用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一志願和第二志願有分別嗎?
go

第一志願和第二志願有分別嗎? [複製鏈接]

黃大仙區Band 1女

心目中有兩間for自行:  

1) 一間係保良局第一中學, 除了係區內最好, 全港排名亦很高.

2) 另外一間在何文田Band 1(旅港),排名在保一之後小小. 因不同網,而且弱網轉強網,驚會跌band, 唯一好處係我喺呢間學校畢業,唔知有無jetso。
佢只講過可以安排優先面試

請comment邊間放第一志願,邊間放第二志願, thanks.

0    0    0    0

1) 一間係保良局第一中學 - 1st choice

2) 另外一間在何文田Band 1 - 2nd choice

在自行收生, 根本孫無區域限制, 最心儀嘅一定要放第一, 因為係以理想程度為依歸, 亦唔會影響競爭能力, 校方係唔知你係以 1st choice  或2nd choice 揀佢哋。
無論係保守定進攻型, 因為考兩所中學都收你, 1st choice 會比你先, 你唔會知道 2nd choice 有無收到你, 至於你係舊生所一所中學, 子女報名有無着數咁就要睇收生標準有沒有 ' 與本校聯系' 嘅分數。 即使有你亦唔好開心得太早, 因為你真係要與另一名考生其他標準同分, 咁你 父母係畢業生先有着數。

大家要明白自行收生只收得五十幾個位, 學校一定會揀成績優異先,反而有 特異功能, 運動已經係次要, 如果有得揀而唔揀, 天誅地滅, 等到大抽獎派一大批 band 1 尾甚至 band 2 頭比你, 鬼可憐你學校咩, 自行收生要來溝淡收到大抽獎成績較差 F.1 生嘅負面影響。

原帖由 dawnhu 於 10-12-21 00:43 發表
黃大仙區Band 1女

心目中有兩間for自行:  

1) 一間係保良局第一中學, 除了係區內最好, 全港排名亦很高.

2) 另外一間在何文田Band 1,排名在保一之後小小. 因不同網,而且弱網轉強網,驚會掉band, 唯一好處係我喺呢間學校 ...

請問首輪每一間中學的學額在哪裡可以知道?

原帖由 ricetaster 於 10-12-21 08:33 發表

2) 另外一間在何文田Band 1 - 2nd choice

在自行收生, 根本孫無區域限制, 最心儀嘅一定要放第一, 因為係以理想程度為依歸, 亦唔會影響競爭能力, 校方係唔知你係以 1st choic ...

分別實有,睇吓嗰2間係乜學校。
有d學校你唔放第一就冇乜機會。。。。

約數為該校 Form 1 班數  X  36 人 X 30% = 自行收生人數

備註 : 30% 是教育局准許 F. 1 總學額可自行收生的百份比, 36 人為一般每班平均學額的人數

原帖由 ALAL 於 10-12-21 14:52 發表
請問首輪每一間中學的學額在哪裡可以知道?

原帖由 ricetaster 於 10-12-21 08:33 發表

在自行收生, 根本孫無區域限制, 最心儀嘅一定要放第一, 因為係以理想程度為依歸, 亦唔會影響競爭能力, 校方係唔知你係以 1st choic ...

ricetaster,
我都係煩緊, 我亞女band 3 頭
老師只提供揀band 3學校, 但我唔想囉
我心儀果間是band 2頭 (將軍澳區),咁會唔會好難入呢???
自行兩間,第一間是否揀band2頭/中呀??
第二間是否揀band 3頭呀?? 咁樣放位是否有機會d??我第一次搵學校, 選擇同區好定跨區好?

