內, 所以真係好睇自己小朋友資質同家長點樣教, 我之前講過我地一班畢業生去到吾同學校都考得吾差, 所以我真係覺得幼稚園吾駛一定好谷好深, 係真係最緊要開心愉快地學紀律, 態度同如何關心人, 當時我女的同學仔妹妹出世時有小小事, 老師帶領全班同學為她祈禱, 而我有小女兒時大女吾開心(好長時間), 老師發現後, 時常同我大女傾, 佢連假期都有打過俾我問我大女的情況.

當然好既幼稚園真係未必得宣道, 但宣道令我明白真係未必要好深好谷而令小朋友乖同叻.

我本人亦教過幼稚園(係九龍塘一間好有爭議性既出名好深英文既幼稚園)不過只係兩年. 所以我好深體會到兩種模式既分別.
‹ 上一主題|下一主題