用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs SFA
樓主: fionlkong
go

APS vs SFA [複製鏈接]

其實我都有担心, 仔仔的出路, 如跟校網, 真的比女仔少很多; 我都沒有補習, 但一直要keep位前頭, 真的不容易, 所以都想過插其他學校, 但佢又讀得好開心, 攪到我有點矛盾.

原帖由 shirleymatt 於 11-3-5 23:20 發表
點去defined一間學校係咪英小, 我想大前題是科目用咩語言教? 低班時中文用普教, 另有普通話堂, 但去到小三, 無普通話堂, 因為小朋友已經有一定聽寫能力, 改為要學日文OR法文.

小一開始, 數學以中文為主, 但輔以英數 ...

原帖由 crystalwsm 於 11-3-7 11:33 發表
想請教ChiChiPaPa,有無邊一科目會教快半年成一年?又有無邊個科目會英文教授?

只有數學教快1/4至半個學期。除英語科外,只有科學用英文教。

Shirleymatt

“學校自小一做project, 希望train up小朋友presentable, 習慣在一大班人面前present, 我覺得佢地呢方面真係做得幾好.”

If so, whether the parent need to spend much time to help them for preparation of project and homework?  Is it available for a working mami?

CWNA,

咁又係呀, 小朋友讀得開心, 覺得間學校好又真係唔想轉校~ 其實報分都係五六年班既事, 現在小朋友成績ok 都算了, 我都無咩點理, 咁學校本身都80% band 1, 我又無諗咁多喎, 或者我都係唔明點解一定要九龍塘地址啩, 因為我覺得出名的都有附屬小學, 加上頭輪可以講小朋友實力去睇有無得in,  剩餘的該區其它中學對我有唔係咁大吸引,, 我會覺得有好多中學會再好d, 所以校網對我來說未諗咁多呀,同埋都可以報屋企地址呀? (不過唔知到時教改又改成點lu) 打好個底先算la, 到時可能我想佢讀直資呢, 咁咩區我就更加唔駛怕啦^^

... [/quote]

[quote]原帖由 liusks 於 11-3-8 09:29 發表
Shirleymatt

“學校自小一做project, 希望train up小朋友presentable, 習慣在一大班人面前present, 我覺得佢地呢方面真係做得幾好.”

其實都要~ 例如佢地要做d 簡單模型, 咁我地都會幫下手, 同埋要做簡單powerpoint, 都要幫下佢地呀! 佢地唔同sem有唔同要求, 有時會用普通話present, 有時用英文present, 所以都要幫一幫呀! 不過, project learning 唔記名次, 唔駛擔心!

唔該晒ChiChiPaPa!!

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-3-7 22:53 發表

只有數學教快1/4至半個學期。除英語科外,只有科學用英文教。

如跟校網, 我看不出男仔比女仔少很多. 我親戚SFA->長沙灣天主教中學->大學. 呢個係SFA男仔典型路. 很TOP個D, 就九華, 喇沙等天主教學校.

至於女仔, SFA->上智, 又係典型路.

原帖由 CWNA 於 11-3-7 16:26 發表
其實我都有担心, 仔仔的出路, 如跟校網, 真的比女仔少很多; 我都沒有補習, 但一直要keep位前頭, 真的不容易, 所以都想過插其他學校, 但佢又讀得好開心, 攪到我有點矛盾.

...
‹ 上一主題|下一主題