1) 一間係甲子年中學(將軍澳) band 2頭 - 1st choice

2) 另外一間五邑司徒浩中學(藍田)Band 2中/尾 - choice

請比意見我, thanks

如果係 Band 3 頭根本可能連Band 2 頭學校嘅報名資格都未夠, 可先參閱網資料。 與其哂個 choice 不如揀間 Band 2中至 尾嘅好過喇!為咗生存及公開試成績, Band 2 頭學校在自行收生係唔會收 Band 3 生, 報 考Band 2 中已有明顯難度。

原帖由 ru_663th 於 10-12-21 15:24 發表

ricetaster,
我都係煩緊, 我亞女band 3 頭
老師只提供揀band 3學校, 但我唔想囉
我心儀果間是band 2頭 (將軍澳區),咁會唔會好難入呢???
自行兩間,第一間是否揀band2頭/中呀??
第二間是否揀band 3 ...

pineapple,
但係 ricetaster 話啲中學係唔知我排佢第一定第二嫁喎!

ricetaster,
係唔係啲學校在乜階段都唔會知嫁?  會唔會之後,例如統一階段 or 扣門階段會知嫁?

原帖由 pineapple0983 於 10-12-21 15:16 發表
分別實有,睇吓嗰2間係乜學校。
有d學校你唔放第一就冇乜機會。。。。

因為自行收生那張票尾係家長保存, 學校係唔知, 自行收生唔同大抽獎, 自行係驗哂成績決定見唔見你, 收唔收你, 貨真價實。大抽獎同 banding 係可以附碌。  所以自行太過博真係哂料, 都係嗰句, 無論博或保守選擇, 最心儀那一間一定係 1st choice, 一定無錯。
除非好別例子, 扣門一定講成績及一定有筆試和面試, 極少你成績好但自行無填該校而唔收你, 好成績學生都一樣難求!

原帖由 dawnhu 於 10-12-21 17:24 發表
pineapple,
但係 ricetaster 話啲中學係唔知我排佢第一定第二嫁喎!

ricetaster,
係唔係啲學校在乜階段都唔會知嫁?  會唔會之後,例如統一階段 or 扣門階段會知嫁?

...

請問自行如只選一間學校,有MUD辦法比這間學校知道我只選它?
另,我朋友個仔黃大仙BAND2頭自行報甲子年中學,失敗.如本身是九龍城學生就可能會升BAND.
原帖由 ricetaster 於 10-12-21 17:59 發表
因為自行收生那張票尾係家長保存, 學校係唔知, 自行收生唔同大抽獎, 自行係驗哂成績決定見唔見你, 收唔收你, 貨真價實。大抽獎同 banding 係可以附碌。  所以自行太過博真係哂料, 都係嗰句, 無論博或保守選擇, 最心 ...

Hi, ricetaster,

如果我有多過一間心儀(e.g.2跨區, 1自己區), 咁自行階段係咪應該揀咗跨區嗰兩間先呢?   
because 自行階段唔揀跨區係咪有啲徙料呢?  
請指點, million thanks

原帖由 ricetaster 於 10-12-21 17:59 發表
因為自行收生那張票尾係家長保存, 學校係唔知, 自行收生唔同大抽獎, 自行係驗哂成績決定見唔見你, 收唔收你, 貨真價實。大抽獎同 banding 係可以附碌。  所以自行太過博真係哂料, 都係嗰句, 無論博或保守選擇, 最心儀那一間一定係 1st choice, 一定無錯 ...

咁做係損己又益唔到人嘅做法, 選對方係 1st choice巳經好有誠意, 千其唔好自欺欺人, 對方一定係成績主要考參, 你想比對方知你擺係首選, 你咪填完張自行收生表格, copy 張 Form比校方囉 !

其實跨區跳Band 機會都幾渺茫, 大原則係      
1. 要 自已 banding 非常邊緣, 2. 原區普遍嘅小學水平明顯高於新一區的水平, 例如 九龍城 vs. 西貢。 你 quote 嘅例子根本那同學好可能自己本屬高一個 Band (小學都未必知, 太踏界真係唔知, 因為每年校內 Banding 分佈可能有幾個%波動), 學生一樣唔知。

再者, 自行收生都先睇成績表, 初步評估考生banding, 校方面試見完哂再從教育局得到面試同學嘅全港呈分試排名嚟作最後比較及决定。

原帖由 ALAL 於 10-12-21 19:14 發表
請問自行如只選一間學校,有MUD辦法比這間學校知道我只選它?
另,我朋友個仔黃大仙BAND2頭自行報甲子年中學,失敗.如本身是九龍城學生就可能會升BAND.

