用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 乳齒都未鬆,但恆齒已長出來,點算?
go

乳齒都未鬆,但恆齒已長出來,點算? [複製鏈接]

乳齒都未鬆,但恆齒已長出來,點算?

我個囡囡現在六歲,今日說牙肉痛,初時以為熱氣,但細心看才發現在門牙後正長出恆齒,但她前面的乳齒都未鬆,但恆齒已長出來,點算?好擔心呀!!

請問各位經驗媽咪,要唔要立即找牙醫拔掉?

Re: 乳齒都未鬆,但恆齒已長出來,點算?

不用擔心, 看來要拔掉乳齒, 找牙醫吧!  :

多謝妳的建議, thank you!

My daughter's dentist said that more than 80% of the kids has 乳齒都未鬆,但恆齒已長出來.  It's very common and no need to worry."  In my daughter case, when her 乳齒 become loosen, we take her to see dentist to pick it out. Dentist said I can do this by myself.   The hole of  乳齒 will be closed later and the tongue will push 恆齒 (need several years to grow its root) forward when the time passes by.

我個女上個月都係咁,佢下個月先6歲,所以之前我都唔為以佢會換牙。點知有一日我同佢檢查刷牙刷得乾唔乾淨,就俾我見到佢下門牙後面多左隻牙,前面o個隻都無鬆,我問佢痛唔痛,連佢自己都唔知多左隻牙,所以唔知痛。之後我就同佢去睇牙醫,牙醫話要脫左佢,如果唔係可能會等好耐佢先自己"luck",到時要隻新牙自己走位可又要等好耐。
而家脫左都有3個星期,我見佢隻牙真係向前走返入個位到,亞女話佢自己有用條月利去頂佢出去喎!所以佢咪可以入返去囉。   

一定要拔走, 費時弄丕恆齒呀....
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

我囡囡現在5歲半,上兩個月都係咁,下排中間牙仔一前一後,好似異形,但乳齒只係鬆鬆地,惟有搵醫生脫o左佢,現在已靚番啦!

講開又講, 我囝囝換兩隻下門牙都是去醫生處脫, 但現在第三和四隻出緊又係舊牙未甩, 唔知係咪又要去脫.

呢個情況好普遍, 去搵牙醫脫左佢啦! 唔駛擔心!

呀...............我仔上幾個月下門牙,有同樣事發生,問了牙醫朋友,佢話自然會脫,不用擔心,果然無事,初頭都怕d牙會斜,但漸漸走回正軌喎!加下重好齊,係比隔離d乳齒大隻d!

吾知係咪家吓D營養好, 我囝仔5歲都未能, 恆齒出咗, 乳齒都未, 剛剛上星期六去牙醫度脫咗啦

其實唔使咁怏嫁, 我個女之前都係咁, 下面兩隻未落後面出來, 我帶她看牙醫後牙醫叫她用三星期時間自己搖如果唔得先脫, 因為第一次, 我見看她一次拔兩隻牙仔真的很心痛, 後來下面隔離兩隻又出, 今次有經驗了自己搖, 但成功一隻另一隻又去脫, 經上次經驗她知道醫生唔會隨便幫她脫牙所以她才放心去診所, 上面門牙同樣後面先出, 不過我幫她成功搖去, 不過她上面右邊門牙隔離隻牙又出了, 我又正為她開始搖, 我都不知道為什麼她出的牙仔會那麼煩的, 真替好可憐!

多謝各位有心媽咪經驗之談,因為是無意間發現,又沒有經驗所以攪到手足無措,兼差D嚇親個女。

可否先請教一下,有邊個牙醫好D?(因為唔想有童年陰影),和一般收費如何呢?

THX!

babyhi 寫道:
不過她上面右邊門牙隔離隻牙又出了, 我又正為她開始搖, 我都不知道為什麼她出的牙仔會那麼煩的, 真替好可憐!

我也覺得奇怪仔仔啲牙出得那麼怪, 原來好多小朋友都一樣, 咁都冇咁驚.

朋友媽,

我仔仔找的牙醫在香港灣仔區, 你有興趣可pm我.

肥仔媽咪,
如果你住在九龍區你可試"何烜泰"醫生, 價錢好像是$400-$500, 你可打電話問問詳情, 因為除了他他的護士也十分很好, 我初時未看他時純電話諮詢, 我沒想到在電話中都可咁詳盡, 我當時是被她的服務態度吸引, 可能你覺得小朋友脫牙無須咁貴吧, 但我都是怕小朋友會有恐懼才去, 一開始時他不會立即叫脫, 我小朋友在整過過程很堅強, 雖然痛但沒有反抗, 我感覺得到她很信任牙醫叔叔, 你試過後你自然會相信我說的話沒有誇大了. 診所號碼為2397 1628 或 2397 1629

唔洗搵牙醫, 以前我小朋友試過, 兩隻上門牙未鬆, 恆齒完全已長出來, 把乳齒頂了出來(sau牙), 看來像有四隻牙叠在一起, look horrible, 看過牙醫說不用理, 後來自己掉了,恆齒很快(1�2months) 便回到原位. 

請問你小朋友隻乳齒要幾時先會鬆和自己脫落嫁?
‹ 上一主題|下一主題