最重點係究竟最想入到邊一間, 再分完後次序, 打個比喻   A, B 為他區學校, C 為本區心儀中學, 但你實際最心儀嘅次序為 1st choice :A   2nd choice : C , 3rd choice : B, 咁你嘅自行收生選擇 就是  1st choice : A,  2nd choice : C,   因為自行收有另一條天條係 " 收咗你, 你都唔會後悔"。

可是你明明第二鍾意 係C, 但如果在自行收生, B 收咗你, 你就為咗一間相對無咁鍾意嘅中學(B), 而放棄一間較喜愛嘅中學 (C), 那麽邏輯上咪有問題。

家長選擇的應是中學本身條件是否最適合自己的子女, 跟區域無關。 可能你覺得本區中學可留待大抽獎都未遲, 自行收生橫掂可以跨區, 無謂哂呀 !  但就偏離咗自行選校嘅最基本邏輯。

原帖由 dawnhu 於 10-12-21 21:09 發表
如果我有多過一間心儀(e.g.2間跨區, 1間自己區), 咁自行階段係咪應該揀咗跨區嗰兩間先呢?   
because 自行階段唔揀跨區係咪有啲徙料呢?  
請指點, million thanks

...

ricetaster,
多謝晒,好彩有你解釋, 講得好清楚!   

原帖由 ricetaster 於 10-12-21 22:07 發表
最重點係究竟最想入到邊一間, 再分完後次序, 比喻 A, B 為他區學校, C 為本區心儀中學, 但你實際最心儀嘅次序為 1st choice :A   2nd choice : C , 3rd choice : B, 咁你嘅自行收生選擇 就是  1st choice : A,  2nd  ...

用埋好彩有你分析

請問某間小學全級around 幾多名會係自行必收呢?

比較頂級嘅英中都只係某小學全級頭十名或五名一定有得面試我就有聽過, 但就無必收這回事。  

首先面試表現, 例如表達能力, 語言技巧, 個人態度, 禮貌, 都係重要收生參考, 第二, 各小學學業水平均不同, 好難一概而論, 另外, 每間小學每年各banding 學生嘅百份比都唔同。

再者, 各校自行收生都有多項評分準則, 例如課外活動, 與該校聯系(例如宗教, 舊生子女), 全港呈分試成績排名等, 都影響收生結果。

原帖由 hw1115 於 10-12-22 11:31 發表

請問某間小學全級around 幾多名會係自行必收呢?

睇睇下,我自行嗰兩間都好多人爭,咁亞女係WTS聖母嘅BAND1生,都好似好渺茫能入到咁喎。 我係唔係揀錯呢?

係咪應該要揀啲次少少的呢?  還是可以博一博

好頭暈

進取或保守係好個人嘅决定, 都係嗰一句, 收咗你, 你唔後悔就得嘞!

原帖由 dawnhu 於 10-12-22 21:21 發表
睇睇下,我自行嗰兩間都好多人爭,咁亞女係WTS聖母嘅BAND1生,都好似好渺茫能入到咁喎。 我係唔係揀錯呢?

係咪應該要揀啲次少少的呢?  還是可以博一博

好頭暈 ...

ricetaster ,

收咗後悔就唔後悔, 問題係收唔收lor

我都明白係個人嘅决定, 但我想從客觀角度上可以比啲建議我,我喺策策略上係咪錯咗呢?
如果客觀睇,已經喺太渺茫的話,我就會改變策略了
所以好想聽到你的comment, thanks

原帖由 ricetaster 於 10-12-22 22:37 發表
進取或保守係好個人嘅决定, 都係嗰一句, 收咗你, 你唔後悔就得嘞!

‹ 上一主題|下一主題